„Mentornak lenni hatalmas élmény, és nagyon sok tanulsággal jár” – Hallgatói szervezetek az ELTE-n 5.

Interjúsorozatunkban igyekszünk átfogó képet mutatni az ELTE hallgatói szervezeteiről, segítve ezzel a közösségi tevékenységek iránt érdeklődő hallgatókat. Ezúttal az ESN ELTE alá tartozó, az ELTE ÁJK-n működő Külügyi Kör vezetőjével, Vajda Violettával beszélgettünk.

Bemutatnád a Külügyi Kör történetét? Mikor alakult, és mi volt mögötte a fő motiváció?

A Külügyi Kör 2011-ben alakult. Ahogy arra a nevéből is lehet következtetni, megalakulásának fő célja a külföldről érkező hallgatók segítése, mentorálása volt. Amikor az Erasmus Student Network (ESN) megalakult az ELTE-n, a Külügyi Kör betagozódott a szervezetbe, így már ESN ELTE ÁJK – Külügyi Kör a hivatalos nevünk.

Mivel foglalkoztok hallgatói szervezetként?

Ahogy a többi karra, úgy az ÁJK-ra is nagyon sok külföldi hallgató érkezik. A legutóbbi félévben nagyjából százhetvenen jöttek hozzánk, körülbelül ötven országból. Mivel teljesen más kultúrákból érkeznek, más szokásaik vannak, és gyakran egyedül vágnak neki a külföldi tanulmányútnak, ezért mentort igényelhetnek maguknak a felmerülő problémáik megoldására, illetve bármilyen segítség, információ nyújtására.

Milyen felületeken találnak meg titeket a külföldi hallgatók?

Van egy applikációnk, amin keresztül elérhetik egymást a mentorok és a külföldi hallgatók, ennek a neve Papaya. Ezen az alkalmazáson keresztül tudjuk őket könnyedén összepárosítani. Miután megtörténik a „match”, e-mail-ben bemutatkozunk nekik, majd felvesszük velük a kapcsolatot. A mentorálás alatt általában WhatsApp-on keresztül kommunikálunk velük. Van továbbá Facebook- és Instagram-oldalunk is, ezeken a felületeken szoktunk programjainkról a legtöbbet posztolni.

Milyen szempontokra figyeltek a mentorok és a mentoráltak összepárosítása során?

A legfontosabb az, hogy milyen nyelveken beszél a mentor. Az én második nyelvem a spanyol, így nekem például egy spanyol mentoráltam volt. Ő megkért engem arra, hogy tanítsam magyarul, azáltal pedig, hogy spanyolul beszélgettünk, könnyen tudtam fejleszteni a saját tudásomat. A beszélt nyelv mellett azt is nézzük, hogy a mentor volt-e már Erasmuson, ha igen, akkor melyik országban. Valamint a mentoráltnak nemi preferenciája is lehet: eldöntheti, hogy lányt vagy fiút szeretne maga mellé.

 

Hogyan néz ki pontosan az erasmusos hallgatók mentorálása?

Az első hetekben leginkább lakhatási kérdésekkel kapcsolatban keresnek meg minket, valamint a programok után érdeklődnek. Gyakran okoz számukra gondot a Neptun kezelése, továbbá a tantermek megtalálása is. Ezen kívül, ha valaki például lebetegszik, akkor segítünk neki orvost keresni. Emellett magyar szövegek lefordítására is rendszeresen megkérnek minket, és engem már olyan kérdéssel is megkerestek, hogy hol találnak a közelben nyomtatási lehetőséget. A leghétköznapibb dolgokban segítünk tehát, ideértve a diákigazolvánnyal kapcsolatos problémákat, valamint a budapesti közlekedést is, gondolok itt például a bérletkiváltásra.

Hogyan épül fel a Külügyi Kör szervezete?

Ahogy azt már említettem, egy ideje az ESN ELTE része vagyunk. Maga az ESN ELTE egy hatfős „boardból” áll, alájuk tartoznak a koordinátorok, illetve a kari koordinátorok. Én is kari koordinátor vagyok. A Külügyi Kör annyiban más a többi karon működő ESN ELTE szervezethez képest, hogy mi a mentorainkkal szoktunk egy bizottságot is alapítani, ami segíti a kari koordinátor munkáját. Ez a bizottság további három albizottságból áll: egy a social media-felületek kezeléséért, egy a programszervezésért, egy pedig a kapcsolattartásért felelős. A többi karon ilyen bizottság nincs. Azt viszont mindig hangsúlyozzuk, hogy igazából nincs köztünk hierarchia, mindannyian mentorok vagyunk, még az elnöknek is van mentoráltja. Egy önkéntes szervezet tagjai vagyunk, aminek a munkájából mindenki annyira veszi ki a részét, amennyire szeretné.

Milyen programokat és eseményeket szoktatok szervezni?

