Hőerőműből összművészeti színfolt: augsztus 31-én indul az INOTA Fesztivál

Augusztus 31-től megrendezésre kerül az INOTA Fesztivál, ami több szempontból is üde színfoltnak tetszik a megszokott felhozatalban. A legfrissebb hazai fesztivál, az inotai hőerőmű letaglózó helyszíne, a kevéssé ismert, de annál izgalmasabb zenei előadók valamiféle izgalmas művészetszeretet sugároznak az érdeklődők felé, ráadásul szakmai konferenciák és fényművészeti kiállítás is tarkítja majd Európa kulturális fővárosát.

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kiemelt eseménye egy olyan összefogás eredményeként jöhetett létre, melynek célja a város modernizációja, a régió vonzerejének növelése, fejlesztése; mi sem mutathatná ezt jobban, mint egyfelől, maga a helyszín, a 225 ezer négyzetméteren elterülő erőmű, mely 2001-es leállása óta nem csak a Szárnyas Fejvadász 2049 stábjának keltette fel érdeklődését, de a veszprémieket és a programszervezőket is egy ideje már annak a gondolatnak a bűvkörében tartja, hogy itt valami különösen izgalmas víziót lehetne megvalósítani. Mivel a fesztivál az unikális zenei felhozatal mellett egy audiovizuális élményt igyekszik nyújtani, úgy tűnik, nem csak a meghívott művészek feszegetik a műfaji korlátokat, hanem maga a fesztivál is kísérletezik formájának kereteivel, a konvenciókból való kilépéssel.

Számos kísérletező, formabontó előadó érkezik a külföldi színtérről, köztük olyan nagyobb nevek, mint a Lebanon Hanover, akik érzékeny, mélyreható melankóliát kevernek az 80s new wave-és ebm földalatti klubhangulatával; de rajtuk kívül érkezik még tősgyökeres techno és a friss klubzenei frontról is megannyi megkerülhetetlen név; olyanok, mint Ellen Allien, Extrawelt, Palms Trax, és még sorolhatnám. A hazai felhozatalt illetően pedig külön becsülendő, hogy kicsi/feltörekvő projektek is helyet kaptak a fellépők között, illetve olyan új hullámos víziók, amiknek nem is feltétlen célja a névszerzés, a népszerűvé válás, saját formájuk és kísérletezéseik szeretete miatt léteznek, ilyennek ígérkezik például a Hyperpop Budapest x Barcode keretében megvalósuló mármint x előd, asvanyviz2, SUTA back 2 back dj set is (https://www.instagram.com/p/CwIOzZatbRL/).

Az audiovizualitást pedig fényművészeti vonalon érkező alkotók, illetve zajzenészek, egyedi elképzelésekkel érkező fellépők erősítik, olyanok is, mint az Aphex Twin kollaborátorával, Weirdcore-ral érkező zajzenész, Slikback, hazai fronton pedig a saját hangszerein dolgozó Mákó Mári, vagy a pszichedelikus posztrock duó, a Platon Karataev. Hazai vonalon olyan, egyre nagyobb babérokra törő különleges projektek is érkeznek, mint a népzenei, folk inspirációkból merítő Дeva, aki solo performanszt nyújt majd a közönségnek. Összességében tehát ígéretes, konvenciókat elhagyó, unikális, művészetet és kultúrát az ahhoz szükséges őszinteséggel, mintsem profithajhász módon történő támogatással kecsegtet az INOTA Fesztivál. Kihagyhatatlan lehetőségnek tűnik azok számára, akik színfoltokat keresnek a fősodorban, és minél több izgalmas vízióval szeretnének megismerkedni. A fesztiválról bővebb információ az alábbi linken elérhető: https://inotafestival.hu/

A kiemelt kép forrása: INOTA Festival

Author

Ajánlott cikkek