Mesterséges intelligencia kutatásban is az élen – ELTE Sikerek Kerekasztal

2023. október 4-én a mesterséges intelligencia kutatási lehetőségei, mindennapi életünkre gyakorolt hatásai, illetve alkalmazásának módjai kerülnek terítékre az Aula Magnában. Az ELTE Alumni Központ sorozatának keretében ELTE Diplomások beszélgetnek egy adott, korunkat érintő témáról, és osztják meg tapasztalataikat, sikereik történeteit a hallgatósággal.

Október 4-én, 18:30-kor az Egyetem téri Aula Magnába várja az érdeklődőket az ELTE Alumni Központ. Az alkalom ezúttal a Mesterséges intelligencia kutatásban is az élen címet viseli, a meghívott vendégek pedig többek között olyan kérdésekre keresik a választ, mint hogy milyen hatásai vannak a mesterséges intelligenciának, vagy alkalmazása milyen módon lehet segítségünkre az a hétköznapok során, de arról is szó esik majd, hogyan kutatják ezt a jelenséget az ELTE különböző tudományterületein.

A beszélgetésben olyan jeles, ELTE-n végzett diplomások vesznek részt, akik országos és nemzetközi vonatkozásban egyaránt elismertek. Az est egyik vendége Csabai István, az ELTE TTK Fizika Intézet Komplex Rendszerek Fizikája Tanszékének egyetemi tanára, az MTA levelező tagja, aki olyan multidiszciplináris területeken kutat, ahol új technológiák teszik lehetővé nagy mennyiségű adat összegyűjtését és elemzését. Csabai István már a 90-es évek elején elkezdett dolgozni a mesterséges neurális hálózatokon és azok alkalmazásán. Kutatásai középpontjában elsősorban az összetett rendszerek megértése áll, legyen szó rákgenetikáról, az ember által létrehozott internet vagy az Univerzum nagy méretű szerkezetéről.

Helyet foglal a pódiumon Darázs Lénárd is, aki az ELTE ÁJK egyetemi tanára, az ELTE általános rektorhelyettese, a Mesterséges Intelligencia Koalíció Szabályozás és etika munkacsoportjának vezetője, a Jean Monnet Chair on Law of European Data Economy projekt vezetője. Kutatásai során a mesterséges intelligencia jogi kereteivel foglalkozik, melyek meghatározása komoly kihívást jelent: egyszerre kell támogatnia a technikai fejlődést, megóvnia az egyéneket és a társadalmat a potenciális veszélyektől, valamint elősegítenie az új technológia leghatékonyabb hasznosulását.

A beszélgetés harmadik résztvevője Gulyás László, az ELTE Mesterséges Intelligencia Tanszékének docense és az Ipari-Akadémiai Együttműködési Intézet igazgatóhelyettese, az Európai Társadalomszimulációs Társaság (ESSA) és az NJSZT tagja, utóbbiban a Tehetséggondozási, valamint a Mesterséges Intelligencia szakosztály munkájában vállalt szerepet különböző időpontokban. 2021-től az NJSZT alelnöke és a Mesterséges Intelligencia szakosztály elnöke; az NJSZT Kemény János-díjának első évi díjazottja. Különleges érdeklődési területe az akadémiai és üzleti világ közti kapcsolatok fenntartása és ápolása: a friss tudományos és technológiai eredmények piacra vitelének segítése, illetve az üzleti világ szempontjainak megjelenítése az oktatásban. 

Az ELTE Alumni szeretettel várja az egyetem jelenlegi és már végzett hallgatóit is az eseményen, október 4-én 18:30-kor az Aula Magnában. Az esemény ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A regisztráció alkalmával lehetőség nyílik helyszíni és online részvétel közül választani. A beszélgetésről élő felvétel is készül majd, melyről a szervezők a rendezvényt megelőző napokban küldenek információt a regisztrált érdeklődők számára.

Forrás: alumni.elte.hu

Author

Ajánlott cikkek