Határon innen és túl – Erről szól a KEK!

Március 2. és 4. között immáron 14. alkalommal rendezték meg a régió egyik legjelentősebb egyetemi szabadidősport-eseményét, a Kárpát-medencei Egyetemek Kupáját, amely új rekordot ért el a résztvevők terén. Az esemény unikális jellegéhez igencsak hozzájárul a határon túli magyarok és egyetemek invitálása is, hiszen így tud igazán megtestesülni a sport által közvetített legfőbb érték, a közösségépítő jelleg. A számos határon túli intézmény közül a Beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola helyzete a jelenleg igencsak sajátos, de ennek ellenére is népes csapattal képviseltették magukat a seregszemlén. Az alábbiakban a Főiskola korábbi hallgatójával és jelenlegi mentortanárával, Kupás Barnabással készített beszélgetést idézzük Nektek!

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola már tizenkettedik éve vesz részt a viadalon, idén azonban jóval nehezebb dolga volt a hallgatóknak a határátlépéssel járó nehézségek kapcsán, így ezúttal az Egán Ede Szakképzési Centrum tanulóival kiegészülve utaztak Budapestre. Természetesen igyekeztünk a háborúról csak érintőlegesen beszélni, de lássuk be, az ő esetükben sajnos ez alakít most szinte mindent. Barnabás a következőket mondta:

„Sajnos a mostani történések nagyfokú óvatosságra intenek minket, de mindannyian örülünk, hogy eljuthattunk a KEK-re és részt vehettünk a futsaltornán is. Ez egy hatalmas lehetőség mindannyiunknak, többen először járnak a magyar fővárosban, így sort kerítettünk egy kis városnézésre is és lássuk be, a város szépségéből fakadóan ez mindenképpen életre szóló élmény.”

A beregszásziak kifejezetten a futsal tornára fókuszáltak, más sportágból nem delegáltak hallgatókat, így a szó legszorosabb értelmében is egy összetartó közösségről lehet beszélni. Jól gondolom?

„Abszolút! Fiatalok, fiatalabbak én pedig mint rangidős, persze csak Tanár Úr után. Mint mentortanár igyekszem jó példával járni a többiek előtt és az általam tapasztalt, illetve tanult dolgokat átadni. Nagy-nagy beszélgetések is jellemzőek mostanság, de abban mindannyian egyetértettünk, hogy ez a hétvége rólunk és a futsalról fog szólni!”

A jövőbeli tervezés kapcsán nem nagyon lehet és sokan nem is szeretnek beszélni, de persze mindannyiukat foglalkoztatja a holnap és a későbbi lehetőségek – zárta gondolatait Barnabás.

Barnabás egyébként végzettsége szerint történelemtanár és a döntő többség is tanári pályára készül, hiszen a Főiskola fő profilját ez a tudományterület jelenti. Fizika, biológia, testnevelés – mind-mind olyan tárgyak, amiket a beregszászi hallgatók fognak és szeretnének majd tanítani a közeljövőben.

A sportról nem megfeledkezve meg kell említeni, hogy a fiatal beregszászi alakulat végül a nyolcadik helyet szerezte meg a huszonhat együttest felvonultató viadalon. A csoportkörben a Kolozsvári és a Metropolitan ellen begyűjtötték a három pontot, egyedül a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tudott megálljt parancsolni nekik, így csoportjuk másodikjaként folytathatták a küzdelmeket.

A szombati rájátszásban aztán nem úgy alakultak a dolgok, ahogy azt ők eltervezték, ugyanis mind a SOTE, mind a TF valamelyest jobbnak bizonyult náluk, a Kolozsvár ellen pedig már nem tudták az egy nappal előtti teljesítményt megismételni a srácok, ezzel pedig összesítettben az igen előkelő nyolcadik pozícióban zárták a KEK futsal tornáját.

Gratulálunk! Köszönjük a beszélgetést és várjuk vissza a csapatot!

Author

Ajánlott cikkek