Multifunkcionális versenypályák

2023-ban rekordszámú, összesen 23 nagydíjat rendeznek a Formula 1-es világbajnokságban. Az idei versenynaptárban az új, Las Vegas-i helyszín mellett több régi versenypálya is szerepel, amely számos más sportághoz kötődő érdekességeket is tartogat.

Albert Park, Melbourne, Ausztrália

Az Albert Park utcai pályáján 1996 óta köröz a Forma-1-es világbajnokság mezőnye. Forma-1-es versenyeket már az 1950-es években rendeztek a park területén, ezek azonban ekkor még nem voltak a világbajnokság részei. A mesterséges tó és a park a hétköznapokban az ausztrál nagyváros szerves részét képezi: a központtól 3 kilométerre helyezkedik el, a területet pedig 6000 fő lakja. Mivel Ausztrália a Brit Nemzetközösség része, az Angliában megszokott bal oldali közlekedést alkalmazzák. A park területe természetvédelmi értékekkel is rendelkezik; a Melbourne-i egyetem számos természettudományi kutatást is végez ezen a helyen, de a 225 hektáros terület beépített részén több sportlétesítmény is található. Melbourne városa 1949-ben kapta meg a XVI. nyári olimpia rendezésének jogát. A város nagy lendülettel vetette magát a szervezésbe, azonban a nemzetközi konfliktusok beárnyékolták az eseményt; ráadásul az ausztrál állategészségügyi törvények miatt a lovas versenyeket Stockholmban kellett megrendezni. Az 1956-os olimpia eseményeinek jelentős részét az olimpiai parkban tartották, amely a parktól nagyjából egy órás sétatávolságra található. Az Albert Park és környéke főként a felkészülést segítette a játékok ideje alatt, később renoválások és építkezések által valósult meg több nagyberuházás is. A tó partján több evezős-, vitorlás- és hajóegyesület csónakháza épült meg. A Melbourne Sports Centres (MSAC) egy multifunkcionális létesítmény a park északi részén, melynek területén uszodakomplexum, kosárlabdacsarnok, tollas- és squash pályák találhatóak. Ez a Melbourne United első osztályú kosárlabdacsapat hazai pályája. Az uszoda adott otthont a 2022-es FINA rövidpályás világbajnokságnak is. Az MSAC közvetlen szomszédságában található a Lakeside Stadium, mely 1876-ban épült, és több futball-, illetve atlétikacsapat edzőkomplexuma is.

Hard Rock Stadium Circuit, Miami, USA

Florida állam második legnagyobb városa Miami, amely nemcsak az amerikai sportok, de a nemzetközi sportesemények igazi fellegvára. A metropolisz minden jelentős amerikai (major) sportcsapattal rendelkezik, de a közelben rendeznek IndyCar és Nascar futamokat, nemzetközi teniszversenyt, és 2022 óta Formula 1-es futamot is. A pálya egyik érdekessége, hogy a Miami Dolphins NFL csapatának stadionjának parkolójában rendezik a versenyt. A Delfinek otthonát eredetileg 1985-ben kezdték építeni, azóta több átalakításon is átesett a létesítmény; jelenlegi nevét 2016 óta viseli. Nemcsak a Dolphins játssza ebben a stadionban hazai meccseit, de a University of Miami csapatának is itt található a székhelye. Itt rendezik az egyetemi futball bajnokság (NCAA) döntőjét és a Miami Open nyílt teniszbajnokságot is. A stadionban egyébként rendeztek már NFL nagydöntőt (Super Bowlt), baseball- és ökölvívó mérkőzéseket, valamint pankráció-eseményeket is. Fellépett benne többek között a U2, a Pink Floyd, Lady Gaga és a Rolling Stones. Az USA-ban népszerű óriáskerekű autók versenysorozata, a Monster Jam is gyakran ellátogatott a városba. A futballszerető közönség sem maradhat ki a listából: a nézőcsúcsot a Barcelona–Guadalajara mérkőzés tartja, ahol több mint 70 ezer néző követhette élőben az eseményeket. A Hard Rock Stadium is rendezője lesz a 2026-os futball világbajnokság eseményének. A tervek szerint 65 ezer fő szurkolhat majd a lelátókon.

