Karriernap, ahogy az ELTE-sek szeretik

A tavaszi félévben is jelenléti formában került megrendezésre az ELTE Karriernap a Lágymányosi Campus Gömb Aulájában. Az április 20-án tartott eseményen számos külföldi és magyar kiállító vett részt egy igen fontos céllal: hogy bemutatkozhassanak az ELTE diákjainak, és segíthessenek nekik a karrierútjuk megtalálásában.

Az egész napos rendezvényen olyan meglehetősen nívós cégek is részt vettek, mint például az OTP, H&M, Bosch, Hays, Morgan Stanley, és még sorolhatnám. Annak érdekében, hogy minél inkább életközeli beszámolóval készülhessek nektek, én magam is kilátogattam a programra, és nem csalódtam! A nyüzsgés még a későbbi órákban is szinte tapintható volt, megannyi külföldi és magyar hallgató érdeklődött a kiállítók standjainál a délután folyamán.

Én magam is tüzetesen körbejártam az eseményt a legjobb sztorik és a legérdekesebb kérdések után kutatva. Az újdonság varázsában (nekem ugyanis ez volt az első alkalom, hogy kilátogathattam egy állásbörzére) még arra is sikerült időt szakítanom, hogy a résztvevőkön kívül diákokkal is beszélgessek. A legtöbb odalátogató kiemelte például, hogy mennyire jó hangulat uralkodott végig a rendezvényen. Emellett természetesen a kiemelkedő ajánlatok és a különböző szakágakba való mély betekintés szintén a látogatók nagy segítségére szolgáltak. Sőt, sok olyan diáktárssal is találkoztam, aki ugyan csak az első évében jár, de már most szeretné felmérni a piacot, és tájékozódni, hogy milyen lehetőségek állnak majd előtte a későbbiekben.

Mondanom sem kell, hogy voltak olyan standok is, ahol a tartalmas beszélgetések mellett ajándékokkal is készültek az érdeklődőknek. Nagy népszerűségnek örvendett például a Zyntern kitelepülése, ahol különböző poharakat (legyen szó nagyobb méretűről vagy éppen felesről), kulcstartókat és egyéb egyetemisták számára hasznos dolgokat lehetett bezsebelni. A közönségkedvenc talán a P&G standja volt, ahol süteménnyel várták az arra járókat. Ami pedig a kiállítókat illeti, ők kivétel nélkül bámulatos segítőkészséggel és odaadással válaszolták meg az esetlegesen felmerülő kérdéseket. Én – az egyetemi képzésem végéhez közeledve – egy, mondhatni, égető kérdéssel kerestem fel a legtöbb standot: arra voltam kíváncsi, hogy hogyan lehet bekerülni a résztvevő cégekhez. Mi az, amit meg kell mutatni az állásinterjún ahhoz, hogy esetleg behívjanak a második körre? Vagy egyből felajánlják a pozíciót? Nem meglepő módon szinte mindegyik helyen ugyanaz a válasz érkezett: a lényeg, hogy magadat add. Mutasd meg, mit tudsz letenni az asztalra, és hogy miért érdemes veled dolgozni. Ezen kívül fontos még a nyelvtudás, amit nagyon komolyan ellenőriznek a legtöbb cégnél.

Nem tudok elmenni szó nélkül amellett sem, hogy a kínálatot megspékelve idén is volt lehetőség önéletrajztervezésre (pontosabban tanácsadásra), fotózásra, sőt, az ELTE szervezői CV-be illő képek elkészítését is vállalták, méghozzá sminktanácsadással egybekötve. Ez utóbbi korántsem az éjszakai bulinegyedhez ideális szemsminket érintette, hanem inkább azt, hogyan érdemes megjelenni az álomállás kapujában. Nem maradhatott el a pontgyűjtés sem: a szervezők értékes ajándékokat sorsoltak ki a legtöbb pecsétet bezsebelő diákok között.

Összességében igen eseménydús napon vehettek részt az érdeklődők, ahol nemcsak nemzetközi cégek képviselőivel találkozhattak, hanem akár még a karrierjüket is beindíthatták. Valóban volt rá példa, hogy egy diákkal éppen miniinterjút folytattak le, mert annyira keresett szakirányban dolgozott, hogy már ott helyben fel szerették volna venni a céghez. Ha idén esetleg nem tetted, jövőre mindenféleképpen érdemes kilátogatnod, mert lehet, hogy éppen az álomállásod vár majd kint rád!

Fotók: Lucza Betti

Author

Ajánlott cikkek