Underground kísérleti filmfesztivált tartanak Esztergomban

A Celluloidra Revolverrel egy alulról szerveződő tudományos és művészeti platform; első fesztiváljukra közel 50 országból érkeztek a megpályázott alkotások, melyekből hétórányi filmanyagot vetítenek majd le az esztergomi Kaleidoszkóp Házban, egybekötve különböző filmes műhelyekkel, szakmai konferenciával, performanszokkal és kísérleti dj szettekkel.

A fesztivált augusztus 29-30 között rendezik meg. A több mint 300 kortárs kísérleti filmből 76 alkotást fognak levetíteni, köztük argentin, ausztrál, osztrák, kanadai, kínai, horvát, spanyol, finn, francia, brit, német, magyar, romániai magyar, ír, olasz, japán, mexikói, svéd, tajvani, ukrán és amerikai filmeket is. Négy vetítési kategóriában mutatják be a teljes műsort:

I. Transzmediális kísérleti film, videóművészet és számítógépművészet

II. Ökológiai, biológiai és vegyi eljárású kísérleti filmek

III. Manuálisan és közvetlenül manipulált kísérleti filmek

IV. Détournement, found footage és narratív kísérleti filmek

A workshopokon a látogatók betekintést kaphatnak különböző filmalkotói eljárásokba, gyakorlati folyamatokba, például animációs technikák alapjait sajátíthatják el. Ezt követik a szakmai konferenciák, ahol neves független művészek és kilenc egyetem jeles oktatói és hallgatói tartanak előadást a kísérleti film tárgyköréhez tartozó kutatásaikból, munkásságukról. A konferencia után performatív kiterjesztett vetítések, kísérleti dj szettek és moduláris live techno előadások zárják a napot. A teljes, részletes program itt elérhető.

A Celluloidra Revolverrel kurátora G. Horváth Mihály. Az eseményt a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

Forrás: Celluloidra Revolverrel

Author

Ajánlott cikkek