Minden, amit a 2023-as tudományos diákkörökről és azok házi fordulójáról (TDK) tudni lehet

Ebben a cikkben összeszedjük kari lebontásban az idei TDK fordulóinak időpontjait és elvárásait a hasznos linkekkel és segédanyagokkal együtt. A TDK cikksorozatunk célja, hogy segítse a kutatni vágyó hallgatók informálódását, illetve minél több hallgatótársunkat inspirálja a kutatásra.

A tudományos diákkörök lényege, hogy a proaktív hallgatókat segítsék kutatási ötleteik megvalósításában és előszűrőt jelentsenek az Országos Tudományos Diákköri Konferenciára, amit két évente rendeznek meg, selejtezőit, a TDK-kat azonban évente. A következő, 36. Országos Tudományos Diákköri Konferenciát 2023 tavaszán rendezik meg.

Arról, hogy mi is a TDK és miért is jó részt venni rajta, egy másik cikkben írunk. Addig is ízelítőnek álljon itt a TDK-ért Közhasznú Alapítvány videója Miért jó a TDK? címmel.

Hogyan TDK-zz? címmel az OTDK hivatalos honlapja pedig egy kész folyamatvezetést mutat be, pontokra szedve az ötlettől egészen az OTDK-n való előadásig, hasznos jótanácsokkal és információkkal látva el az oldalra látogatót, ezt ide kattintva éritek el.

Bölcsészettudományi Kar

A BTK intézetenként különálló TDK-kat tart, melyek különböző időpontokra eshetnek,  alapvetően november második felében vagy december első felében tartják ezeket. A Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézet például november 14-ig várja a beérkező pályamunkákat. Az ide való jelentkezés feltétele egy befejezett OTDK-dolgozat a megadott formai és tartalmi követelményekkel (további részletekért kattints ide). A BTK TDK-felhívásai intézeti, illetve tanszéki lebontásban találhatóak meg, ezért a legfontosabb itt, hogy megtaláljuk a megfelelő intézményt, és annak speciális követelményeiről, határidőiről érdeklődjünk.

Az ELTE BTK Tudományos Diákköreivel (TDK) foglalkozó hivatalos Facebook oldalon a tájékoztatáson túl hallgatói beszámolókkal és hasznos tanácsokkal is találkozhattok. Ennek társhonlapján (erre a linkre kattintva) érdemes szemezgetni a Tudományos Diákkörök közt, melyek külön-külön kijelölt TDK-t vezető oktatókkal, intézeti, illetve tanszéki lebontásban folytatják a tehetséggondozást. További kérdésekkel az ELTE BTK Tudományos Diákköri Tanácsának elnökét, Dr. Nagy Balázs habilitált egyetemi docenst érdemes keresni a tdk@btk.elte.hu e-mail címen.

Pedagógiai és Pszichológiai Kar

A PPK házi fordulóit november 23. és december 5. között tartják, a szombathelyi Sporttudományi Intézetet leszámítva jelenléti formában. A követelmények itt is intézetenként eltérnek, és a határidőre is figyelni kell. A legközelebbi időpont az Egészségfejlesztési és Sporttudományi Intézeté, ahol november 14-ig jelentkezve 23-án adhatunk elő, feltéve, ha a pályamunkát és a rezümét is beküldtük. A Neveléstudományi Intézetnek és a Felnőttképzés-kutatási és Tudásmenedzsment Intézetnek már le is járt a határideje, míg a szombathelyi tagozatnak, a Pszichológia Intézetnek és az Interkulturális Pszichológiai és Pedagógiai Intézetnek egységesen november 18.-a a jelentkezési határideje, és ide nem teljes pályaművel, hanem a pályamű alapjául szolgáló kutatás előadásával kell jelentkezni. A különböző intézményi információkért látogassatok erre a linkre.

Társadalomtudományi Kar

A TáTK honlapján teljeskörű összefoglaló található az eddigi évek felhívásaiból, jótanácsaiból és más hasznos információkról, amit ezen a linken érhettek el. Az idei TDK forduló szempontjából leghasznosabb linket azonban ide kattintva találjátok. November 15. éjfélig várják a teljes TDK dolgozatot a tdk@tatk.elte.hu email címre, olyan speciális kérésekkel, mint hogy a címlapon ne szerepeljen se a témavezető, se a hallgató neve, csupán a dolgozat címe és a jelige. Maga a TDK-konferencia december 9.-én kerül megrendezésre. További információért Gecser Ottóhoz és Czakó Bernadetthez lehet fordulni.

Természettudományi Kar

A Természettudományi Karon működő aktív diákkörök kevésbé központosított nevezési feltételekkel és információkkal rendelkeznek, ezért itt az adott diákkörnél érdemes érdeklődni. Például az ELTE Kémia Tudományos Diákkör honlapján minden határidő és követelmény megtalálható érthetően összeszedve.

Informatikai Kar

Az IK stílusosan saját honlapot üzemeltet a TDK-val kapcsolatos információknak, valamint mind a jelentkezés, mind a konferencia maga online módon zajlik. A jelentkezési határidő november 21., eddig kell feltölteni a kutatás, illetve előadás absztraktját a http://tda.inf.elte.hu oldalon, maga a konferencia pedig december 19-én kerül megrendezésre. Bővebb információkért Tóth Melindához (tothmelinda@elte.hu) lehet fordulni.

Állam- és Jogtudományi Kar

Az ÁJK-n október 1-jéig kellett jelentkezni, így nem is szaporítanánk tovább a szót, sok sikert kívánunk nekik november 9-én!

Gazdaságtudományi Kar

A GTK komoly felületet biztosít a regisztrációhoz, melyre november 14-ig van lehetőség, a pályamű 1000-2000 karakter közötti tömörítvényével (összefoglaló, absztrakt), majd november 18 éjfélig van lehetőség a kész dolgozat leadására. Maga a konferencia december 5-én lesz. Még kis kedvcsinálót is biztosítottak hozzá az Instagram-oldalukon.

Bőséges információt találtok a honlapon, ide kattintva, a jelentkezéshez szükséges formot ezen a linken érhetitek el.

További kérdésekkel keressétek Bedzsula Bálintot (bedzsula@gtk.elte.hu).

Tanító- és Óvóképző Kar

A TÓK Tudományos Diákköri Konferenciájának határideje október 10-én lejárt, ám jó hír, hogy tavasszal is szoktak TDK-kat szervezni! Az aktuális TDK felhívást ezen a linken találjátok, míg a kar releváns TDK-információit ide kattintva érhetitek el. Itt képeket, kedvcsinálókat láthattok, valamint a Tanító- és Óvóképző Kar TDK műhelyeinek listáját is olvashatjátok, további inspiráció és kapcsolatfelvétel érdekében.

Bárczi Gusztáv Gyógypedagógia Kar

A Gyógypedagógia Karon már szeptemberben lezárult a TDK jelentkezés, ezért csak a november 9-én esedékes programtervet tudjuk megosztani (amit ide kattintva értek el). Sok sikert kívánunk nekik! 

Reméljük, hasznosnak bizonyult a cikk, sok sikert kívánunk minden résztvevőnek, találkozunk az OTDK-n!

Kiemelt kép forrása: az ELTE TáTK honlapja

Author

Ajánlott cikkek