Circuit de Monaco, Monaco

Monaco hercegsége az egyik legkülönlegesebb ország a világon, a városállam csupán 2 négyzetkilométer kiterjedésű; lakossága mindössze 38 350 fő. A versenypálya szinte az egész várost, ezáltal az országot is átszeli. A versenypálya a Circuit de Monaco nevet kapta, és már 1929 óta rendeznek itt versenyeket. A jelenlegi versenynaptár leglassabb versenypályája: 13 kanyarból áll, elhalad egy kaszinó mellett és egy hotel alatt is. A 11. kanyar neve Piscine, vagyis Uszoda, mivel a hétköznapokon itt egy közösségi uszoda üzemel stranddal, műugróállvánnyal és csúszdával. Nevét III. Rainerről kapta, aki 1923-tól 2005-ig uralkodott a hercegségben. A tengervízzel feltöltött medence alkalmas lenne úszóversenyek és vízilabda-mérkőzések megrendezésére is. A mediterrán éghajlaton a téli időjárás enyhe, de ilyenkor az uszoda korcsolyapályaként működik, a környező téren pedig karácsonyi vásárt tartanak. Az uszodabelépő ára turistáknak 12 €. A hercegség 1920 óta vesz részt az olimpiai mozgalomban, azonban eddig érmet még nem nyertek. Az ország minden bizonnyal legismertebb sportolói az autóversenyző Leclerc testvérek. De a városnak több sportcsapata is van, ami a francia bajnokságban küzd. Az AS Monaco nyolc alkalommal lett francia bajnok, a kosárcsapat pedig háromszoros francia bajnok. 1998 és 2012 között Monacóban játszották az UEFA szuperkupa döntőjét. Tavasszal a salakos szezonban rendezik meg a Monte Carlo Masterst, amely az ATP férfi tenisztorna-sorozat része. 1995 óta kerül megrendezésre minden novemberben a Marathon de Monaco et des Riviera. Az EPT Monte Carlo, amit 2005 óta a Monte Carlo Bay Hotelben rendeznek, Európa egyik neves pókerbajnoksága. A hegyekben rallyversenyeket és történelmi autóversenyeket tartanak. A rally világbajnokság is hagyományosan a Monte Carlo-i futammal indul januárban. Az atléták a Gyémánt Liga, az úszók pedig az egyik legismertebb úszóverseny-sorozat, a Mare Nostrum részeként látogatnak el ebbe a különleges városállamba.

Monaco télen-nyáron várja az idelátogatókat

Notre-Dame-sziget, Montréal, Kanada

A kanadai város 1976-ban a nyári olimpia házigazdája volt, 1978 óta pedig a Formula-1-es világbajnokság mezőnyét látja vendégül a Circuit Gilles Villeneuve elnevezésű versenypályán.  A szigetet mesterségesen emelték a metróépítésnél kiásott földből és a környező kavicsbányákból 1965-ben. Eredetileg az ország 100 éves fennállásnak évfordulójára és az 1967-es világkiállítás alkalmából hozták létre. Később az olimpiára itt építették fel a világ legnagyobb evezős komplexumát. A magyar küldöttség 3 ezüst- és 5 bronzérmet szerzett a XXI. nyári játékok kajak-kenu versenyein ezen a helyszínen. 2007 és 2012 között nem csak a Forma-1, hanem az amerikai stock autó sorozat, a Nascar mezőnye is a kanadai városba érkezett. A Szent Lőrinc-folyó egyik szigete a hétköznapokon az utcai forgalom előtt is nyitva áll. A sziget belsejében egy tó található, amely a melegebb évszakokban strandként üzemel, a téli hónapok alatt pedig jégpályaként használják a helyi lakosok.

