Last minute Erasmus-tájékoztatót hirdet az ELTE

Mint a sokszor átklikkelt Neptun-körüzenetek egyikét már olvashattátok: csupán két hét van hátra az Erasmus+ mobilitási program pályázatának határidejéig, ennek apropóján pedig utolsó pillanatos tájékoztatót szervez egyetemünk azoknak a hallgatóknak, akik esetleg most értesültek a lehetőségekről (mint akár te!), vagy akiknek további kérdéseik vannak, akár bizonytalanok még. Miért is fontos ez?

Az  Erasmus+ mobilitási lehetőségekről

Az Erasmus szinte már fogalom az egyetemisták körében: egy fantasztikus, külföldön töltött félévet jelent, mely során rengeteg tapasztalatot és élményt szerezhetnek a bátrabb hallgatók. Az ösztöndíj a külföldön töltött félévnek nem csupán szakmai, tanulmányi elismerését könnyíti meg saját képzésünkön, hanem pénzügyileg is hozzásegít a célunk megvalósításához.

A jelenleg futó pályázat keretében 2023. június 1-től 2024. szeptember 30-ig lehetséges a mobilitások megvalósítása, azaz a tavaszi szemesztert, illetve a nyári szünetet érinti.

A pályázható egyetemek listája folyamatosan bővül, mely hírről nemrég a Közélet rovatunkban olvashattatok, ebben a cikkben. A pályázható partneregyetemek listája pedig itt érhető el. A listát folyamatosan frissítik.

A pályázatról bővebb információkat az egyetem hivatalosan oldalán, ide kattintva szerezhettek.

Kik pályázhatnak?

Erasmus részképzésre vagy szakmai gyakorlatra az a hallgató pályázhat, aki a pályázat benyújtásának idején hallgatói jogviszonnyal rendelkezik az ELTE-n; magyar állampolgársággal, regisztrációs igazolással vagy érvényes letelepedési, illetőleg tartózkodási engedéllyel rendelkezik; BA vagy osztatlan képzésben részt vevő hallgató esetében: akinek a pályázás idején van legalább 1 lezárt féléve (a speciális kari szabályok ettől eltérhetnek); aki abban a félévben, amelyben a kiutazást tervezi, aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkezik az ELTE-n (kivéve diplomaszerzést/abszolválást követő szakmai gyakorlat esetében); valamint aki megfelel az adott karon/tanszéken meghirdetett pályázati követelményeknek.

Interkulturális felkészítés

Érdekes újdonság a kiutazást tervező hallgatók felkészítése. Az Erasmus+ mobilitásra készülő hallgatók kreditet érő interkulturális felkészítő kurzuson vehetnek részt. A kurzus a mobilitás során fellépő kulturális, interkulturális kihívásokra készíti fel a hallgatókat az Interkulturális Pszichológiai és Pedagógiai Intézet oktatóinak közreműködésével. Az angol nyelvű, e-learning kurzusról itt olvashatsz bővebben. A 2023. tavaszi félév kurzusának kiírása folyamatban van.

Az időpontok

Erasmus+ hosszú távú mobilitási lehetőségek Európán belül: kari tájékoztatók, valamint központi Last Minute tájékoztató: 2023. 02. 27., 16:00.

Rövid távú doktori mobilitás: 2023. 02. 21., 15:00.

Erasmus+ részképzés minden tématerületre vonatkozó keretmegállapodás keretében: 2023. 02. 22., 15:00.

Európán kívüli kiutazási lehetőségek: 2023. 02. 23., 15:00.

Az ösztöndíj-lehetőségekről, a pályázással kapcsolatos adminisztratív teendőkről, a kiutazás előkészítéséről és még sok hasznos tudnivalóról az online tájékoztató rendezvényeken tudsz további információt szerezni, ahova nagyon várják a a mobilitási programok iránt érdeklődő hallgatókat. Ezek időpontjairól ide kattintva tájékozódhatsz.

Kiemelt kép forrása: Pinterest

Author

Ajánlott cikkek