XIII. ESZTÉTIKA – MI VÉGRE? _ VÁLSÁG: Idén 13. alkalommal rendezik meg az ELTE Esztétika Tanszékének hallgató konferenciáját május 30–31. között

Az ELTE Esztétika tanszék hallgatói által 13. alkalommal megszervezett konferencián BA, MA, illetve PHD hallgatók kapnak lehetőséget arra, hogy az esztétikai és művészetfilozófiai kutatásaikat bemutathassák. Az először két napos konferencián idén három egyetem (az ELTE, a PTE és a MOME) 22 diákjának az előadásaira számíthatunk. Az idei konferencia hívószava a válság: legyen az a klíma, gazdasági vagy politikai válság, esetleg a globális háborús eszkaláció veszélye, a krízis élménye meghatározó eleme kortárs világunk mindennapjainak. A válságélmény nem csak a nemzetközi színtéren, hanem a tudományos életen belül is kényelmetlenül aktuális – napjaink humántudományos közegeinek jellemzői a nagy tekintélyű tanárok megalázó fizetésekkel, a pályát megélhetési gondok miatt tömegekkel elhagyó hallgatók, valamint a szisztematikusan megfojtott, kivéreztetett tanszékek.

A konferencia alapvető célja, hogy a művészeti alkotásokon, kultúr és filozófia-történeti kérdéseken, valamint társadalmi konstrukciókon keresztül létrejövő és reflektálható kríziseket kitapogassa és kontextualizálja, illetve, hogy a hallgatóság számára olyan stratégiákat tegyen hozzáférhetővé, amelyen keresztül azok diszkurziválhatóvá is válnak. Hogyan birkózik meg egy művész, vagy egy esztéta a válságélménnyel, hogyan lehet napról-napra krízisben élni, túlélni? De ami még fontosabb: van-e belőle kiút?

A két napos eseményt kerekasztalbeszélgetés zárja, aminek résztvevői Teller Katalin, Gálosi Adrienne, Bagi Zsolt és Bazsányi Sándor. A diskurzus célja, hogy közelebb kerülhessünk a magyarországi esztétika oktatás múltjába, jelenébe és jövőjébe – beszélgetést Gyúró György moderálja.

Az esemény linkje: https://www.facebook.com/events/734658198746508/

A konferencia részletes programja a következő:

Author

Ajánlott cikkek