XXIV. Eötvös Konferencia – Szakmai közösség, közös szakmaiság

Idén tavasszal, 2023. május 5. és 6. között újra megrendezésre kerül a sokéves hagyományra visszatekintő Eötvös Konferencia – immáron a huszonnegyedik alkalommal! Az interdiszciplináris konferencia egyrészt lehetőséget biztosít arra, hogy a más-más szakokról, karokról, sőt különböző felsőoktatási intézményekből érkező hallgatók megosszák egymással kutatási témáikat és eredményeiket, másrészt arra is, hogy ezekről tudományos diskurzust folytassanak a jelenlévő szakmai kiválóságokkal és hallgatótársaikkal. A rendezvény szakmailag és közösségileg is támogató közegében bemutatott kutatások, elhangzó előadások és az ezek kapcsán kibontakozó viták ráadásul értékes tapasztalatként szolgálhatnak a résztvevőknek a jövőre nézve is, a szakdolgozatra vagy éppen a TDK-ra való készülés során. A konferenciára 2023. március 24. 23:59-ig lehet jelentkezni!

Boldog hallgatóság

Az Eötvös József Collegium életében kiemelkedő esemény az évről évre megismétlődő Eötvös Konferencia, hiszen már majdnem két és fél évtizede jelképezi és egyszersmind hirdeti a szakkollégium fő feladatát: a szakmai munka és a tudományos kutatás iránt elkötelezett hallgatók támogatását. A konferencia részben éppen ezért is nyerte már el számos alkalommal az ELTE Év Tudományos Rendezvénye díját. Célja ezúttal is – így már huszonnegyedik éve – változatlan: lehetőséget biztosítani a különböző intézmények fiatal kutatóinak, hogy egy szakmai, egyúttal nyitott, barátságos közegben osszák meg egymással kutatási eredményeiket, illetve hogy ezekről tudományos diskurzust kezdeményezzenek és folytassanak hallgatótársaikkal, valamint az adott tudományágak jelenlévő prominens képviselőivel. Az idei rendezvény egyik különlegessége, hogy ezúttal az ELTE több szakkollégiumának, így – az Eötvös Collegium mellett – az Angelusz Róbert Társadalomtudományi Szakkollégium, a Bolyai Kollégium, továbbá az Illyés Sándor Szakkollégium és a pár éve alapult Navratil Ákos Szakkollégium közreműködésével valósul meg, így e tudományos műhelyek együttes jelenléte is hozzájárul ahhoz, hogy mind a szakmaiság, mind a közösségi szellem még erőteljesebben megtapasztalható legyen az eseményen.  

Izgalmas előadások

A XXIV. Eötvös Konferencia szervezői a bölcsészet-, a gazdaság-, a társadalom- és természettudományok, valamint az informatika területéről is szívesen fogadják az előadni kívánó hallgatókat. Illetve újdonság, hogy idén a rendezvény szervezésébe az ELTE több szakkollégiuma is bevonódik, ezért ezek mellett a jogtudományok és a pszichológia minden ágáról is várják az előadásokat. Az esemény honlapján a tudományterületek teljes listája megtekinthető. A konferencián az ország bármelyik egyetemén, továbbá a határon túli intézményekben graduális (alap- és mesterképzésesen) és osztatlan tanári képzésen tanulmányokat folytató hallgatók egyaránt előadhatnak.

Az eltérő szakspecifikumokhoz igazodva az előadások időtartama a természettudományos, a gazdaságtudományi, az informatikai és a pszichológiai területeken 15 perc, amelyet 5 perc vita követ. A bölcsészet-, nyelv-, társadalom- és jogtudományi területeken 20 perc áll az egyes előadók rendelkezésére, amely után 10 percben kerül sor a vita lebonyolítására.

Szakmai viták

A XXIV. Eötvös Konferenciára magyar nyelvű, önálló kutatásra épülő, tudományos igényű munkákat várnak a jelentkezőktől, melyek közül a legkiválóbb előadások írásos változatai a Collegium évente kiadott, Adsumus című tanulmánykötetében is publikálásra kerülhetnek. A jelentkezés ingyenesen, ezen a linken keresztül történik egy űrlap kitöltésével, melynek során – a személyes adatok megadásán túl – egy 2000-2500 szavas absztraktot is fel kell tölteni a tervezett előadás(ok)ról.

A jelentkezési határidő 2023. március 24. (péntek) 23:59.

A konferencia helyszíne az ELTE Eötvös József Collegium épülete (1118 Budapest, Ménesi út 11–13.), ahol, ha szükséges, korlátozott számban szállást is igényelhetnek az előadók a konferencia@eotvos.elte.hu e-mail címen. A rendezvényen az előadók személyes részvételét részesítik előnyben a szervezők, azonban indokolt esetben az online előadásra is lehetőséget biztosítanak; az ezzel kapcsolatos kérdéseket, kéréseket szintén a fenti e-mailre lehet elküldeni.   

Feszült figyelem

Az esemény során plenáris előadásokra és kerekasztal-beszélgetésekre is sor kerül, melyeken a magyar felsőoktatás legkiválóbb szakemberei lesznek az Eötvös Konferencia vendégei. A rendezvény nyílt, így ezekre, valamint a hallgatók előadásaira minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők.

További részletek elérhetők a konferencia honlapján, a https://ek.eotvos.elte.hu/-n, ahol a korábbi Eötvös Konferenciákról is olvashattok.

A rendszeresen frissülő információkért pedig a Facebook-eseményt is célszerű követni, ezen a linken.

A felmerülő kérdésekkel és kérésekkel a konferencia@eotvos.elte.hu e-mail címen lehet keresni a szervezőket.

Szakmázz te is közösségben a XXIV. Eötvös Konferencián!

Eötvös Konferencia

A kiemelt kép forrása a konferencia honlapja.

A cikkben szereplő fényképeket Sarnyai Benedek készítette a XX. Eötvös Konferencián.

Author

Ajánlott cikkek