KEK 2023 – beszámoló a kosárlabda-eredményekről

Rekordlétszámú nevezés érkezett a 14. Kárpát-medencei Egyetemek Kupájának kosárlabda küzdelmeire. A budapesti, vidéki és erdélyi csapatok kiélezett mérkőzéseket vívtak a Ludovika Arénában.

A nőknél kilenc csapat adta le nevezését a tornára, akik háromfős csoportokba kaptak besorolást. Az „A” jelű trióba a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem, az Óbudai Egyetem és a Károli Gáspár Református Egyetem csapata kerültek. A „B” csoportban a házigazda ELTE mellett a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem és a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem (TF) csapatai szerepeltek. A „C” csoportban a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem (UBB), a BME és az NKE csapatai mérkőztek meg.

A csoportküzdelmeket követően a három csoport győztese és legjobb második helyezett jutott be az elődöntőbe. A felső ágon a kolozsvári UBB az ELTE csapatával, az alsó ágon a BME és a TF csapata játszott a döntőbe jutásért.

A döntőt március 4-én, szombaton rendezték meg. A Testnevelési Egyetem csapata 49–38 arányban győzött az ELTE csapata ellen. A bronzérmet a BME csapata szerezte meg, miután 44–29-re verte a kolozsvári UBB-t.

 

A férfiaknál 11 csapat nevezett, hogy elhódítsa az idei vándorkupát. A küzdelmek, akárcsak a nőknél, három csoportban kerültek lebonyolításra; az irányelv az volt, hogy egy csapat minél több mérkőzést játszhasson. A legjobb négybe a három csoportgyőztes és a legjobb második helyezett került. Az elődöntő első mérkőzésén az ELTE-BEAC csapata 45–38-ra győzte le a BME csapatát. A másik mérkőzés során a TF csapata 52–45-re verte meg a BME csapatát.

A március 4-én rendezett döntőben az ELTE magabiztosan, 52–41 arányban diadalmaskodott a Testnevelési Egyetem ellen. A bronzmérkőzésen a BME csapata 45–30-ra győzte le a társrendező NKE csapatát, elnyerve ezzel a bronzérmet.

 

A dobogós csapatok a kupa, az érem és a játékos-különdíjak mellett egyéb, értékes tárgyjutalmakban részesültek: a győzteseknek EFOTT napijegy, a második helyezett csapatoknak Decathlon-utalvány, míg a harmadik helyezetteknek VIWA vitaminwater ajándékcsomag ütötte a markát. Az első három helyezett együttes továbbá a Mayer Pincészet boraival ünnepelhetett.

A XIV. KEK kosárlabdatornájának eredményei:

Női kosárlabda

  1. helyezett: Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
  2. helyezett: Eötvös Loránd Tudományegyetem
  3. helyezett: Budapesti Műszaki Egyetem

Pontkirálynő: Takács Emese
MVP: Kenyeres Anett

Férfi kosárlabda

  1. helyezett: Eötvös Loránd Tudományegyetem
  2. helyezett: Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
  3. helyezett: Budapesti Műszaki Egyetem

Pontkirály: Keresztesi Dávid
MVP: Nagy Joel

Fotók: Zsolnai Dóri, Lucza Betti

Author

Ajánlott cikkek