Ma kezdődik a 13. Frankofón Filmnapok

Az idei esemény kiemelt figyelmet szentel a nőknek – a NANE és a PATENT Egyesület közreműködésével

Március 1-jén 19.30-kor a Francia Intézetben a Csapó! című vígjáték nyitja a 13. Frankofón Filmnapokat. Március 12-éig a budapesti Uránia és Toldi moziban, az Art+ Cinemában és a Francia Intézetben 26 kortárs frankofón alkotást – köztük több díjnyertes filmet – nézhet meg a hazai közönség eredeti nyelven, magyar felirattal. Vígjátékok, romantikus és történelmi filmek, drámák, animáció, zenés dokumentumfilm, krimi, thrillerek és egy sci-fi paródia is színesítik az idei programot. A francia filmek mellett belga, kanadai, koszovói, marokkói, román, svájci, tunéziai és magyar alkotások is szerepelnek a kínálatban. Az esemény idén kiemelt figyelmet szentel a nőknek. Az Annie és a harag című film nőnapi vetítése után a PATENT Egyesülettel lesz beszélgetés az abortuszról, A vád március 11-i vetítése után pedig a NANE pszichológusa és a PATENT Egyesület jogásza osztják meg gondolataikat.

A március 1-12. között zajló 13. Frankofón Filmnapok kiemelt figyelmet szentel a nőknek és számos női rendező munkáját mutatja be. 2021-ben Cannes-ban debütált a koszovói Luàna Bajrami A domb, ahol az oroszlánok üvöltenek (La colline où rugissent les lionnes) című drámája, melyet március 2-án 18:30-kor a Francia Intézetben, majd március 4-én, szombaton 16:30-kor az Urániába vetítenek. Egy elszigetelt kis faluban három fiatal nő álmai és ambíciói lassan felmorzsolódnak. De ideje kitörni, meghódítani a világot és kiereszteni a hangjukat. Március 3-án 20 órakor az Art+ Cinemában, majd március 10-én 20:30-kor az Urániában lesz látható a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon és a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon egyaránt nagy sikert aratott A bűn melegágya (L’Origine du mal) című francia thriller, melyben a tengerparti luxusvillába betoppan egy fiatal nő, hogy megismerje sosem látott, dúsgazdag apját. Ezzel egy titkolózással és gyanúsítgatással teli hitchcocki lavina indul el.

Március 4-én 17 órakor az Urániában, majd március 10-én 19 órakor a Francia Intézetben lesz látható Rebecca Zlotowski Mások gyerekei (Les enfants des autres) című alkotása Virginie Efira, Roschdy Zem és Chiara Mastroianni főszereplésével. Rachel új szerelme egy négyéves kislányt is hoz a kapcsolatba, akit Rachel szerető gondoskodással vesz körül. Csakhogy ha az ember túlságosan megszereti valaki más gyerekét, könnyen megégetheti magát. Március 4-én 20 órakor és március 8-án 20.30-kor az Art+ Cinema Blandine Lenoir női rendező Annie és a harag című mozija csodálatos alkotás a női szolidaritásról és egyenjogúságról. A film nőnapi vetítése után Bakó Júliával és Les Krisztinával, a PATENT Egyesület munkatársaival lesz beszélgetés az abortuszról.

Március 5-én 15 órakor az Urániában, majd március 9-én 20 órakor az Art+ Cinemában vetítik a Konyhafőnök (La brigade) című filmet, melyben Cathy szakácsnak szegődik egy fiatalkorú bevándorlóknak fenntartott átmeneti otthonba. Március 6-án 20:30-kor, majd március 12-én 18 órakor az Urániában mutatják be a 2022-es Berlinalén debütált, Éjszakai átutazók (Les passagers de la nuit) című kifinomult alkotást Charlotte Gainsbourg-ral és Emmanuelle Béart-ral a főszerepben. A két kamasz gyerekét egyedül nevelő Elisabeth egy éjszakai rádióműsornál kezd el dolgozni, ahol megismerkedik a kallódó Talulah-val, akinek szabad szelleme erős hatást gyakorol rá és gyermekeire.

Március 6-án 18:30-kor a Francia Intézetben vetítik a tavaly Velencében bemutatott A vád (Les choses humaines) című francia drámát. Egy srác megerőszakolt egy lányt. Állítólag. Ki ez a fiú? Bűnös vagy ártatlan? És ki ez a lány? Áldozat, vagy épp bosszút akar állni? Charlotte Gainsbourg mellett Matthieu Kassovitz is emlékezetes alakítást nyújt a filmben. A film március 11-i, 20 órai vetítése után az Uránia Nemzeti Filmszínházban Horváth Éva, a NANE pszichológusa és Spronz Júlia, a PATENT Egyesület jogásza osztják meg álláspontjukat a filmről.

Március 7-én 18 órakor, majd március 11-én 18.30-kor az Urániában lesz látható a kanadai Caroline Monnet Bootlegger című drámája, melyben Mani hazamegy az észak-kanadai indián közösségbe, amelyben felnőtt. A múlt fájdalmai újra felszínre törnek. Március 8-án és 10-én 18:30-kor az Urániában vetítik Erige Sehiri tunéziai rendezőnő A fügefák alatt (Sous les figues) című drámáját, mely női sorsokon keresztül ad színes képet napjaink Tunéziájáról. Március 9-én és 12-én 18.30-kor az Urániában mutatják be Emmanuelle Nicot rendező tavaly Cannes-ban a Kritikusok Hetén a legjobb alakítás díjával és a legjobb játékfilmnek járó Arany Sín díjjal méltatott filmjét, a Dalva című belga drámát, melyben a 12 éves Dalva úgy öltözködik, sminkel, viselkedik, mint egy felnőtt nő. Egy este aztán a családsegítők váratlanul elviszik apja otthonából. Végül március 10-én 18.30-kor és 12-én 16.30-kor az Urániában pereg majd a Velencében a Kritikusok Hetének zárófilmje, a Királynők (Reines) című marokkói menekülős road movie, melyben a casablancai rendőrség két nőt és egy kislányt üldöz az Atlasz-hegységtől egészen az Atlanti-óceán partjáig.

A 13. Frankofón Filmnapok trailerét ide kattintva tekinthetitek meg.

További információért és programokért látogassatok el az esemény honlapjára és Facebook-oldalára!

Jó filmezést kívánunk!

Author

Ajánlott cikkek