A Vadnyugat mítoszának nyomába ered a Történész Filmklub

2023. március 17-től ismét elindul az ELTE BTK-n a Történész Filmklub rendezvénysorozata, mely az aktuális szemeszter folyamán a Vadnyugat mítoszával és a western műfaj alkotásaival szeretné megismertetni az érdeklődőket. 

A Történész Filmklub 2021-es alapításától fogva egy hallgatói szervezésben megvalósuló eseménysorozat, mely elsősorban – de nem kizárólagosan – az ELTE BTK különböző képzéseinek hallgatóit szeretné megszólítani, és törekvésének tekinti azt, hogy alsóbb- és felsőbbéveseknek egyaránt lehetőséget biztosítson olyan filmek megtekintésére, amelyek kiegészíthetik az egyetemi kurzusokon tanultakat, illetve alkalmasak a történeti szempontú elemzésre is. Kezdeményezésüket közösségteremtő szándék is motiválja: az ismeretszerzés és a kikapcsolódás mellett szeretnék közelebb hozni egymáshoz a hallgatókat, teret biztosítva az egymás közti párbeszédnek is.

Az aktuális félév tematikája a westernfilm műfaját öleli fel, mely gyakorlatilag egyidős magával a filmművészettel, és olyan alkotásokat sorolhatunk ebbe a kategóriába, amelyek az amerikai Nyugaton játszódnak, s megjelenítik az új határvidék szellemét, meghódítását és végül felszámolódását. A félév során a szervezők kronologikusan vezetik végig az érdeklődőket a western fejlődésének, illetve átalakulásának korszakain, bemutatva azt, hogy hogyan formálódott az eredendően sztereotip, a vadnyugatot mitizáló műfaj (és így nem annyira történelmi, mint inkább az „amerikai identitást” formáló-megteremtő fikció); hogyan próbálták a korszellem változásait is figyelembe véve egyes rendezők feszegetni annak kereteit; és hogyan lehetséges az, hogy a „legamerikaibb” műfaj megteremtette a maga alternatíváit (spagettiwestern, eastern) is szerte a világon.

A tematikus vetítéssorozat első alkalmán, 2023. március 17-én délután 3-tól a western genezisébe pillanthatnak bele az érdeklődők A nagy vonatrablás (1903) és a Hatosfogat (1939) című filmek révén, utóbbit eredeti nyelven és magyar felirattal tekinthetik meg az érdeklődők a BTK-n, a Múzeum krt. 6–8. épületének 320. termében. A filmek megtekintését követően a szervezők a látogatókkal közösen egy kb. fél- egyórás eszmecserét-vitát rendeznek a látottakról.

A szervezők minden ELTE-s egyetemi polgárt, illetve külsős érdeklődőt is szeretettel várnak, és kérik, hogy regisztráljanak az eseményre, melyet a torteneszfilmklub@gmail.com címre küldött levéllel, vagy a Történész Filmklub Facebook-oldalának küldött üzenettel lehet megtenni.

Kiemelt kép forrása: Wikimedia Commons, Entertainment Weekly, Independent

Author

Ajánlott cikkek