Széchenyi-díjat kapott az ELTE több oktatója

A március 15-i ünnepségek keretében több, ELTE-hez köthető személy, oktató munkáját is elismerték. Széchenyi-díjat kapott Miklósi Ádám etológus, Raczky Pál régész és Salma Imre légkörkémikus.

A Széchenyi-díj olyan állami kitüntetés, amely a tudományos élet kiemelkedő képviselőinek elismeréséül szolgál. Nemzeti ünnepünk alkalmából Miklósi Ádám etológus, egyetemi tanár, a Biológiai Intézet igazgatója, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja; Raczky Pál régész, a Régészettudományi Intézet professor emeritusa; továbbá Salma Imre légkörkémikus, a Kémiai Intézet egyetemi tanára, a Magyar Tudományos Akadémia doktora részesült díjban.

Mindhármuk tudományos pályafutása különösen értékes: Miklósi Ádám például a kutyák viselkedésének és problémamegoldó-képességének vizsgálatával elért, világviszonylatban is jelentős kutatási teljesítményével, valamint a szociális robotok új generációját kialakító etorobotika megalapítása terén végzett kiemelkedő tevékenységével érdemelte ki a kitüntetést. A Kárpát-medence újkőkorának és rézkorának meghatározó kutatójaként végzett iskolateremtő tudományos eredményei, nemzetközileg is nagyra értékelt kutatói, oktatói és tudományszervezői pályája elismeréseként vehette át a díjat Raczky Pál; Salma Imre pedig a légkörkémia és -fizika területén, különösen az aeroszol keletkezésének, kölcsönhatásainak, valamint környezeti, éghajlati és egészségügyi következményeinek feltárásában elért eredményei, nemzetközileg is jelentős kutatói tevékenysége és magas színvonalú oktatói munkája végett részesült elismerésben.

Balról jobbra: Miklósi Ádám, Raczky Pál és Salma Imre

A Magyar Érdemrend egyik fokozata, a Magyar Érdemrend tisztikeresztje (polgári tagozat) olyan személyeknek adható, akik példát mutatnak az ország fejlődésének elősegítésében, és az egyetemes emberi értékek gyarapításában. Ezt a kitüntetést idén Fridli Sándor matematikus, az MTA doktora, a Numerikus Analízis Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára; Havas Ferenc nyelvész, az MTA doktora, a Finnugor Tanszék professor emeritusa; valamint Mohay Tamás etnográfus-szociológus, az MTA doktora, a Tárgyi Néprajzi Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára vehette át.

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából Magyar Érdemrend lovagkeresztje (polgári tagozat) kitüntetésben részesült Salamon Konrád történész, muzeológus, az MTA doktora, az Új- és Jelenkori Magyar Történeti Tanszék volt főiskolai tanára; illetve Szíj Enikő, a Finnugor Tanszék nyugalmazott egyetemi docense. Mellettük Horváth László, az Eötvös József Collegium igazgatója, a Görög Tanszék docense a Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést vehette át.

Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetést kapott Lenner Tibor, aki az ELTE Savaria Egyetemi Központ Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központjának igazgatója, valamint Földrajz Tanszékének tanszékvezető egyetemi docense.

Béres József vegyész, a Béres Gyógyszergyár Zrt. elnöke, az ELTE Alumni Alapítvány kurátora és az ELTE Alumni Tanács Tagja a magyar emberek egészségének megőrzését évtizedek óta elkötelezetten szolgáló, a természetes gyógyászati módszereket, illetve az emberi szervezet ellenálló képességének erősítését széles körben népszerűsítő munkája elismeréseként vehette át a Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal (polgári tagozat) kitüntetést.

Kiemelkedő irodalmi – költői, írói, műfordítói, irodalomtörténészi – tevékenysége elismeréseként Sturm László irodalomtörténész, kritikus, az ELTE SEK egyetemi docense József Attila-díjban részesült.

Forrás: elte.hu

Képek forrása: ma7.sk (Fotó: MTI), elte.hu

Author

Ajánlott cikkek