Idén is vár az Egyetemi Anyanyelvi Napok: dalszövegek boncolgatásától a szabadulószobáig

Az idei EAN már a nulladik napon (2023. április 18., kedd) is kínál izgalmas programokat. 15:30 és 17:00 között az A/320. teremben jelnyelvi műhelyfoglalkozáson vehetnek részt az érdeklődők, amelyen megismerkedhetnek a magyar jelnyelvvel és a siket közösséggel. 16:00-tól 17:30-ig egy minden kutatót érintő kérdéssel, a tudománykommunikációval kapcsolatban hallgathatunk meg kerekasztal-beszélgetést az A épület –150. termében (alagsor). Az egy börtönpszichológus, tudományfilozófus, növénybiológus és szociálpszichológus részvételével zajló eseményből többek között kiderül, hogyan oszthatók meg a laikus közönséggel a legújabb eredmények, vagy hogy hogyan küzdhetünk hatékonyan az elterjedt tudományos sztereotípiák ellen.

A rendezvény első napja (2023. április 19., szerda) a kerekasztal-beszélgetéseké lesz. Az A épület kari tanácstermében (földszint) 14 órától kezdődik az EAN rövid megnyitója, amelyet három programpont követ ugyanezen a helyszínen. 14:15 és 15:30 között az Igéző idézetek I. névre keresztelt kerekasztal-beszélgetést hallgathatják meg az érdeklődők. Az eseményen, melyet Imrényi András (habilitált egyetemi docens, ELTE Mai Magyar Nyelvi Tanszék) moderál, különféle tudományterületek művelői mutatnak be olyan inspiratív szakirodalmi idézeteket, amelyek nagy hatással voltak rájuk és a nyelvről való gondolkodásukra – kiderül például, hogy a nyelvjárástípusok mennyiben hasonlíthatók a szivárvány színeihez, és hogy ez a gondolat hogyan hatott Bárth János pályájára. Rögtön ezután Igéző idézetek II. fantázianév alatt fut a következő programpont, amelynek során az ELTE nyelvészeti diákműhelyei mutatkoznak be az érdeklődők számára – a beszélgetés moderátora Pomázi Bence lesz (egyetemi tanársegéd, Mai Magyar Nyelvi Tanszék). Végül 17 órától az Élve boncolás 3. nevű pódiumbeszélgetés kerül megrendezésre: nyelvészek és irodalmárok mint „boncmesterek” elemzik a meghívott dalszövegírók (Barkóczi Noémi, Henri Gonzo, Kollár-Klemencz László és Tariska Szabolcs) dalszövegeit magukkal a szerzőkkel együtt.

A tavalyi EAN-on is bemutatkoztak a diákműhelyek (forrás: az EAN Facebook-oldala)

A második napon (2023. április 20., csütörtök) vegyesen vehetünk részt tudományos és szabadidős programokon. 9 órától kezdődik a kari tanácsteremben az Utak a nyelvhasználat kutatásában című hallgatói konferencia első napja, amelynek a diákműhelyek posztereit bemutató poszterszekciója is megtekinthető ugyanitt 13:00 és 13:30 között. Emellett 10 órától a nyelvész könyvtárban (A/243.) a játékosabb kedvű érdeklődőket nyelvészeti szabadulószoba várja – ahonnan nem elsősorban nyelvészeti ismeretek, hanem inkább logika segítségével lehet majd kiszabadulni. Ehhez egy rövid előzetes regisztráció is szükséges, amely ezen a linken érhető el. A késő délutáni órákban 18 órától a Mai Magyar Nyelvi Tanszék Hangképző Tagozatának éves találkozójára kerül sor a kari tanácsteremben: minden érdeklődőt várnak egy kötetlen beszélgetésre, amelyhez élőzene (Simon and the Morphologists feat. Bárth János) is biztosítja majd a hangulatot.

Az Élve boncolás 3. pódiumbeszélgetés plakátja (forrás: az EAN Facebook-oldala)

Az EAN harmadik, utolsó napján (2023. április 21., péntek) a nyelvi versenyeké lesz a főszerep. 9 órától kezdődik az A/047. teremben az immáron 81. alkalommal megrendezett „Szép magyar beszéd, helyes kiejtés” verseny. Erre még akár nevezhettek is egészen április 18-áig, amiről itt találtok információkat, de hallgatóságként is érdekes tapasztalat lehet bárkinek, akinek a hangja (is) a munkaeszköze. 10 órától a dékáni kis tanácsteremben (A/144) veszi kezdetét a versmondó verseny: idén egy kötelező (Kányádi Sándor: Kőnyomat) és egy szabadon választott verset kell bemutatni a zsűritagok előtt. A nevezéseket április 19-ig tudjátok leadni, ennek mikéntjéről itt találtok információt.

Még részletesebb információkért keressétek fel az EAN Facebook-oldalát és az idei rendezvény Facebook-eseményét!

Kiemelt kép forrása: EAN-Facebook-oldal

Author

Ajánlott cikkek