Ígéretes minikonferenciát hirdet az ELTE a pszichológia a mesterséges intelligenciáról

Március 10-én 10 órától délig az ELTE Tudománypolitikai Irodája által szervezett online minikonferencián, amelynek moderátora Sziklai Péter tudományos rektorhelyettes lesz, az egyetem három szakértője vizsgálja meg a téma különböző aspektusait. Aczél Balázs (PPK), Darázs Lénárd (ÁJK) és Lukács András (TTK)  nem kisebb feladatra vállalkozott, mint a mesterséges intelligencia jelenjének és jövőjének az érdeklődők elé tárására, saját tudományterületeik szemszögéből.

A különleges eseménynek a beharangozója is emlékezetesre sikerült: nemrég publikáltak ugyanis egy cikket az ELTE hivatalos oldalán a „konferencia apropójával”, a Chat GPT-vel. Az említett rendszer egy átlagemberek számára is könnyen elérhető apró szelete a mesterséges intelligencia áttöréseinek, lényegében azon az elven működik, mint a sokak számára ismerős Siri vagy Alexa: felteszel neki egy kérdést, és a számára rendelkezésre álló adatok közül igyekszik válaszolni neked. A konferenciáról szóló interjú tehát egy kifejezetten szórakoztató aspektusát ragadta meg a történetnek, és ennek a programnak tett fel kérdéseket a – mondhatni- tiszteletére szervezett konferenciáról. A szóban forgó cikket erre a linkre kattintva érhetitek el, találó,  „Állunk rendelkezésedre, ha további kérdéseid lennének” címmel.

Mit tudhatunk az előadókról?

Az előadó oktatók személye azért is kiemelt ezen konferencia esetében, mert tudományterületi sokszínűségük jelzi a rendezvény multidiszciplináris jellegét, a téma körüljárhatóságát, arról nem is beszélve, hogy bizonyosan több hallgató érzi magát megszólítva saját oktatóját, karját vagy hivatását képviseltető események által.

Az oktatók életpályájáról, mesterséges intelligenciához való kapcsolódásukról külön cikket publikáltak az egyetem honlapján, melyet ezen a linken értek el, Egyetem és mesterséges intelligencia címmel.

Ez a cikk Chat GPT-vel készült?

Sajnos nem, pedig hús-vér írója erősen törekedett erre. A továbbiakban viszont ízelítőt olvashattok, milyen cikk született volna, ha a Chat GPT-t bíznánk meg a közelgő konferencia beharangozójának megírására.

A cikk címe: Az ELTE új Mesterséges Intelligencia (MI) tanszéket nyit

„Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) új Mesterséges Intelligencia (MI) tanszéket nyitott, amely az oktatás mellett kutatási és innovációs feladatokat is ellát majd. Az új tanszéknek az a célja, hogy megerősítse Magyarország pozícióját a MI területén, valamint elősegítse az ipari, kereskedelmi és közszolgálati szektorok innovációját.”

Chat GPT

Az első ránézésre koherens, lényegre törő cím és lead és a meglepően magyar mondatok azonban könnyen csapdába csalhatnák a gyanútlan ELTE Online olvasót: a valóságban szó sincs új tanszék megnyitásáról, az esemény a témában jártas oktatók mondhatni kerekasztal beszélgetése, nem pedig egy nyitóelőadás vagy bejelentés- legalábbis legfrissebb információink szerint. A cikk pedig így folytatódna:

„Az ELTE Mesterséges Intelligencia Tanszéke az ELTE Informatikai Karán működik, és a MI területén dolgozó szakemberek és kutatók közösségét hivatott összefogni. Az új tanszék az oktatás mellett a kutatásra és az innovációra is nagy hangsúlyt fektet, mivel a tanszéknek az a célja, hogy eredményes együttműködést alakítson ki az ipari, kereskedelmi és közszolgálati szektorokkal.

Az ELTE Mesterséges Intelligencia Tanszékének vezetője, Kálmán Oláh elmondta, hogy az új tanszék célja az, hogy erős kapcsolatot építsen ki a hazai és nemzetközi MI kutatási közösségekkel. A tanszék szakemberei számos kutatási területen dolgoznak majd, többek között a gépi tanulás, a természetes nyelvfeldolgozás és a robotika területén.”

Álhírhez képest egy egészen logikusan felépített, a valósággal némiképp érintkező cikk folytatást olvasunk. Hogy pontosan ki az a Kálmán Oláh, feltételezhetően eredetileg Oláh Kálmán, azt egy rövid Google keresés árulhatja el nekünk. A Liszt-díjas zongorista-zeneszerző kötődése az ELTE-hez ELTE Bartók Béla Énekkar és Egyetemi Koncertzenekar 2013-as évadzáró hangversenyén A Duna arca című művének ősbemutatóján nem mutat túl ismereteink szerint.

Remélem, felkeltette az olvasó érdeklődését a rövid kóstoló. További információkért látogass el az esemény hivatalos híréhez a már említett linken.

Kiemelt kép forrása: ELTE

Author

Ajánlott cikkek