Silverstone, Anglia

A Kelet-közép-Angliában, Northamptonshire megyében található 2000 fős falu büszkélkedhet az első brit nagydíj megszervezésével és lebonyolításával. 1948. október 2-án körözött először versenyautó a falutól fél mérföldre déli irányban található átalakított versenypályán. Az első világbajnoki futamot is itt rendezték meg 1950-ben, amelyet az olasz Giuseppe Farina nyert meg Alfa Romeo típusú versenyautójával. A nagy hagyományokkal bíró helyszín azonban nem csak ezért különleges – a ma 100 ezer nézőt vonzó sportesemény nyomvonala egy ideiglenes katonai repülőtér alapjaira épült. A Királyi Légierő katonai bázisát 1943-ban hozták létre, ahol főleg Vickers Wellington típusú bombázók állomásoztak, 2300 fős személyzettel. A II. világháborút követően a repteret fel akartál számolni, azonban egy skót befektető, Jimmy Brown megvásárolta az időközben a helyiek által már átalakított versenypályát. Az eredeti pálya nyomvonalát a három kifutópálya és a szervizutak jelezték. Később többször is átalakították és újjáépítették az aszfaltcsíkot és a kiszolgáló létesítményeket. A versenypálya új főépülete egy repülőgépszárnyat formáz, amely a katonaság és a sport veteránjai előtt egyformán tiszteleg.

A Silverstone-i légi bázis 1945-ben és a versenypálya 2017-ben
Forrás: reddit

Magdalena Mixhuca Sportváros, Mexikóváros, Mexikó

A fővárosban található 92 hektáros terület, az Iztacalco és Venustiano Carranza elnevezésű kerületek határán elterülő sportpark eredetileg az 1968-as nyári játékok eseményeire épült, még 1958-ban. Neve részben a navatl nyelvből származik, ugyanis ezt a helyet Mixiuhcan névvel illették; a spanyol hódítás után a Santa María Magdalena Mixhuca nevet kapta, ami később Magdalena Mixhucára rövidült. A XIX. nyári olimpia több sportágának eseményeit bonyolították le a sportparkban. A Sportpalotában rendezték a kosárlabda-mérkőzéseket; a de Armas Fernando Montes csarnokban a vívás eseményeit; a gyeplabda küzdelmeknek a Jesús Martínez „Palillo” stadion adott otthont. A területen egyébként vízisportközpont, labdarúgópályák és kosárpályák is épültek, melyeket nem csak a profi sportolók, hanem a mexikói lakosság is igénybe vehet. A sportvárost a Hermanos Rodríguez versenypálya nyomvonala szeli át, amely 1959-ben épült, és 1963-ban rendeztek rajta először Formula-1-es világbajnoki futamot. A versenypálya eredeti nyomvonala többször módosult, de nem csak a száguldó cirkusz mezőnye látogat el Mexikóvárosba. A célegyenesben gyorsulási versenyeket rendeznek, a pálya rövidített nyomvonalán a Formula-E mezőnye versenyez, a döntött kanyarokon pedig a Nascar mexikói szériának versenyzői koptatják az aszfaltot, többek közt az egykori híres kanyaron, a célegyenesre ráfordító Peraltadán futva át. A 2015-ben felújított és Hermann Tilke által újratervezett pálya azonban nem szeli át ezt a részt. Helyére egy másik érdekesség került.

A biztonsági és versenyrendezési hiányosságok miatt a mexikói versenypályán az 1980-as évek óta nem rendeztek Forma-1 versenyt. Az utolsó kanyar belső ívén egy baseballstadion épült, amely 1997-ben nyitotta meg kapuit. A Foro Sol stadion 55 ezer ember befogadására volt alkalmas. Ez lett a Diablos Rojos del México baseballcsapat otthona is. Amikor a pálya tulajdonosai úgy döntöttek, hogy a versenypályát fel kell ébreszteni hosszas „téli álmából”, különleges döntést hoztak. Nem bontották el a létesítményt, hanem az átépítés alkalmával az új versenypálya részévé tették. Ez lett a stadion szekció, amely a Forma-1 egyik legkülönlegesebb nézőtéri helyszíne lett. A megszűnt baseballpálya napjainkra zenei koncertektől hangos; 100 ezer főt is képes fogadni. Fellépett itt többek között Madonna, a Pink Floyd, a Rolling Stones és Paul McCartney is. A 2023-as évben az Artic Monkeys és a Metallica is színpadra lép majd a Foro Solban.

Források: formula1.com, forosol.mx, visitmonaco.com, visitmelbourne.com
Borítókép: fiaformulae.com

Author

Ajánlott cikkek