Az ESN ELTE „boardjának” egyik tagja az „event manager”, és az ő munkáját segíti egy „event working group”. A legtöbb ESN-es programot ők szervezik, a nagyobb bulikat az ESN BME-vel és Corvinus-szal közösen. Az „event working group” felel az Orientációs hét programjaiért is. Ilyenkor általában közös városnézést szerveznek, illetve ekkor van a „flag party” is. Ezen az eseményen mindenki saját nemzetének színeibe öltözik, és az arcunkra is ráfestjük országunk zászlaját. Továbbá szoktunk szervezni „pub quiz”-t is különböző tematikákban, a legutóbbi est például a Jóbarátok köré épült, illetve, amit még nagyon szeret a közösségünk, az a sörpong. Idén volt „spa day” is: közösen elmentünk a Szent Lukács Gyógyfürdőbe. Az ESN ELTE egyik főbb programja még az Erasmus Thursday, ami annyit jelent, hogy minden csütörtökön van buli. Mindezek mellett szoktunk utazásokat szervezni Tárnokra, ahol az ottani menhely kutyáit együtt sétáltatjuk. Az ESN ELTE kari szervezeti egységei, köztük a Külügyi Kör is, a szemeszter első vagy második hetében tartják meg a „meet your mentee” programot, amikor a mentorok és a mentoráltak összeismerkedhetnek egymással. Az Orientációs hét keretében szoktunk szervezni campus-túrát, amikor közösen bejárjuk az A és a B épületet. A Külügyi Kör bizottsága ezen kívül több csapatépítő eseményt is megrendez kimondottan a mentorok részére. Jelenleg Egerbe szeretnénk elutazni egy hétvégére, másfél hete pedig az ESN ELTE Mentorcamp-en vettünk részt Velencén, ahol az összes kar mentorai találkozhattak egymással.

Mik a terveitek a következő hónapokra?

A jó idő érkezésével pikniket tervezünk a jogi kar mentorainak és mentoráltjainak részvételével, illetve az egri csapatépítő hétvégét, ahogy azt már említettem. Májusban kerül megrendezésre az ESN-es búcsúbuli, de addig is sok „pub night” és „Erasmus Thursday” lesz.

Szerinted milyen előnyöket nyújt számotokra a tagság?

Én már az egyetemi tanulmányaim legelején, az első félévben csatlakoztam a Külügyi Körhöz, a második félévben pedig már meg is választottak kari koordinátornak. Ez remek lehetőség számomra, hogy kipróbáljam magam vezetői pozícióban, ami a későbbiekben számos előnyt jelenthet majd. Mentornak lenni hatalmas élmény, és nagyon sok tanulsággal jár. Szerintem ez az egyik legjobb módja a nyelvtanulásnak is. Az ESN ELTE minden programján angolul beszélünk, még a Mentorcamp-ben is. Emellett a problémamegoldó képességünk is sokat fejlődik, és az egyetemi élethez rengeteget ad hozzá, ha egy ilyen csodálatos közösség részei lehetünk.

 

Jár pluszpont az Erasmuson ezért a tevékenységért?

Igen, a szervezet aktív tagjai mind kapnak pluszpontot Erasmuson. Ehhez hozzátenném azt is, hogy az Erasmus Student Network Európa legtöbb országában jelen van, nagyon sok szekcióval rendelkezik, így aki itthon mentor, az megismerve a szervezetet nagyon egyszerűen juthat segítséghez Erasmus-útja során.

Milyen módon lehet hozzátok csatlakozni, illetve kinek ajánlanátok a tagságot?

Az ESN ELTE félévente hirdet felvételit az összes karon. Ekkor egy motivációs levelet és egy önéletrajzot kell beadniuk a jelentkezőknek. Ezeket a kari koordinátorok olvassák el, majd behívják a jelentkezőket interjúra, ami a jelentkező kari koordinátorával és egy board-taggal zajlik. A sikeres interjú után a felvett új mentorokkal együtt veszi kezdetét a mentortábor. Én angol kéttannyelvű gimnáziumba jártam, azonban úgy döntöttem, hogy nem megyek ki külföldre tanulni, viszont szinten szerettem volna tartani a nyelvtudásomat, amihez remek lehetőséget nyújt ez a szervezet. Azoknak ajánlanám tehát a csatlakozást, akik szintén fejleszteni szeretnék nyelvtudásukat, illetve szívesen lennének tagjai egy nemzetközi közösségnek.

Van olyan célkitűzésetek, tervetek, amit szívesen megosztanátok az olvasókkal?

A Covid időszaka számunkra is nagyon nehéz volt, hiszen akkor nem érkeztek hozzánk külföldi hallgatók. Amikor kari koordinátor lettem, az volt az első gondolatom, hogy ezt a kiüresedett, programok és tagok tekintetében is hiányos periódust szeretném bepótolni. A jövőre tekintve is az a célunk, hogy a Külügyi Kör ismét a régi fényében tündököljön.

Képek: Külügyi Kör

Author

Ajánlott cikkek