Nemzetközi cirkuszművészeti szakkönyvtár nyílt Budapesten

November 13-án került sor a Magyar Cirkuszművészeti Múzeum, Könyvtár és Archívum szakkönyvtárának megnyitójára. A szervezők a tudomány világnapja alkalmából szervezett II. cirkuszi könyvünneppel kötötték össze a könyvtáravatót. Az eseményen Fekete Péter, a Fővárosi Nagycirkusz főigazgatója, prof. dr. Kiszl Péter tanszékvezető egyetemi tanár, az ELTE BTK Könyvtár- és Információtudományi Intézet igazgatója, és Joó Emese, a Magyar Cirkuszművészeti Múzeum, Könyvtár és Archívum igazgatója vágta el a nemzeti színű szalagot.

Fekete Péter elismerését fejezte ki köszöntőjében Joó Emese múzeumi intézményvezetőnek azért a tudományos és szervezetépítő munkáért, amelynek eredményeképpen létrejött e mérföldkőnek számító esemény a magyar és közép-európai cirkuszi világ történetében.

„Korszakot lépett az álmunk, nemzetközi sikertörténet részesei lehetünk, hiszen Európa-szerte egyre több magyar és nemzetközi vonatkozású cirkuszművészeti szakkönyvet és múzeumi relikviát ajánlanak fel a tudományos tár számára. Teszik mindezt azért, mert biztosak abban, hogy nagy becsben tartjuk azokat, és hozzáférhetővé, kutathatóvá tesszük a nyilvánosság számára”

– fogalmazott.  A főigazgató hozzátette: az állami közgyűjtemény – egy évvel az ezredik kategorizált kötet polcra kerülése után – immár 4000 cirkuszi szakkönyvvel és több mint 10.000 periodikával rendezik.

Az újonnan létesült tudományos intézmény kiskönyvtára és kottatára | fotó: Urbán Ádám, Fővárosi Nagycirkusz

Mivel az ELTE BTK Könyvtár- és Információtudományi Intézete az újonnan létrejött művészeti szakkönyvtár partnerintézménye, a megnyitó számukra is kiemelten fontos program. Magyarország legnagyobb könyvtártudományi felsőoktatási kutatóhelyeként az intézet a kezdetek óta támogatja a Nemzeti Cirkuszművészeti Központot annak érdekében, hogy minél többen megismerhessék az ott zajló tudományos munkát. Ennek részeként a két intézmény évek óta rendszeresen közös szakmai gyakorlatokat tart.

„Egy példaértékű, mértékadó nemzetközi cirkusztörténeti könyvtár, múzeum és levéltár, egy valódi állami közgyűjtemény jött most létre.”

– hangsúlyozta prof. dr. Kiszl Péter. Az intézetigazgató hozzátette:

„A cirkusz és a könyvtár az égbolton látszólag két távol eső csillag, azonban az elmúlt nyolc évben az intézmények szoros együttműködésével bizonyítottuk, bizony rokon szervezetekről van szó. Mindkettő fejleszti a kreativitást, segíti a szórakozást és egyik nélkül sem képzelhető el a művészetek és a tudományok területén a kutatás, a fejlesztés és az innováció. Ez nem egy raktár, ez egy nyüzsgő közösségi tér.”

Az eseményen sor került a cirkuszművészeti könyvtárak közötti egyezmény ünnepélyes aláírására is. A megállapodást Reidl Kamilla, a Budapest Cirkuszművészeti és Kortárs Főiskola megbízott rektora, Kovács Gábor Dénes, a Baross Imre Artista- és Előadó-művészeti Akadémia Szakgimnázium, Gimnázium, Technikum és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója és Fekete Péter látta el kézjegyével.

Kovács Gábor Dénes, Reidl Kamilla és Fekete Péter aláírják a cirkuszművészeti könyvtárak közötti egyezményt | fotó: Urbán Ádám, Fővárosi Nagycirkusz

A szakkönyvtárban éppúgy megtalálhatók a magyar és európai cirkuszművészettel kapcsolatos könyvek, periodikák és műsorfüzetek, mint különböző vizsgamunkák vagy zenekari kották, míg a múzeumi anyag közel 35.000 műtárgyból áll: kosztümökből, rekvizitekből, plakátokból, fényképekből, filmfelvételekből és képzőművészeti alkotásokból. A jövőben levél- és kosztümtárral is tovább bővülő tudományos tér ingyenes szolgáltatásaival és a helyben olvasás lehetőségével várja a cirkuszművészet iránt érdeklődőket, artistákat, illetve művészeti képzésben tanulókat és oktatókat egyaránt.


A múzeum nyitvatartása: Hétfő: 10-14, Kedd: 12-16 

Helyszín: 1172 Budapest, Rákosliget, Vidor utca 10.

További információ az fnc.hu oldalon olvasható

Kiemelt kép forrása: Urbán Ádám, Fővárosi Nagycirkusz

Author

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük