Könnyen érthető kommunikációs kiadvány készült a János vitézből

A Petőfi Sándor János vitézének első három énekéből készült kiadvány az első olyan mű Európa-szerte, amely kifejezetten irodalmi alkotás megértését és átélését teszi lehetővé tanulásban és értelmileg akadályozott felső tagozatos diákok számára. A kötetet több terület több szakembere állította össze, köztük gyógypedagógus és irodalomtörténész is; ennek bemutatója november 18-án a Kassák Múzeumban lesz.

Ez egy nagyon fontos lépés a szépirodalmi szövegek, kulturális tartalmak és a tananyagok könnyen érthetővé tételéhez. A fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló ENSZ-egyezmény jogot biztosít a tanulásban akadályozott és az értelmileg akadályozott embereknek arra, hogy az információkhoz az általuk érthető különböző nyelvi szinteken, azaz egyszerűen és könnyen érthetően juthassanak hozzá. Az információk akadálymentesítésének egyik formája a könnyen érthető kommunikáció, melynek különböző szintjeit a képi kommunikáció követi.

Ugyan már több könnyen érthető kommunikációs kiadvány született több témában, de ez az első olyan, amely egy irodalmi mű feldolgozását és átélését teszi lehetővé tanulásban és értelmileg akadályozott felsősök számára, így ez a lépés európai szinten is hiánypótló. A kötetet a Petőfi Irodalmi Múzeum múzeumpedagógiai főosztálya, a Kassák Múzeum munkatársai, valamint Horváth Péter László gyógypedagógus, Nemes-Jakab Éva irodalomtörténész több hazai szakemberrel együttműködve állította össze. 

Hargitai Katalin logopédus, tankönyvszerző ezzel egy új olvasói réteget érhetnek el: „Saját olvasmányélményt eddig nagyon kevés tanulásban akadályozott gyermeknek nyújtott, ha hallottak, tanultak is róla. A kiadvány készítői ezt az olvasói réteget is szeretnék elérni, de újszerű módon. Az általuk alkalmazott, egyszerűen érthető nyelvtani szerkezetek, szavak és egyéb módszertani fogások eltüntetik az eddig áthidalhatatlan akadályt: végre itt is találkozhat a mű és az olvasó.”

A részletes program itt olvasható, regisztrálni pedig ide kattintva van lehetőség.

A kiemelt kép forrása: https://urania-nf.hu/film/janos-vitez

Author

Ajánlott cikkek