-ancia/-encia? Konferencia!

Egy-egy konferenciarészvétel igazán jól tud mutatni a szakmai önéletrajzban – itt egy újabb lehetőség, hogy bemutasd kutatásod a nagyközönség előtt.

2023. június 30. – július 1. között valósul meg a Deviancia – reziliencia – vehemencia (KlasszIK IV.) címet viselő konferencia Egerben, melyre még most is nyitva áll a jelentkezés, egészen április 30-ig.
„A humán- és társadalomtudományok egyik klasszikus kérdése az, hogy miként lehet az emberi tudás és viselkedés szélső határait meghúzni. Ki vagy mi az, aki/ami normális, s honnan vesszük, ha deviáns? Ki vagy mi az, aki/ami reziliens, s honnan vesszük, ha rugalmatlan vagy alkalmatlan? Ki vagy mi az, aki/ami vehemens, s honnan vesszük, ha hétköznapi vagy átlagos?” – olvashatjuk a konferenciafelhívás szövegében az esemény legfőbb kérdésfelvetéseit.

A deviáns vagy inkompetens jelenségeket csupán határfeszegetés céljából idézi elő a művészet? A szervezők által közreadott témakiírás középpontjában a „heurisztikus, vehemens határátlépések”, a „reziliens megoldáskeresés”, a „tudatos provokálás” kulcsszavak állnak. Ezen problémák már önmagukban is elég érdekesek ahhoz, hogy egy érdekfeszítő és tartalmas tudományos esemény ígéretét hordozzák. Remek lehetőség ez azok számára is, akik tágítani szeretnék tudományos látószögüket, rövid időre kiszakadva a budapesti közegből, és Eger kulturális gazdagságából merítve vidéki konferencián is kipróbálnák magukat.

„A beavatottak pontosítják-bonyolítják ezekkel világukat, miközben kétségtelenül hatékony eszközei is lehetnek tárgyuk leírásának. E terminusok között különösen jól csengenek az -ancia/-encia végződéssel ellátottak. Jellemző, hogy a tudományok egyik kedvelt társadalmi gyakorlatát is egy ilyen szóval nevezzük meg: konferencia.”

A klasszikus magyar irodalom területével foglalkozó kutatók/kutatójelöltek (posztdoktorok, doktorjelöltek, egyetemi hallgatók) jelentkezését várják, a 15 perces előadások témái a következők lehetnek:

  • Viharos érzelmek és erotika az érzékenység és a romantika magyar irodalmában
  • Idegen kultúrák, etnikumok, társadalmi csoportok reprezentációja a 19. században
  • A magyar mint „reziliens nép” képzetei
  • A nagyvárosi lét és a kozmopolitizmus mint deviancia a 19. század utolsó harmadában
  • Vehemens nők a századfordulón
  • Deviáns művészek vs. a tudomány generálta emberkép a 19. század végén
  • Reziliens életpályák és életművek a korszakban
  • Abnormális irodalmi művek és alkotók, toxikus naturalizmus
  • A sajtó mint „reziliens műfaj”

Jelentkezni egy 1500 karakter terjedelmű absztrakttal lehet, emellett szükséges a következő adatokat elküldeni a szervezők részére: név, intézmény, szak, évfolyam, a tervezett előadás címe. Az előadni vágyó hallgatók a nagyhilda8@gmail.com címen jelentkezhetnek. További kérdések esetén keressétek fel az esemény Facebook-oldalát, ahol a konferenciával kapcsolatos legfrissebb információkat is megtudhatjátok a későbbiekben.

Author

Ajánlott cikkek