Egy konferencia – otthon: I. Trefort Hallgatói Konferencia

Otthonos környezetben nyílik lehetőség megtapasztalni az ELTE bölcsészei számára, hogyan is zajlik egy tudományos konferencia. Otthon, de nem úgy, ahogy az utóbbi évek Covid-helyzete alatt már-már megszokhattuk, a saját szobáink falai között, online formában. Ugyanis egy jól ismert környezetben, a Trefort-kertben, azaz a Bölcsészettudományi Karon szervezik meg első alkalommal a Trefort Hallgatói Konferenciát.

Több szempontból is arra törekedtek a szervezők, hogy megkönnyítsék az ELTE hallgatói számára az olykor sok stresszel járó konferenciaelőadások megtartását. Az ELTE BTK Hallgatói Önkormányzat Tudományos Bizottsága és a Doktorandusz Önkormányzat együttműködésében szervezett hallgatói konferencia 2023. március 16-17-én kerül megrendezésre.

A konferenciának nem volt megszabott tematikája, így a jelentkezők a számukra legérdekesebb, legtesthezállóbb kutatásukat prezentálhatják. Ennélfogva nem meglepő tehát, hogy a 9 szekcióban 39 sokszínű és izgalmas előadás kaphatott helyet.

A csütörtöki napon a megnyitót követően az egészség, betegség, tisztálkodás témakörében hallgathatjuk meg a konferencia első előadóit. A nap második szekciójának tematikus csomópontja a hitkérdés – vallási, nyelvi és filozófiai szempontból. A Közösség online és offline térben címet viselő szekció előadói olyan izgalmas témákba nyújtanak betekintést, mint a Szubverzív gyermekkultúra a Kárpát-medencében: „Hull a pelyhes dimanit” (Vojtek Lili), vagy éppen a nemjátékos karakterek (NPC-k) és a videójátékos közötti kapcsolat aspektusai. A konferencia első napjának délutáni programjában kaptak helyet az angol nyelvű előadások, ugyanis magyar és angol nyelven is lehetőség nyílik prezentálni az I. THK-n. Az érdeklődők multidiszciplináris kalandozáson vehetnek részt az ebben a szekcióban elhangzó prezentációk nyomán, elvégre művészettörténet, irodalom és nemzetközi kapcsolatok témában is elmélyedhetnek, ha a konferenciára látogatnak. A nap zárásaként pedig a magyar történelem egyes jelenetei idéződnek meg – a 16. századtól egészen a 20. századig terjedő időszakból.

A második napra is érdemes lesz ellátogatni, nem csupán bölcsészhallgatóknak. Az Eszmék és technikák írott és beszélt szövegek értelmezésére címet kapta a 08:30-tól kezdődő nyitószekció, melyet követően az irodalom tárgykörében folytatott kutatásokról számolnak be a résztvevők. A vizsgált szerzők neveit felsorakoztatva is kitűnik, milyen sokszínű az ELTE bölcsészeinek érdeklődése – Ottlik Géza, Határ Győző, Szvoren Edina és Lovecraft mellett egy XVI. századi Hunyadi-eposz világába is belecsöppenhetünk. Azoknak pedig, akik – akár tanárszakosként, akár más szakról érkezőként – tanítási módszerek iránt érdeklődnek, március 17-én délben lesz mindenképpen érdemes csatlakozniuk a hallgatósághoz, mert A tudáshoz vezető út. Tananyag, olvasás, szövegalkotás címet viselő szekció öt előadása biztosan érdekes, új információkat tartogat számukra.

Az I. Trefort Hallgatói Konferencián természetesen nyelvészeti kérdésekből sem lehet hiány, így a délutáni programban az ehhez kapcsolódó kutatási eredmények kaptak helyet. Többek között Liszt Ferenc dalainak szövegfordításairól, genderméltányos nyelvhasználatról, jugoszláv nyelvpolitikai kérdésekről számolnak be a konferenciaelőadóvá avanzsált BTK-s hallgatók.

A konferencia részletes programja, tehát az absztraktfüzet a témák rövid ismertetőivel már elérhető az esemény Facebook-oldalán. Mindenképpen érdemes ellátogatni a hét második felében az A épületben megrendezésre kerülő konferenciára (Múzeum krt. 4/A, alagsor 150.), hallgatótársaink támogatásaképpen is – a sokszínűség pedig garantált.

Author

Ajánlott cikkek