ATAFF 2022: Deák Kristóf és Emir Kusturica az idei szolnoki filmfesztiválon

A  2022. október 11-16. között zajló Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál (ATAFF) idén is különleges programokkal várja a filmes szakmát és a filmezés iránt érdeklődőket. A filmes látványtervezésnek idén is központi szerepe lesz az eseményen, amelynek egyik vendége idén a Steven Spielberggel is együtt dolgozó amerikai látványtervező, Jeannine Oppewall. Továbbá Deák Kristóf tart filmes mesterkurzust, akárcsak a világhírű szerb filmrendező, Emir Kusturica, aki, miután azzal végzett, saját zenekarával, a The No Smoking Orchestra-val ad koncertet.

Számos nagy név tart filmes mesterkurzust idén Szolnokon, köztük az Oscar-jelölt art director, Jeannine Oppewall, akinek egyik legismertebb munkája a Leonardo DiCaprio főszereplésével, Steven Spielberg rendezésében készült Kapj el, ha tudsz!, de dolgozott együtt Robert De Niróval és Clint Eastwooddal is. Mit csinál az art department? címmel 2022. október 13-án tartja előadását a szolnoki Tisza Moziban.

Másnap a szintén Oscar-díjas Deák Kristóf mesterkurzusán vehetünk részt, aki arról osztja majd meg tapasztalatait, hogyan támaszkodik a rendező az operatőrre és a látványtervezőre, és ők hárman, együtt hogyan álmodják és alkotják meg a film vizuális világát. A rendező-operatőr-látványtervező trió együttműködésének nehézségeiről, közös munkájáról, megoldásairól két filmje (Az unoka, Foglyok) kapcsán ad betekintést a nézőknek, miközben számos műhelytitkot is feltár.

A Cigányok ideje és a Macska-jaj rendezője, Emir Kusturica 2022. október 15-én ad mesterkurzust a moziról, amelyet a Cigányok ideje vetítése előz meg délelőtt 10 órakor. Mindennek a tetejébe mesterkurzusa után saját együttesével, a The No Smoking Orchestra-val lép fel.

A látványtervezőket díjazó filmfesztivál zsűrijének tagja, Szabó Gábor Balázs Béla-díjas operatőr október 12-én, szerdán tart előadást. Mesterkurzusán a Tirza című holland filmdrámának a látványát elemzi, amit Hollandia 2010-ben Oscarra nevezett.

A fesztivál szervezői számos szakmai programmal is készülnek. A Tisza Mozi által szervezett Blogger/Vlogger képzés keretein belül ismert filmes alkotók és szakújságírók tartanak kerekasztal-beszélgetést arról, hogyan működik ma az újságírás, milyen a fesztiválszervezők és a sajtósok kapcsolata, és arra is választ keresnek, miért jó a sajtósnak a fesztivál és a fesztiválnak a sajtó, milyen szerepe van az új filmek népszerűsítésében az újságírónak.

A Filmesek másként programsorozat keretében könyvbemutatókat is szerveznek a fesztiválon. Sopsits Árpád Balázs Béla-díjas színház- és filmrendező Saját kéz című könyvének október 13-án 18 órakor lesz a bemutatója.

A Csupó Gábor 70. születésnapja alkalmából szeptember 27-én megjelent Csupó Gábor – A Pannónia Stúdiótól a hollywoodi csillagig című kötetet október 14-én 16.30-tól mutatják be a Tisza Mozi kávézójában a fesztiválon. A kötet szerzői Kollarik Tamás Bánffy Miklós-díjas és Magyar Filmdíjas alkotó és Takó Sándor Magyar Mozgókép Díjas alkotó. A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet és a Film Hungary Kft. kiadványa a Magyarok Hollywoodban című sorozat részeként jelenik meg. Ugyanezen a napon 18 órától Szurcsik József Munkácsy Mihály-díjas magyar festőművész, grafikus, képzőművész ÉGI JELEK című kiállítását nyitják meg.

Október 15-én, szombaton 10 órától az animációs látványvilágról tart előadást A nyúl üregében – Animációs víziók címmel a MOME oktatója, Gyulai Panni.

A szakmai programok, könyvbemutatók és kiállítások ingyenesek. A mesterkurzusokon való részvétel feltételeiről ide kattintva olvashatnak. Jegyvásárlás a helyszínen a TISZApART Moziban (5000, Szolnok, Templom út 4.) vagy a mozi honlapján lehetséges.

A fesztivál a Nemzeti Filmintézet támogatásával valósul meg.

Author

Ajánlott cikkek