„Nem csak sima grundfoci” – Interjú az ELTE-s sportolási lehetőségekről

Nagy Levente, másodéves kommunikáció- és médiatudomány hallgató tavaly kipróbálta, milyen az ELTE-n sportolni. Ezzel kapcsolatban megkértük, hogy mesélje el tapasztalatait.

Tudomásunk szerint tavaly az ELTE keretein belül sportoltál. Tudnál erről egy kicsit mesélni a hallgatói magazin olvasóinak?

A második félévben „szabadtéri labdarúgás” néven meghirdetett óra keretein belül fociztam a Mérnök utcai sporttelepen, hetente egyszer. Én már eleve heti két alkalommal frizbi-edzésekre jártam, ezeket viszont kevésnek találtam, ezért szerettem volna még valamit mellé. 10 évig fociztam, ezért gondoltam, hogy most visszatérnék ehhez, illetve hiányzott már valami kontaktos sport az életemből.

Bemutatnád, miből állt egy edzés?

Minden alkalom körülbelül 1 óráig tartott. Először bemelegítettünk, majd felállítottuk a kapukat és meccseztünk. Szerencsére nem voltak erőnléti edzések, csak szabadjáték, amit mindenki nagyon élvezett. Azt gondolná az ember, hogy sima grundfoci folyt itt, viszont meglepően magas volt a színvonal – többen rendelkeztünk focis múlttal.

Fotó: Nagy Levente

És milyennek találtad a közösséget?

Igyekeztem mindenkivel megismerkedni, ami egész jól sikerült. Már az első alkalmon többekkel összehaverkodtam – amit viszont kiemelnék, hogy nem csak BTK-s hallgatókkal, mivel a karok egybe vannak vonva. Találkoztam földrajzosokkal és informatikusokkal is, de más médiás diák szintén járt oda velem együtt. Az edzőt is szimpatikusnak találtam, aki egy fiatal BEAC-os srác volt.

Mennyire élvezted az edzéseket, volt-e kedvenc pillanatod?

Tényleg nagyon szerettem részt venni minden egyes órát, és szívesen meséltem családomnak és barátaimnak, hogy milyen szép cselek, gólok és mozdulatok születtek az edzéseken. Kedvenc pillanatom talán az utolsó órai minibajnokság volt. Négy csapatra osztódtunk, és játszottunk egymás ellen. Másodikak lettünk, de az egész hatalmas élmény volt számomra, főleg a döntő, ahol nekem és egy srácnak hála született meg a meccs első gólja.

Milyen könnyen találtál információt az ELTE-n végezhető sportokról?

Több más egyetemen van kötelező testnevelés, amiről a volt gimnáziumi osztálytársaim meséltek, ezért gondoltam, hogy én is utánanézek. Hamar találtam lehetőségeket, és össze is beszéltem pár szaktársammal, hogy kellene valamit sportolni. Szóba jött a kondi, arra viszont nem jutottam be, és így maradt a második lehetőségem, a foci.

Változtatnál-e bármit az ELTE sportolási rendszerén? Hogyan lehetne népszerűsíteni és több embert bevonzani?

A kulcs szerintem a minél több hirdetés. Szerintem nem jutnak el ezek a lehetőségek az emberekhez, például idén is volt szó az egyetem keretein belüli frizbi órákról, viszont ez a kevés jelentkező miatt „érdeklődés hiányában” nem tudott elindulni. Sokan a rossz időpont meghirdetés következtében nem jelentkeznek, erre is fontos lenne figyelni. A több kredit adását az órákért feleslegesnek tartom, mindenki talál magának elég szabadon választható tárgyat, a testmozgásra az egy kreditet elegendőnek gondolom.

Tervezel más sportokat kipróbálni az egyetemen?

Igen, többet is. Szeretnék úszni, mert úgy érzem elszoktam az egésztől, és legalább egy alapszintet jó lenne fenntartani. A pingpong is kedvelt időtöltésem, de az már be volt telve, mikor nézegettem a lehetőségeket. Több harcművészet is érdekel, ebben a félévben viszont a számomra rossz időpontok miatt egyikre sem tudtam jelentkezni. A futás is megfordult már idén a fejemben, de ez sem fért bele sajnos az órarendembe. A következő szemeszterekben remélhetőleg össze fognak ezek jönni.

Van olyan sport, amit kipróbálnál, de nincs benne az elérhető sportok listájában?

Mindig mondom a barátaimnak, hogy ha én az USA-ban születtem volna, akkor most profi szinten amerikai fociznék. Nagy álmom, hogy ez itt az ELTE-n is elérhető legyen, többen érdeklődünk iránta, illetve a felszerelések bérlése sem kerül nagyon sokba.

Van-e még valami, amit meg szeretnél osztani az olvasókkal? Én tényleg nagyon ajánlom az ELTE-s lehetőségeket mindenkinek, próbáljátok ki magatokat. A MEFOB sporteseményeken is érdemes részt venni, ahol más egyetemekkel lehet versenyezni. Erre például már most gyülekezik a frizbis csapat, amivel remélhetőleg jól fogunk teljesíteni.

Kiemelt kép: Nagy Levente

Author

Ajánlott cikkek