Sakura ünnep az ELTE Füvészkertben

Már csaknem hagyomány az ELTE Füvészkertben évente megrendezett Sakura ünnep. Idén két hétvégén is várják az érdeklődőket.

Az ELTE Füvészkertben évente megrendezett Sakura ünnep a japáncseresznyefa-virágzáshoz, Japán egyik legnagyobb és legfontosabb ünnepéhez kapcsolódik. Az esemény időpontja nem állandó, mindig a természet változásait követi, hiszen még Japán területén belül is eltérő időpontokban virágoznak a cseresznyefák. Az első virágok mindig a déli szigeteken jelennek meg, az északi részeken később borulnak pompába a fák. Az ünnepre mindig jó előre készülnek, a meteorológusok tájékoztatnak a szezon kezdetéről és arról, hogy éppen mikor és hol virágzik a sakura. A japánok ilyenkor kivonulnak a parkokba, közösen piknikeznek, beszélgetnek, és lelki feltöltődéssel ünneplik a természet újjászületését.

A sakura-virágzás köré szerveződő ünnep mára meghódította a világot: az emberek mindenfelé várják a színpompás fák megjelenését. Az áprilisi virágzáskor számunkra is lehetőség nyílik – a japán szokások mintájára – takaróra telepedve piknikezni az ELTE Füvészkertben. Emellett pedig jobban megismerhetjük a japán kultúrát is. A Füvészkert szokásos Sakura ünnepén idén is lesz többek között japán nyelvóra, zene, harcművészeti és fegyverbemutató, go-oktatás, koncertek és mangabemutató. A MOME hallgatói japán ihletésű kerámiákat állítanak ki, valamint a kertben olvashatók lesznek a szervezők által kiírt haikuverseny legszebb alkotásai is.

Az ünnepi programok április 15–16. és 22–23. között kerülnek megrendezésre. Elővételben, online megváltva a jegyek 2500 forintba, az esemény napján online vagy a pénztárban megváltva 2700 forintba kerülnek. Diákok és nyugdíjasok számára az elővételes jegy mindössze 1500 forint, az esemény napján megváltott jegy pedig 1700 forint.

Az online jegyek itt már elérhetők.

Forrás: welovebudapest.com

Képek forrása: Csomos Attila fotója, fuveszkert.org

Author

Ajánlott cikkek