Kutatást segítő ingyenes képzések az ELTE-n

Ebben a cikkben egy nagyszerű, kutatással és képességfeljesztéssel kapcsolatos kurzuskínálatot mutatunk be nektek, mely elsősorban, de nem kizárólag a Tudományos Diákkörök házi fordulóira készít fel, egy nyitott lehetőség egyetemünk minden hallgatója számára – már aki elég gyors a jelentkezéshez! TDK-cikksorozatunk célja, hogy segítse a kutatni vágyó hallgatók informálódását, illetve minél több hallgatótársunkat inspirálja a kutatásra. Korábbi cikkünket az idei TDK fordulóinak időpontjairól és elvárásairól a hasznos linkekkel és segédanyagokkal együtt Minden, amit a 2023-as tudományos diákkörökről és azok házi fordulójáról (TDK) tudni lehet címmel olvashatjátok.

A 2022/23-as tanév őszi félévében az ELTE Tehetséggondozási Tanácsa az NTP-HHTDK-22 projekt keretében egy ingyenes komplex képzéssorozatot indított, hogy segítse hallgatói kutatói képességeinek fejlesztését. A programokra való jelentkezés mind a reál, mind a humán területek iránt érdeklődőknek nyitva áll, ráadásul online vagy jelenléti képzésként, szinkron vagy aszinkron módon kerülnek megrendezésre a kurzusok, hogy mindenki megtalálja az időbeosztásának és érdeklődésének megfelelő alkalmakat.

A különböző kurzusok és alkalmak nem épülnek egymásra, egyszeri alkalommal kerülnek megrendezésre. A regisztrációk az idei szemeszterben szoros határidővel zajlanak, így nem érdemes sokat gondolkodni, hanem mihamarabb el kell küldeni a regisztrációt!

Kép forrása: ELTE Tehetséggondozás

Jelenleg négyféle képzésre lehet jelentkezni. Az Irodalomkutatási Módszerek című kurzus az információgyűjtés stratégiájáról, az információforrásokról és értékelésükről, valamint az információk rendszerezéséről szól. Itt tanulhattok továbbá a hivatkozás technikájáról, illetve a magyar szerzői jogokról, mely mind más, kutatásotokhoz felhasznált művekkel, mind jövőbeli saját publikációitokkal kapcsolatos szabályokra taníthat meg titeket. Ezt az öt modulból álló online kurzust rugalmas időbeosztással végezhetitek el november 10. és december 16. között.

Regisztrálni az ELTE honlapján, erre a linkre kattintva tudtok. További kérdésekkel a kurzus oktatóját, facilitátorát, Egri Krisztinát kereshetitek.

Specifikus témakörnek tűnhet, mégis eléggé életbe vágó a TDK dolgozat és szakdolgozatok írása kurzus, mely az egyetemi évek alatt írt legfontosabb dolgozatok tartalmi és formai követelményeit tartalmazza, hasznos tippekkel mind az alapképzést, mint a mesterképzést lezáró dolgozat írásával kapcsolatban. Ha TDK dolgozatot nem is, ezeket mindenképpen meg kell írni, ha diplomára vágyik a hallgató, ráadásul nem is akárhogy. Ez az elméleti kurzus a hogyan részben tud segíteni. Egyelőre nincsen sem a jelentkezésre, sem a kezdésre hivatalos dátum a honlapon, azonban ez hamarosan várható.

Prezentáció és előadói technikák néven tart két külön képzést a Bölcsészettudományi Kar és a Természettudományi Kar, reprezentálva a humán és a reál területeket egyaránt. A kurzus célja a résztvevők kutatási eredmények szóbeli prezentálására való felkészítése, bővíteni az előadói eszköztárukat, fejleszteni a tudatos kommunikációt, a hatásos előadói magatartást. Az alapvetően elméleti képzés során igény esetén mintaprezentációt is bemutathatnak. A kurzus jelenléti formában zajlik, tudományterületenként eltérő helyszínen és időpontban. Ennek megfelelően a regisztráció folyamata is elkülönül. Amennyiben nem vagy biztos, melyik képzés a megfelelő számodra, keresd bátran az oktatókat!

Dr. Dóczi Brigitta (BTK) kurzusa november 10-én, csütörtökön 9:00-13:00 között kerül megtartásra, jelenléti formában, melynek helyszíne az ELTE Karrierközpont képzőterme (pontos cím: 1053 Budapest, Henszlmann Imre utca 1.). Regisztrálni a BTK képzésére erre a linkre kattintva lehetséges.

2022. november 16-án, szerdán Dr. Szabó Csaba (TTK) tartja meg Prezentációkészítés kurzusát 16:00 és 20:00 között, szintén jelenléti formában, melynek helyszíne az ELTE Északi Tömb, Jedlik-terem 0.89. Regisztrálni a TTK képzésére erre a linkre kattintva tudtok.

Végül, de nem utolsó sorban az Érveléstechnikai tréning kurzuson a a prezentációk során alkalmazható meggyőző érvelést tanítják, melynek elsajátítása magabiztosabbá teheti a résztvevőket a kutatásuk előadása során. A tréning során a résztvevők megismerkedhetnek továbbá a legfontosabb érvelési ismeretekkel, az érvelés eszközeivel és alkalmazásukkal. A kurzus online formában zajlik a Gazdaságtudományi Kar két oktatójának facilitálásával. Dr. Tanács János november 8-án, kedden 16:00 és 20:00 között, Dr. Forrai Gábor november 18-án, pénteken 9:00 és 13:00 között tartja előadását Teams-en. A keddi időpontra ezen a linken, a péntekire pedig erre a linkre kattintva tudtok regisztrálni.

A kurzusokról bővebb információkat az ELTE összefoglaló oldalán találtok, amit erre a linkre kattintva érhettek el. Az oldal folyamatos frissítés alatt áll a legújabb dátumokkal és lehetőségekkel, ezért érdemes rendszeresen ránézni, ha valamelyik még meg nem hirdetett kurzuson akadt meg a tekintetetek!

A korábbi tanévekben meghirdetett kurzusokról Kutatást segítő alkalmakat hirdet hallgatóinak az ELTE címmel írtunk már, kattints a hiperlinkre a cikk eléréséért!

Reméljük, hasznosnak bizonyulnak a kurzusok és akár TDK-n, akár más területeken használni tudjátok az itt szerzett tudást!

Kiemelt kép forrása: Drive Online Marketing

 

Author

Ajánlott cikkek