FRIDA, az élet múzsája

A Duda Éva látványszínház produkciója a Nemzeti Táncszínházban

 

Frida Kahlo mexikói festőnő életét és művészetét feldolgozó előadással készült Duda Éva Társulata, amely valódi kuriózumként került színpadra az együttes repertoárjában. A produkció a Nemzeti Táncszínházzal együttműködve jött létre december 7-én, szerda este 19:00-kor, egy igazán látványos, egzotikus álomvilágnak lehettünk része mozgó festményekkel körítve.

Eleonora Accalai olasz táncos látható Frida szerepében, míg Kováts Tibor táncművész alakítja Diego szerepét, komoly munkával és rendkívül tehetséges kifejezőképességgel állt színpadra az egész társulat.

 

 

Az előadás egy különleges tárlatvezetést nyújtott a nézők elé: megannyi látványos elem, egzotikus jelmezek, a mexikóiak kortárs és népi zenéje, egy gazdag kifejezőképességgel bíró társulatra építve. A bemutató ciklikusan ábrázolta a művésznő életét. Betekintést nyerhettünk Frida sorsfordító mérföldköveibe, akárcsak a női sors szépségeinek és kihívásainak jeleneteibe, amelyet egy szenvedélyes szerelmi történet kísért. Megmutatkoztak az impresszív kultúra képei, a karneváli hangulat és a mexikói nemzet színes jellemzői.

A rendezőt Frida Kahlo művészete inspirálta, és ebből egy önálló látványszínházi víziót, valamint egy drámai, ugyanakkor rendkívül színes, életteli világot teremtett meg a színpadon társulata által.

Az apai ágon magyar gyökerekkel rendelkező Frida Kahlo 115 éve született. Kultuszára leginkább a sokszínűség jellemző, így vonzotta az embereket, mint ideál, ikon. Páratlan életigenléssel élete teli volt tragédiák és viharos szerelmek sokaságával. Népszerűségéből adódóan múzsaként kezelték, hiszen különleges karaktere mai napig ösztönző erejű. Nevét sokszor említjük együtt a női egyenjogúsággal, a művészettel és a bátorsággal, hiszen igencsak előremutató eszméket képviselt.

 

Magyarországon is nagy hírrel rendelkezik a művésznő, így az előadás lehetőséget ad egy újabb nézőpont által belelátni Frida világába. A színtáncosok kifejezőképességével lehetővé vált szinte szavak nélkül elmélyülni a produkcióban – csak egy-egy képfelirat volt a nézők segítségére. „A Duda Éva Társulat célja, hogy méltón nyúljon egy nagy művész szellemi hagyatékához, életének legmeghatározóbb fordulatait és olykor megrendítő festményeinek mágikus erejét megőrizve öntse korszerű formába a szenvedéllyel és végletekkel teli érzelmek hullámait” – írja a Nemzeti Színház a programjában.

 

Ez az előadás elrepítette a nézőt egy szavak nélküli világba, amely olyan kikapcsolódást biztosított, hogy tehermenetesen gondolkodtatott el a körülöttünk zajló világ eseményein. Megmutatta, hogy mennyire inspirálhat bennünket az élet, és bizonyos mélypontokból felállva hatalmas csodákra lehetünk képesek.

A Társulat legközelebb 2023. február 18-án, este 19:00-kor repíti színpadra Fridát. Az eseményről a Facebookon és az Instagramon bővebben lehet még olvasni.

 

 

🚒🎄

Author

Ajánlott cikkek