„Csak nézd, hogy elviszlek a nagy vizekre” – Ilyen volt a 2022-es EFOTT

Bár a 2022-es EFOTT július 17-én véget ért, és már a nyarat is el kellett búcsúztatnunk, az átélt élmények velünk maradtak, hogy átsegítsenek minket a borús, őszi reggeleken. Az idei fesztivál nyitónapja különösen sok látogatót vonzott: a nagyszínpadon fiatal, magyar fellépők szórakoztatták a közönséget. T. Danny, Dzsúdló és a BSW koncertjei után Metzker Viktória szettje következett, közben a Pepsi HÖOK Party Arénában fellépett a ValMar duó is, hajnalban pedig az ország legnépszerűbb Dj-i gondoskodtak róla, hogy a buli hajnalig tartson.

A fesztiválhangulat már a Déli pályaudvaron érezhető volt. Fiatalok töltötték meg a vonatot: a lányok csillogó sminkben, a fiúk színes ingekben és napszemüvegben várták, hogy megérkezzünk Kápolnásnyékre, és átszállhassunk a fesztiválbuszra, ami elvisz minket a Velencei-tóhoz. Késő délután el is indultunk Sukoróba; egyik pillanatban még a semmi közepén zötykölődtünk, a következőben pedig már a tó partján álltunk, ahol nemcsak koncertek, hanem sport- és kulturális programok is vártak ránk, természetesen a sokak által kedvelt Lidl sátorral és számos más, gasztronómiai kitelepüléssel karöltve.

Első utunk az UNIverzumba vezetett, ahol az ország egyetemei, illetve különféle civil szervezetek várták a fiatalokat, és készültek számukra játékokkal, ajándékokkal vagy éppen babzsákfotelekkel telepakolt, klimatizált helységekkel. Az ELTE sátrában már záráshoz készülődtek, viszont még sikerült beszélgetnem kicsit az önkéntesekkel, akik minden nap délelőtt 10-től este 6-ig álltak a látogatók rendelkezésére különböző programokkal, kihívásokkal, kísérletekkel. A kitelepülő karok tematikus feladatokat hoztak: a PPK például személyiségtesztet, a bárczisok látássérült gyerekek számára is kipróbálható játékokat. A fizikások és kémiások izgalmas kísérleteket mutattak be, a BTK nyelvekkel kapcsolatos kvízekkel és érdekes előadásokkal várta a fesztiválozókat, és sportkihívásokban sem volt hiány. Olyanok is akadtak természetesen, akiket a légkondi vagy a kényelmes ülőalkalmatosságok csábítottak be a sátorba, de az önkéntesek beszámolója alapján sokan érdeklődtek az egyetemen megtalálható szakokról, így a kitelepülés mindenképpen sikeresnek bizonyult.

Az egyetemi sátrakon kívül jelen volt a Civil falu területén többek között a Zyntern is, akik Z és Y generációs állásportálként azzal a céllal érkeztek a fesztiválra, hogy Karrier Zónájukban barátságos környezetben köthessék össze a munkáltatókat tehetséges és fiatal pályakezdőkkel. „Jelenleg 13 partnerrel vagyunk jelen az EFOTT-on. Egy útleveles játékkal készültünk a látogatóknak, akik körbejárhatnak a partnerek között, hogy begyűjtsék a pecsétjeiket, az érdeklődésért pedig egy frissítő ital a jutalom. Napi sorsoláson is lehet részt venni és VIP belépőt nyerni, van fagyigép, az EY (könyvvizsgáló, adó-, tranzakciós és üzleti tanácsadást nyújtó vállalat – a szerk.) pedig saját koktélpulttal is készült.” – mondta Tucsik Réka, a Zyntern kommunikációs vezetője. A kitelepülő partnerek között szerepelt például a Nokia, ahol retro játékgéppel, a Cognizant, ahol egy mozgószékes repülőgép-szimulátorral, és a Swiss Post Solutions is, ahol „1 perc és nyersz!” ihletésű játékos kihívásokkal várták a fesztiválozókat.

Mindezek után még gyorsan játszottunk a Raiffeisennél, hogy nyerjünk emlékbe egy napszemüveget és egy baseballsapit, bepillantottunk a Magyar Nemzeti Múzeum sátrába, majd megnéztük a strandot is. Itt azonban rajtunk kívül szinte már senki sem volt, hiszen megérkezett a nagyszínpadra T. Danny, és már fel is csendült egy ismert sláger, amit egyre többen énekeltek az előadóval együtt. Az első koncertet még a háttérből hallgattuk, de ahogy sűrűsödött a tömeg, mi is előrébb kerültünk, és Dzsúdló számaira már majdnem legelöl buliztunk. Annak ellenére, hogy nem gyakran járok koncertre, teljesen magával vitt a flow, rekedtre énekeltem magam, és észre sem vettem, hogy közben lement a nap. Miután a Lej utolsó sorai is elhangzottak, még fel sem ocsúdtam az élményből, már kezdődött is következő program. A BSW duó hatalmas sikert aratott, Metzker Viki pedig megmutatta, hogy egy dj is képes önálló show-val megállni a helyét a nagyszínpadon, hiszen két órán keresztül több ezren buliztak a szettjére.

Hamar elérkezett az éjfél, a program azonban hajnalban is folytatódott. Miután visszatöltöttük az elégetett kalóriákat az egyik gasztrosátornál, belehallgattunk a Rádió 1 Stage kínálatába, majd a BT Koncert Aréna várt minket Yaminával és Koósz Milánnal, közben pedig még Nótár Mary koncertjébe is „belefutottunk”. Valóban változatos kínálattal készült idén az EFOTT; hajnali 4 körül hullafáradtan, de élményekkel tele szálltunk fel ismét a fesztiválbuszra, ami visszavitt minket a valóságba.

Most pedig nyakunkon az ősz, a nyári fesztiválok hangulata már csak emlék, ugyanakkor mindig jólesik visszagondolni az égető napon, barátokkal körülvéve, önfeledten eltöltött pillanatokra, mert ezekből rengeteg erőt meríthetünk a hétköznapok során. És egy biztos: a jövő nyár is legalább ugyanennyi élményt tartogat számunkra. Éljetek a lehetőségekkel!

A képek forrása: Zsolnai Dóri fotói (ELTE Online), Göde Zoltán fotói (EFOTT Facebook)

Author

Ajánlott cikkek