Ókor a hagyományok és az újítás jegyében – 10 éves idén a MATHÉMA konferencia

https://www.facebook.com/photo/?fbid=654422453394523&set=gm.974835920626829

Átfogó képet kaphatunk az ókori hagyományok és az újító törekvések kölcsönhatásairól a X. Mathéma konferencián. A résztvevők számtalan tudományág megközelítésén keresztül, illetve antik és modern művészeti alkotások megvizsgálásával mélyíthetik el a korszakkal kapcsolatos ismereteiket.

Idén június 8-10 között kerül megrendezésre az ELTE Bölcsészettudományi Karának konferenciája. A jubileumi rendezvénynek a BTK 1088 Budapest, Múzeum krt. 4. címen található F épületén belül a Kerényi terem ad otthont. A Mathéma Konferencia 2014 óta biztosít lehetőséget az ókor iránt érdeklődőknek olyan előadások látogatására, melyek foglalkoznak kijelölt kulcsfogalmak reprezentációjával, recepciójával, illetve azok egymáshoz való viszonyával az antikvitásban. Az aktuális tematika a hagyományok és az újítások megjelenésére, valamint kapcsolatára épül.

Június 8-án, csütörtökön 13:30-kor indítja el az előadássorozatot beszédével Bolonyai Gábor, a Görög Tanszék vezetője. Az első nap keretein belül többek között megvitatásra kerülnek jogi szakszövegek és megismerhetjük az ókori ember bezoárkőbe vetett hitét mérgezések ellen. Majd egy röpke kávészünet után olyan irodalmi műveken keresztül értelmezhetjük a korszakot, mint Sophoklés Antigonéja.

Június 9-én, pénteken 9 órától négy szekcióban hallgathatunk meg előadókat. Az első szekcióban filozófiai, vallástudományi és pszichológiai témákkal találkozhatunk – olyan jeles alkotók munkásságát tekinthetjük át, mint Plótinosz vagy Szent Pakhóm. Betekintést nyerhetünk abba, milyen legitimációs problémákba ütközhetett a teológia a késő antikvitásban, és megismerhetjük a biblioterápia pszichológiai és mitikus eszköztárát.

A második szegmensben nyelvészeti szempontból láthatunk rá a hagyományok és az újító folyamatok hatásaira a latin nyelvben.

A harmadik szegmens a korszak fogadtatását tükröző kultikus Wolfgang Petersen-film, a Trója elemzésével kezd, majd a továbbiakban olyan mitológiai alakok bukkannak fel, mint Daidalosz, Vénusz, illetve Apolló.

Ezek után alkalmat nyitnak a jubileumi évforduló méltó megünneplésére.

A programsorozat június 10-én, szombati nappal zárul. Ismét kilenc órai kezdettel tájékozódhatunk Aisópos állatmeséinek örökségéről John Lydgate költészetében és a magyar irodalomban, de ezen túl bemutatást nyerhetnek számunkra az ókori görög és római irodalom eszköztárai, motívumai és hagyományai. A konferenciát háromnegyed négykor Ferenczi Attila, a Latin Tanszék vezetőjének gondolatai zárják.

A konferencia Facebook-eseményét itt találjátok meg.

További információkért pedig látogassatok el a mathemakonferencia.wordpress.com weboldalra!

A kiemelt kép forrása: a konferencia Facebook-eseménye

Author

Ajánlott cikkek