Nemzetek estjei az ELTE-n – Mongólia

2022. november 25-én 18:00-kor folytatódik az ELTE Alumni Központ Nemzetek estjei elnevezésű kulturális sorozata, melynek témája ezúttal Mongólia lesz. Az esemény az ELTE Bölcsészettudományi Karán kerül megrendezésre (1088 Budapest, Múzeum krt. 4. B épület I. emelet 117-es terem).

Tudtad, hogy az ELTE-n lehet a második legtöbb idegen nyelvet tanulni a világ egyetemei közül? Egyetemünk hallgatói 70 nyelvvel ismerkedhetnek meg, és akár el is sajátíthatják azokat. Ebből a sokszínű felhozatalból ad ízelítőt a Nemzetek estjei kulturális sorozat is, amelynek keretein belül az ELTE Diplomások félévente más-más ország sajátosságaiban merülhetnek el. A járvány miatt a sorozat rövid ideig szünetelt, azonban 2022. november 25-én, pénteken újra megnyitja kapuit az érdeklődők előtt. Az est témája pedig ezúttal Mongólia lesz.

Az ELTE Alumni Központ időről időre kulturális programokkal, történelmi és művészeti eseményekkel várja „örök diákjait”. A Nemzetek estjei-sorozat 2017. november 24-én indult Kína bemutatásával, majd 2018 májusában Franciaországgal folytatódott. Még ebben az évben sorra került az Amerikai Egyesült Államok is, 2019-ben pedig Japánba, majd 2020 januárjában Németországba „látogathattak” a résztvevők. 

A programsorozat célja, hogy értéket képviselő, rendszeres programot nyújtson az ELTE szellemiségéhez illő területen, ezáltal pedig építse az Alumni közösségét, és erősítse tagjai nyitottságát a világra. Az esteken az ELTE nyelvi tanszékeinek munkatársai, valamint ELTE-diplomás szakértők, utazók mutatnak be egy-egy országot, és ismertetik annak turisztikai, kulturális érdekességeit, valamint beszámolnak utazásaikról is. Mindezek mellett az adott régióra jellemző zenei és egyéb művészeti előadások, illetve kézműves programok is várják az érdeklődőket.

Mongólia rejtelmeiben elmerülve szó kerül majd sámánokról, az íjászat múltjáról és jelenéről, valamint birkabokacsont-játékokról is; ez utóbbit ki is lehet majd próbálni a helyszínen. Végül, de nem utolsósorban a mongol népzenéből is ízelítőt kaphatnak a jelenlévők.

A megnyitó utáni előadások témái a következők lesznek:

  • Mongol népdalok morin húron (lófejes hegedűn): az előadás érdekessége az lesz, hogy ezen a mongol puszták hangulatát idéző, kéthúrú hangszeren nemcsak a hagyományos, hanem kortárs dallamokat is meg lehet majd szólaltatni. 
  • „Veszett farkas a hátasod, tűzkígyó az ostorod” – a mongol sámánok világa a terepkutató szemével: Dr. Birtalan Ágnes, a Mongol és Belső-ázsiai Tanszék és Mongolisztikai Kutatóközpont vezetőjének előadása
  • Mongol íjászat régen és ma: Dr. Varga Ferenc, volt ELTE BTK-hallgató.
  • Mongol birkabokacsont játékok, előadás és workshop: Füredi Zoltán, vizuális és kulturális antropológus, orientalista, dokumentumfilm-készítő.

További információk az estről és a sorozatról az alábbi felületeken találhatóak:

Sorozatismertető

Facebook

Nemzetek estjei: Mongólia részletes program

Az estre regisztrálni itt tudtok.

Forrás: ELTE Alumni Központ

Author

Ajánlott cikkek