Ismerj meg minket – Sant’Egidio közösség

Fontos számodra a társadalmi felelősségvállalás? Szívesen segítenél hajléktalanoknak, menekülteknek, időseknek és lennél a barátjuk? Nyitott lennél arra, hogy mindezt egy keresztény közösség támogatásával tedd? Ha bármelyik kérdésre igennel felelnél, akkor ez a cikk neked szól. Ismerd meg közösségünket, a Sant’Egidio közösséget. Szűcs Adél cikke.

            A Sant’Egidio (Szent Egyed) közösséget 1968-ban alapították Róma Trastevere városnegyedében. Az alapító, Andrea Riccardi gimnazista és társai az evangélium szavainak tanulmányozása nyomán jutottak el a szegények, a periférián élők szolgálatáig, alapozva Assisi Szent Ferenc lelkiségére is. A közösség ma több mint 70 országban van jelen, szinte minden kontinensen. A közösség számára nagyon fontos az afrikai misszió, a Sant’Egidio nagy álma a DREAM-program, melynek célja a HIV/AIDS betegség leküzdése. A Malawi Központban Körtvélyessy Mónika, egy magyar orvos is e célokért dolgozott. A legfiatalabb közösség pedig a pekingi, amely csak pár hónapja kezdett el működni. Magyarországon Budapesten, Pécsett, Monoron és Győrben működnek csoportok. A Sant’Egidio közösség a „három p” közössége: prayer (ima), poor (szegények) és peace (béke). A közösség budapesti központja a Kaniziusz Szent Péter templom (Budapest IX. kerület, Gát utca 4.), felelős vezetője pedig Szőke Péter. A Sant’Egidio teljesen önkéntes alapon működik, a barátság és a közösségi élmény köt minket össze a periférián élőkkel.

A budapesti közösség
(Fotós: Szente Attila)

            Közösségi életünk alapja az imádság, az evangélium szavainak hallgatása, ugyanakkor a csatlakozásnak nem feltétele, hogy vallásos közegből érkezz, de légy nyitott a közösség életének ezen aspektusaira is. Minden héten szerdán és pénteken vannak imaalkalmak, de ezek mellett kiemelendők a közösség által szervezett nagyobb, imádsággal egybekötött események, mint például a január elsején tartott fáklyás felvonulás a békéért, valamint a „Scooter miséje”, amelyben megemlékezünk azokról a barátainkról, akik az utcán haltak meg. A nagyobb egyházi ünnepeket: karácsony, húsvét és pünkösd, együtt ünnepeljük, és gyakran látogatjuk meg egymást a pécsi közöséggel. Kiemelendők még ökumenikus imaalkalmaink, amelyek során a történelmi egyházak és vallások képviselőivel közösen imádkozunk a békéért, a menekültekért és a szolidaritásért.

            A Sant’Egidio életének középpontjában a szegények szolgálata áll. Minden szerdán és pénteken van hajléktalanszolgálatunk, amely során ételt osztunk és beszélgetünk a barátainkkal, valamint havi rendszerességgel vasárnapi ebédet és ruhabörzét is tartunk. Az év másik fontos eseménye a karácsonyi ebédünk, amikor együtt ünnepeljük Jézus születését. Számunkra a szegények, a hajléktalanok barátok, ezért azontúl, hogy ételt és ruhát osztunk, fontosnak tartjuk azt is, hogy megismerjük őket és nyitottsággal forduljunk az élethelyzetük felé. A barátságunk egyik jele például, hogy mi minden szegény barátunknak számon tartjuk a születésnapját és közösen meg is ünnepeljük azokat. Nehéz jól összefoglalni a hajléktalanszolgálat esszenciáját, ami talán különleges ebben a szolgálatban, és ezt több önkéntesünk is megfogalmazta, hogy mielőtt elkezdenénk hajléktalanokkal foglalkozni, azt gondoljuk, hogy mi mennyit fogunk majd adni és segíteni, aztán pedig idővel rájövünk arra, hogy mennyi mindent kapunk mi a szegény barátainktól, sokkal többet, mint azt el tudnánk képzelni. A szegények szolgálata nemcsak társadalmi- vagy élettapasztalatot ad, de rendkívül unikális és szeretetteljes kapcsolatok kialakítására is lehetőséget biztosít. Ahogy a közösség vezetője, Andrea Riccardi is fogalmaz: „Ebben a közegben a periférián élők is egyre inkább tudatára ébredtek annak, hogy senki nem olyan szegény, hogy ne tudna segíteni egy másik szegényen. A szabadulás evangéliumi üzenete mélyén számomra éppen ez áll: vissza kell adni a méltóságát mindenkinek, mint embernek, mint Isten gyermekének, testvérnek, tanítványnak.”[1]

