A rítusok ereje – Modern emberek ősi szokásai

A könyv borítója

Számos rítus kíséri ősidők óta az emberek életét: titkos beavatások, világraszóló esküvők, mágikus szertartások, extravagáns születésnapok, koronázási ceremóniák. A rituális szokások ünnepeink és vallási összejöveteleink állandó elemei, de éppúgy jelen vannak a jog és politika gyakorlásában, a sportban, valamint általában a közélet minden területén – az Open Books kiadó sajtóközleménye Dimitris Xygalatas antropológus legújabb kötetéről. 

Mi rejlik különleges és hétköznapi rítusaink mögött? És miért tartjuk ezeket a tevékenységeket olyan fontosnak, még akkor is, ha a céljuk korántsem egyértelmű? E kérdések nyomába ered Dimitris Xygalatas. Tűzön járáson és kínzó zarándoklatokon vett részt, hogy megismerje a legextrémebb szokásokat. Hosszú évtizedeken át tartó kutatásának összegzése ez a könyv, amelyben meghökkentő betekintést nyújt a rítusok legmélyebb rétegeibe, és feltárja azokat a finom mechanizmusokat, amelyek évezredek óta összekötnek bennünket, embereket.

Az On the Spot Books könyvsorozat új kötete azt járja körül Ázsiától Európáig, hogy a látszólag jelentéktelen szokások miként teszik élhetővé mindennapjainkat.

Néhány éve egy olyan szigeten élünk, ahol az élet minden mozzanata a rítusok körül forog. Erről és a balinéz világképről szólnak az idei filmjeink, ezért nagyon örülünk, hogy az On the Spot Books gondozásában jelenhet meg Dimitris Xygalatas könyve a modern ember ősi rítusairól” 

– mondta a kötet kapcsán Cseke Eszter és S. Takács András, az On the Spot alkotói.

Dimitris Xygalatas antropológus és kognitív pszichológus, a Connecticuti Egyetem Kísérleti Antropológia Laboratóriumának igazgatója. Évek óta tanulmányozza a rítusokat a világ különböző pontjain, ötvözve a néprajzi megfigyeléseket a tudományos kísérletekkel. Több mint száz tudományos cikk szerzője. A rítusok ereje az első magyarul is megjelenő könyve.

Author

Ajánlott cikkek