„Válság” – hallgatói konferenciát szervez az ELTE BTK Esztétika Tanszéke

Hogyan birkózik meg egy művész vagy egy esztéta a válságélménnyel? Hogyan lehet napról napra krízisben élni, túlélni? De ami még fontosabb: van-e belőle kiút?

Az ELTE Esztétika Tanszék hallgatói által szervezett XIII. Esztétika – Mi végre? című konferencián BA, MA, illetve PHD hallgatók kapnak lehetőséget arra, hogy esztétikai és művészetfilozófiai kutatásaikat bemutathassák.

Az két napos konferencián három egyetem (ELTE, a PTE és a MOME) 22 diákjának előadásaira számíthatunk. Az idei konferencia hívószava a válság. Legyen az a klíma-, gazdasági vagy politikai válság, esetleg a globális háborús eszkaláció veszélye, a krízis élménye meghatározó kortárs világunk mindennapjaiban. 

A válságélmény nem csak a nemzetközi színtéren, hanem a tudományos életen belül is kényelmetlenül aktuális – napjaink humántudományos közegeinek jellemzői a nagy tekintélyű tanárok megalázó fizetésekkel, a pályát megélhetési gondok miatt tömegekkel elhagyó hallgatók, valamint a szisztematikusan megfojtott, kivéreztetett tanszékek.

A tudományos esemény alapvető célja,

hogy a művészeti alkotásokon, kultúr- és filozófiatörténeti kérdéseken, valamint társadalmi konstrukciókon keresztül létrejövő kríziseket kontextualizálja.

Az eseményt kerekasztalbeszélgetés zárja, melynek résztvevői Teller Katalin, Gálosi Adrienne, Bagi Zsolt és Bazsányi Sándor. A diskurzus célja, hogy közelebb kerülhessünk a magyar esztétika oktatás múltjába, jelenébe és jövőjébe – beszélgetést Gyúró György moderálja.

Időpont: 2024. május 30-31.

Helyszín: ELTE BTK, 1088 Budapest, Múzeum krt. 6-8. (34. terem)

A kétnapos eseményt részletes programja itt tekinthető meg, a konferencia programplakátja pedig ide kattintva érhető el.

Kiemelt kép: a konferencia plakátja

Author

Ajánlott cikkek