„A lélek igazságai: Önismereti lehetőségeink” – megjelent Limpár Imre új könyve

Novemberben jelent meg Limpár Imre tanácsadó szakpszichológus legújabb könyve, amelyben az önismeret valós lehetőségeibe nyerhet betekintést az olvasó. A kötet bemutatja, hogy milyen tények és tévhitek léteznek önmagunk keresése és megismerése kapcsán a 21. században, amikor már lassan mindenki úgy gondolja, hogy ért a pszichológiához.

Limpár Imre a szakmájában azon kevesek közé tartozik, akiket sokkal inkább a jövő, mintsem a múlt érdekel: őt elsősorban a változás „mikéntjei” foglalkoztatják. A pszichológus szakterületei az időgazdálkodás, a karriermenedzsment, a konfliktus- és stresszkezelés, valamint az önbizalom pszichológiája.

 

Első kötetében – A siker tervezhető – a „hogyanokat” járta körbe, a másodikban pedig – 100 mondat, amely megváltoztatta az életemet – a „miértekre” fókuszált. Az újonnan megjelent, A lélek igazságai: Önismereti lehetőségeink című könyvében azon kérdéskört boncolgatja, hogy miként juthatunk közelebb a lelkünk és az életünk megértéséhez.

A kötetben vizsgált témák az alábbiak:

  • I. Az önismeret egy életstílus
  • II. A K+F mítosza, avagy miben tévednek a motivációs trénerek?
  • III. A szökési sebesség. Meddig tart szüleink hatalma?
  • IV. Hogyan kerültünk időcsapdába?
  • V. A pszichokérdések rejtelmei
  • VI. Pszichotechnikák 2.0
  • VII. Az arany négyszög. Térkép önmagunkhoz

„Hiszem, hogy mindig van másik út, mindig tehetünk mást, mint amit eddig tettünk, ezért lehetséges a változás és a változtatás.” Limpár Imre ezen szállóigéje az új könyvében is fontos szerepet kap, hiszen a változás az önismereti út során is egy jelentős mérföldkő, amelynek elérését nem szabad siettetni.

A különféle pszichoedukációs hatások révén az önismeret kifejezés a köznyelv részévé vált egy gyors változást ígérő metodika megnevezéseként. Az emberek ezáltal időcsapdába kerültek, és jellemzővé vált az a jelenség, hogy mindenki „tegnapra” szeretné elérni a lelki egyensúly állapotát. Limpár szerint manapság „boldog-boldogtalan” hangsúlyozza az önismeret fontosságát, és önsegítő könyvek százai emelik ki az „Ismerd meg önmagad!” jelmondatot mint az élet egyik legnagyobb titkát megfejtő bölcsességet. Mindezek ellenére a valóság azt mutatja, hogy az átlagemberek semmilyen önismerettel nem rendelkeznek. A legtöbb embernek legfeljebb „öntalálkozásai” akadnak a mindennapok során, így önmaguk megismerését – tisztelet a kivételnek – felváltotta az időnkénti „összefutás” önmagukkal egy-egy lopott félórára.

Limpár Imre szerint nincsenek gyors változások az önismereti úton. Könyvében a szembesülés, a merengés, illetve a töprengés fejezetei olvashatók, melyek befogadásához természetesen bátorság is kell, hogy merjünk rákérdezni önmagunkra.

Ha a kötet és az abban felmerülő önismereti kérdések felkeltették az érdeklődéseteket, a könyvet ide kattintva tudjátok megrendelni a Kossuth Kiadó honlapjáról.

 

Limpár Imre szakpszichológus további gondolataival pedig a weboldalán és hivatalos Facebook-oldalán találkozhattok.

A képek forrása: Limpár Imre hivatalos Facebook-oldala, Kossuth Kiadó Facebook-oldala

🎸🔄🎄

Author

Ajánlott cikkek