            A hajléktalanok szolgálatán túl a közösségen belül van még lehetőség az idősek, a menekültek és a hátrányos helyzetű gyermekek szolgálatára is. A két éve kitört orosz–ukrán háború óta több Ukrajnából érkezett családdal tartjuk a kapcsolatot, a közösség fiataljai immár második éve szerveznek tábort ukrán gyermekeknek és családjaiknak a Balatonnál. A budapesti és a pécsi közösségvezetők emellett már Lembergbe is ellátogattak, és ott is segítették az ukrán közösséget. A római anyaközösség szervezésében lehetőség van nyaranta külföldi menekülttáborokat is meglátogatni a Solidarity program keretében, ahol szintén segíthetünk az Afrikából, illetve a Közel-Keletről érkező menekülteknek. Magyar önkéntesek is vettek már részt hasonló programon többek között Leszbosz szigetén. Hasonlóképpen a közösség szolgálatainak egyike az ún. Béke Iskolája, ahol főképpen hátrányos helyzetű gyermekeknek segítenek az önkéntesek.

Tábor ukrán gyermekekkel

A Sant’Egidio harmadik alappillére a béke. Hiszünk abban, hogy az ima és a szolidaritás segítségével elérhető a béke. A közösség történelme során többször is sikeres békeközvetítő volt. 1992 októberében Mozambik elnöke, Joaquim Chissano és a ReNaMo katonai szervezet vezetője békemegállapodást írtak alá a közösség közvetítésével, mellyel befejeződött a 16 éve tartó véres polgárháború. A közösség tagja Matteo Zuppi bíboros, Ferenc pápa békemissziójának egyik tagja is, aki jelenleg Ukrajnában és Oroszországban munkálkodik a békéért. A Sant’Egidio emellett vallja az ökumenizmus és a vallások közötti párbeszéd fontosságát. A helyes párbeszéd kialakításának képessége a Sant’Egidio létforma egyik eleme, ahogy Andrea Riccardi írja: „A párbeszéd az arra való képesség, hogy szembenézzünk a másikban meglévő különbözőséggel, hogy megpróbáljunk sokrétű viszonyt létrehozni vele, kapcsolatok rendszerét, felfogni a másik érdekeit és irányultságát.”[2] Úgy véljük, enélkül nem lenne megvalósítható a békéért való munkálkodás. A közösség életének egyik legszebb eseménye a minden évben megrendezésre kerülő Béketalálkozó, amely során a különböző vallások és keresztény felekezetek közösen elmélkednek a béke megvalósításáról és imádkoznak a békéért. Az idei Béketalálkozó helyszíne Párizs lesz.

A cikk utolsó fejezeteként szeretnénk kiemelni a közösségen belül két kisebb csoportot. A Sant’Egidio közösségben minden korosztály jelen van, de vannak kifejezetten fiataloknak szóló közösségek és programok is. A Youth for Peace (Fiatalok a békéért) mozgalom 15-25 év közötti fiataloknak szól, a Europeans for Peace (Európaiak a békéért) pedig 25-35 év közötti fiatalok közössége. Mindkét korosztály a Sant’Egidio szellemisége megvalósításának lehetőségeivel foglalkozik az adott korosztály élethelyzetének adottságaival. Mindkét korcsoportnak éves találkozói is vannak: az idei év helyszínei Berlin és Párizs lesznek.

Reméljük, hogy cikkünk felkeltette az érdeklődésedet a közösség iránt, ha igen, ne habozz, gyere bátran és éld meg velünk az evangéliumot, a szolidaritást, a barátságot és a periférián élők szeretetét!

Ahol megtalálsz minket:

Facebook: https://www.facebook.com/santegidiomagyar

Instagram: https://www.instagram.com/sant_egidio_hu/

https://www.instagram.com/youthforpeace_hun

Ha esetleg e-mailben érdeklődnél:

peterszoke66@gmail.com


[1] Riccardi, Andrea: Perifériák. Az egyházat érintő válságok és újdonságok. Vigilia, 2023.

[2] Riccardi, Andrea: Együttélés. Európa Kiadó, Bp. 2009. 101–106.

Author

Ajánlott cikkek