„A tanulásnak és a közösségnek gyógyító ereje van” – segíts másoknak, akár kreditekért!

Egyetemisták jelentkezését várja a KórházSuli, hogy közös erővel segíthessenek beteg gyerekeknek a felépülés ideje alatt a tanulmányaikban. Az önkéntesek tevékenységükért kreditet is szerezhetnek.

A KórházSuli Alapítvány már több éve támogatja az iskolából kimaradt, tartósan beteg gyerekeket. Kezdetben húsz segítővel és négy segítettel indultak, mára pedig több mint 600 otthon gyógyuló beteggel foglalkozott már a csapat közel 1700 segítője. Egyik legfontosabb célkitűzésük, hogy azok a gyerekek, akik betegségük miatt hosszabb időre kimaradtak az iskolából, megfelelő módon zárkózhassanak fel diáktársaikhoz, emellett kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy a gyerekek lelkileg is kellően megerősödve térjenek vissza a betegség előtti életükhöz.

A programban önkéntes alapon részt vevő középiskolás diákok és egyetemisták közreműködésével igyekeznek segíteni őket a gyógyulás nehéz időszaka alatt. A saját fejlesztésű tananyagokkal dolgozó diákok az iskolai felzárkózásban támogatják a kórházból már kikerült, de az iskolába még vissza nem térő gyerekeket. A KórházSuli csapata végigkíséri az önkéntes diákok és a gyerekek között zajló munkát, mindemellett felveszik a kapcsolatot a beteg szüleivel, iskolájával és tanáraival is, hogy ezáltal még gördülékenyebbé tegyék a felzárkóztatás folyamatát.

 

Mivel a kórházakban jelentős számban dolgoznak kórházpedagógusok, a programot alapvetően az otthoni gyógyulás idejére találták ki, de később nagy igény támadt arra, hogy az alapítvány délutánonként kórházakban is szervezzen tanulócsoportokat. A részt vevő önkéntesek feladatai sokrétűek: elsősorban a középiskolás diákok állítják össze a tanulási folyamat alatt használt tananyagokat. A fejlesztés során igyekeznek megtölteni azokat személyes, játékos tartalmakkal, minél több érdekességgel. Ami pedig az egyetemistákat illeti, ők személyesen vagy internetes alkalmazásokon keresztül adják át a tudást a gyermekeknek.

A KórházSuli minden félévben várja a segítőkész egyetemistákat, hogy részt vegyenek a beteg gyerekek tanításában, gyógyulásuk segítésében. Az alapítvány kiszámítható és jól tervezhető feladat- és időbeosztást, felkészítő képzést, professzionális szakmai hátteret és támogatást, valamint közös programokat ígér a jelentkezők számára. A középiskolás diákok igazolást szerezhetnek az önkéntes munkavégzéssel töltött órák számáról, az egyetemisták pedig 2 kreditet nyerhetnek félévente a Neptunban a KB00KV07 tárgykód alatt futó KórházSuli kurzussal.

A gyerekek tanítása előtt részt kell venni a KórházSuli kétnapos képzésén, amelyre itt lehet jelentkezni.

A következő képzések időpontjai:

2023. szeptember 29–30.  (péntek 15:00–19:00 ÉS szombat 9:00–17:00)

Helyszín: Eötvös József Gimnázium 1053 Bp. Reáltanoda u. 7.

2023. október 6–7.  (péntek 15:00–19:00 ÉS szombat 9:00–17:00)

Helyszín: Online, Zoom-on keresztül (Csak vidéki hallgatóknak!)

Forrás: ELTE Neptun

Képek forrása: Facebook

Author

Ajánlott cikkek