Multisport – ismertető

Idén nyáron második alkalommal rendezték meg a multisport Európa-bajnokságot. De mit jelent az, hogy egy multisport eseményt rendeznek meg, milyen okokból jött létre, és hogyan szerepeltek a magyarok az idei viadalon?

A multisport fogalma

Multisport eseménynek hívjuk azt a sportrendezvényt, ahol egyszerre, egy időben rendezik meg több különböző sportág versenyét. A legnagyobb hagyományokkal bíró és a legismertebb multisport esemény az olimpia. Az ókori Hellászban öt napig tartott az esemény, a 2021-ben megrendezett tokiói olimpia pedig majdnem három hetes volt. A Nemzetközi Olimpia Bizottság (NOB) égisze alá tartozó eseményt „hagyományosan” 1896 óta négyévente rendezik meg, ez alól csak a világháborúk és a koronavírus-járvány jelentett kivételt. A kontinensek olimpiai bizottsága a XX. század közepe óta rendezi meg multisport versenyeit. A pánamerikai játékok (Észak- és Dél-Amerika) és az Ázsia játékok 1951 óta, az Afrikai játékok 1965 óta, a csendes-óceáni játékok pedig 1981 óta kerülnek megrendezésre. Az öreg kontinens „csak” 2015-ben, Bakuban rendezte meg először az Európa Játékokat.

A multisport Eb gondolatának megfogalmazódása

Mivel az Európa Játékokat a XXI. században hívták életre, számos olyan sportszakmai tényezőnek kellett érvényesülnie, amelyeknek a korábbi évszázadokban nem tulajdonítottak nagy jelentőséget. Szponzoráció, a nézői- és médiaérdeklődés, a versenynaptár sűrűsége, infrastruktúrafejlesztés. Ennek fényében több versenyszámot másképpen, némi módosítással rendeztek meg. Atlétikában csak csapatversenyt rendeztek meg, műugrásban, úszásban és vízilabdában csak ifjúsági versenyzők indulhattak. Kosárlabdában bemutatkozott a 3×3 névre keresztelt streetball. A birkózás- és a cselgáncsszövetség pedig úgy határozott, hogy az Európa Játékok helyszínén rendezik meg az Európa-bajnokságot is, így aki győzött, két címet nyert. Négy évvel később, 2019-ben a fehéroroszországi Minszkben rendezett játékokon az úszás, a műugrás, a szinkronúszás, a vízilabda, a BMX, a hegyi kerékpár, a vívás, a taekwondo, a triatlon és a röplabda már nem szerepeltek.

Miután az Európa Játékok létrejötte tovább zsúfolta a globális sport-versenynaptárat, jogosan merült fel a multisport Eb gondolata 2015-ben. Főbb céljai között szerepelt, hogy a telítettséget lazítsák, illetve fokozzák a média, a nézők és a szponzorok figyelmét, ugyanakkor az olimpiai eszméket is hirdessék. Az eseményre egy csillagot ábrázoló logó is készült, amely a „A bajnok jelképe” nevet kapta. Az esemény kiemelt stratégiai partnere az Európai Műsorsugárzók Uniója lett, aki az Eurovíziós Hálózaton keresztül sugározta a versenyek közvetítését. Az alapítók közé jegyezhetjük fel az Európai Atlétikai Szövetséget, az Európai Úszószövetséget, a Nemzetközi Evezősszövetséget és a Nemzetközi Triatlonszövetséget. Hosszas előkészítés után végül 2018-ban jött létre az első multisport Eb, amit Berlinben és Glasgow-ban rendeztek meg augusztus 7. és 12. között. Az atlétikai versenyre a német fővárosban került sor, a vizes sportoknak, a kerékpár-, golf-, torna-, evezős- és triatlonversenyeknek pedig Skócia legnagyobb városa adott otthont.

Változó program

Az eredetileg hét sportággal indult multisport Európa-bajnokság 2022-re jelentősen átalakult. A golf és a vizes sportok már nem ebben a formában kerültek megrendezésre. A vizes sportok (úszás, műugrás, műúszás és a nyíltvízi úszás) eseményét önállóan Rómában rendezték meg. A golfozók kontinentális bajnokságát pedig nem rendezte meg az illetékes, PGA European Tour nevű szervezet. Az asztalitenisz, a kajak-kenu, a sportmászás és a strandröplabda európai szövetsége pedig csatlakozott a multisport eseményhez. A versenyeket Münchenben rendezték meg augusztus 11-e és 21-e között, fél évszázaddal az 1972-es olimpiát követően. Az eseményre összesen 50 országból érkeztek versenyzők.

Magyar szereplés

Az eseményre 4700 versenyző érkezett, akik 177 versenyszámban mérték össze tudásukat. A magyar színeket 142 versenyző képviselte, 60 nő és 82 férfi versenyző állt rajthoz a bajor fővárosban, ahol 23 érmet gyűjtöttek, amivel az összesített éremtábla 5. helyén végzett Magyarország. A legeredményesebb sportágnak, akárcsak az olimpián, a kajak-kenu bizonyult 17 éremmel (kilenc arany-, négy ezüst- és négy bronzérem). A küldöttség legeredményesebb versenyzői Kőhalmi Emese és Kopasz Bálint voltak, akik egyéniben és páros kajak számban lettek Európa-bajnokok. A fennmaradó hat érmet olyan sportágban szerezték meg a magyar versenyzők, ahol hazánk nem számít nagyhatalomnak. A tornasportban Berki Krisztián visszavonulását és a szakágat érintő utánpótlásproblémákat követően úgy tűnik, hogy ismét beszélhetünk tehetséges fiatalokról. Kovács Zsófia aranyérme ugrásban és Mészáros Krisztofer talajon szerzett ezüstérme újra a magyar tornasport aranykorát idézi. Szabó Bence és Furkó Kálmán a férfi könnyűsúlyú kormány nélküli kettes evezős versenyszámban lett első helyezett, akik megvédték az egy évvel korábban megszerzett címüket. Az atléták mindennapjait minden bizonnyal a jövő évi budapesti világbajnokságra való felkészülés határozza meg. Münchenbe 46 versenyző utazott el, és három éremmel tértek haza, ami az elmúlt tíz év legeredményesebb szereplését jelentette. Halász Bence férfi kalapácsvetésben nyert ezüstérmet. Kozák Luca 100 méteres gátfutásban második, Madarász Viktória pedig 35 km-es gyaloglásban lett harmadik. Bizakodásra adott okot pontszerző versenyzők szereplése is: Szilágyi Réka gerelyhajításban lett negyedik, míg Krizsán Xénia ötödik helyen zárt hétpróbában, Gyurátz Réka pedig kalapácsvetésben végzett a hetedik pozícióban.

Mi hoz a jövő?

A tervek szerint a következő multisport Európa-bajnokságot 2026-ban rendezik meg. A rendező város és a résztvevő sportágak (szövetségek) kiléte egyelőre bizonytalan. Az Európai Atlétikai Szövetség (EAA) elnöke júniusi levelében jelentette be, hogy két város, Birmingham és Budapest pályázik az Eb rendezési jogaiért. A 2026-os Eb-helyszínről egy hónap múlva, novemberben fog dönteni az EAA tanácsa.

Források: m4sport.hu, europeanchampionships.com
Borítókép: daserste.de

Author

Ajánlott cikkek