Rekordok és új sportágak a XV. KEK-en

Minden eddiginél nagyobb részvétel mellett zajlott a XV. Kárpát-medencei Egyetemek Kupája, amelyen az ELTE sportolói öt érmet szereztek.

Tizenöt sportág, 1900 résztvevő és három ELTE-s arany – dióhéjban ez a tizenötödik alkalommal megrendezett Kárpát-medencei Egyetemek Kupájának mérlege. A február 29. és március 2. között lezajlott sporteseményre öt ország több mint 50 egyeteméről érkeztek sportolók, így a magyarországi nevezők mellett a versenyeken többek között erdélyi, felvidéki, vajdasági és kárpátaljai magyar egyetemisták és alumnusok is indultak. Az ELTE-BEAC és Nemzeti Közszolgálati Egyetem sportrendezvényének repertoárja idén olyan sportágakkal egészült ki, mint a vízilabda, a tájfutás, a polefitness és a tánc.

Az idei évben kiemelt sportágként a kosárlabda került a Ludovika Aréna centerpályájára. Az ELTE csapata itt 50–41 arányban verte meg a Testnevelési Egyetem válogatottját a női döntőben, a nők között a legértékesebb játékos (Most Valuable Player – MVP) címet pedig a szintén ELTE-s Mohos Eszter szerezte meg.

Nagypályás labdarúgásban a BEAC együttese 4–3 arányban győzött a Felvidék válogatott csapata ellen, ezzel pedig megvédte bajnoki címét és megtartotta a Stofián-kupát. Asztaliteniszben is bizonyított az ELTE csapata: Váczi Attila és Simon Dániel párosa a Pannon Egyetem színeiben induló Zsuffa Ádám és Illés Károly kettősét győzte le a döntőben. 

Az új sportágként bemutatkozó vízilabda döntőjében az ELTE és a Nagyváradi Egyetem csapata mérkőzött meg, a harc az utóbbi győzelmével zárult, így az ELTE pólósai ezüstéremmel térhettek haza. Futsalban a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem csapata lett az első, a bronzmeccset az ELTE és a Károli Gáspár Református Egyetem játszotta egymással, végül 5–0-ra az ELTE nyert.

Az esemény kiemelt programja a negyedik alkalommal megrendezett KEK Run volt, ahol idén rekordszámú (több mint 500) versenyző indult. Rajthoz állt többek között Marosi Ádám olimpiai bronzérmes, többszörös világbajnok öttusázó, Christián László, az NKE oktatási rektorhelyettese, Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke, Becsei András, az OTP Bank Retail Divízió vezérigazgató-helyettese, Szalay Krisztián, az ELTE sportügyekért felelős rektori biztosa, Juhász Péter, a MEFS főtitkára, Gór-Nagy Miklós világbajnok vízilabdázó, az MVLSZ Sportszakmai Bizottságának elnöke, valamint Herczeg Lilla, a Decathlon Magyarország kommunikációs igazgatója.

Az 1,1 km-es távon a nőknél Nagy Petra, míg a férfiaknál Békési Gergő futott be elsőként. Soós Barnabás 00:17:01-es idővel és új pályacsúccsal szerezte meg az első helyet 5,5 km-en, ahol a női sportolók közül Janositz Réka futotta a legjobb időt. A 10 km-es táv abszolút győztesei Gonda Levente és Nagy Juli voltak. Az újonnan bevezetett 15 km-es táv szintén óriási népszerűségnek örvendett, Marosi Ádám olimpiai bronzérmes öttusázó 00:54:25-ös idővel aratott győzelmet, Tüttő Júlia pedig 00:58:10-es idővel nyerte meg a viadalt.

A tornát minden évben jótékonysági program is kíséri: a szervezők a verseny ideje alatt a Karácsfalvai Sztojka Sándor Görögkatolikus Líceum magyar diákjai számára gyűjtöttek adományokat.

Forrás: kekbudapest.hu

Kiemelt Kép: BEAC

Author

Ajánlott cikkek