Hagyományok és megújulás – 32. Művészetek Völgye ajánló: 1. rész

Az idei évben harminckettedik alkalommal rendezik meg a hazai kulturális élet egyik legmeghatározóbb és egyre népszerűbb fesztiválját, a Művészetek Völgyét. Ez alkalommal is három falu, Kapolcs, Taliándörögd és Vigántpetend ad otthont a rendezvénynek 2023. július 21-30-ig, amelyek számos helyszínen várják az érdeklődőket. Kétrészes cikksorozatunkban művészeti ágakra bontva mutatunk be néhány izgalmasnak ígérkező programot, azok rövid leírásával. Lássuk, miket várunk a legjobban elsőként a színház területéről.

Goldoni: Mirandolina – Art Színtér

Helyszín: Színház Színpad, Művelődési Ház

Játsszák: Szulák Andrea, Szemenyei János, Janik László, Laki Péter, Kisfaludy Zsófia, Marjai Virág, Fecske Dávid, Pánics Lilla

Látvány és rendező: Pozsgai Zsolt

„Egy fogadóban vagyunk, ahol a fogadósné miatt lakik ott egy nagyon gazdag és egy nagyon szegény gróf, egymással vetekednek a nő szerelméért. Mindketten megvetik a fiatalabb nőket, csak az érett asszonyt szeretik. Érkezik egy Lovag, aki viszont megveti a nőket, semmire sem tartja, irtózik mindegyiktől. Mirandolinát felbosszantja ez a nőgyűlölet, és elhatározza, magába bolondítja a férfit. Ehhez segítségül vesz két állástalan színésznőt, hogy megtréfálja a grófokat és a lovagokat is, és elindul az őrület” – írja a fesztivál honlapja.

Hármasoltár (József Attila, Morrison és Viszockij a szabadságról előadóest)

Helyszín: Hobo Klub

Előadó: Hobo

Zenés kálvária 14 stációval – Dalok, versek, vallomások, történetek az utolsó hetven évből.

Színházrendezők viadala

Helyszín: Momentán Udvar

„Színházi stílusparódia a negyediken. Tragikus királydrámák, vérbő vígjátékok, gimnáziumi kötelezők és posztmodern abszurdok – a társulat sosemvolt színdarabokat ír, rendez és játszik el Shakespeare, Csehov, Beckett vagy épp Spiró György stílusában, mindezt megfejelve a színházi próbák különleges atmoszférájával. 100%-ban improvizálva, a közönség ötletei alapján” – ismerteti a Művészetek Völgye oldala.

Jónás könyve – Interaktív színházi előadás

Helyszín: Tarisznya Evangélikus Udvar

Előadja: Fábián Gábor

„Az életben számtalanszor szembesülhetünk a Jónás-dilemmával: megáradt a gonoszság, de fellépni ellene kockázatos. Milyen kifutása lehet ezekben a helyzetekben a passzív magatartásnak, és mit eredményezhet, ha aktívan szembeszállunk az igazságtalansággal? Gondolatébresztő előadás és beszélgetés a társadalmi felelősségvállalásról, az aktív állampolgári magatartásról vagy annak hiányáról egy klasszikus irodalmi alkotás kapcsán” – olvasható a fesztivál honlapján.

Patrick Süskid: A nagybőgő

Helyszín: Színház Színpad, Művelődési Ház

Előadja: Klem Viktor

Rendező: Radnai Márk | Díszlet: Horgas Ádám | Jelmez: Szlávik Juli

„Létezhet zenekar prímhegedű nélkül, fúvósok nélkül, rézfúvósok, üstdob nélkül, de nem létezhet zenekar nagybőgő nélkül.” A nagybőgő egy közvetlen beszélgetés a zenész és a néző között. A nagybőgős őszintén vall az életéről, szerelméről, a zenéhez, társadalomhoz fűződő viszonyáról, gyengeségeiről, vagy éppen játszik a hangszerén. Zenész főhősünk úgy vélekedik saját hangszeréről, hogy a zenekarban toronymagasan a legfontosabb hangszer, pedig nem is látszik meg rajta. Magányos elmélkedése során kiderül, hogy valójában gyűlöli nagybőgőjét, sőt maga a hangszer minden frusztrációjának fő okozója. A kérdés az, képes-e változtatni életén, és a titkon imádott fiatal szoprán énekesnő figyelmét végre felkelteni… „Az eredeti mű főhőse pont kétszer olyan idő, mint most jómagam. Viszont a kérdések és problémák, melyeket feszeget, éppúgy érintenek egy mai fiatalembert, mint egy nyugdíj előtt álló tapasztalt muzsikust…” – tudatja a hivatalos oldal.

Bán Zsófia: Karády-monodráma El! (Karádyáda)

Helyszín: Színház Színpad, Templom

Játssza: Fullajtár Andrea

Rendezte: Pelsőczy Réka | Zongorán közreműködik: Wagner-Puskás Péter

„A Frissfoto Produkció előadása. || A legnagyobb magyar díva, a „magyar Marlene Dietrichként” számontartott Karády Katalin rendkívüli művészi karrierjének, a háború alatt tanúsított bátorságának és emberségének, valamint emigrációba kényszerülésének kívánunk emléket állítani ezzel az előadássalA monodrama Karády karrierjének kialakulását, háború alatti üldöztetését, és az akkori színházi világban történteket dolgozza fel. A darab a riói kikötő bevándorlási hivatalának várószobájában játszódik. Karády próbál felkészülni a bevándorlási hivatal tisztjével való beszélgetésre, azaz szó szerint próbál. Jó benyomást akar kelteni, szorong, hogy mi lesz, ha nem engedik be. A dráma e feszült várakozás ideje alatt játszódik, még a tiszt érkezése előtt.” – tudatja a honlap.

Tasnádi István: Tapasztalt asszony – Orlai Produkció

Helyszín: Színház Színpad, Művelődési Ház

Játsszák: Péterfy Bori, László Lili, Pataki Ferenc, Schruff Milán

Díszlet: Antal-Fógel Adrienn, jelmez: Ignjatovic Kristina, zene: Monori András, mozgás: Lőrinc Katalin, a rendező munkatársa: Dicső Dorka, rendező: Tasnádi István

„A nő nem férfi, a férfi nem nő. Ennyi.” Ebben az előadásban egyáltalán nem biztos, hogy az apa férfi és az anya nő, hőseink esküvő helyett válási partit tartanak, a férfi szüli meg a gyereket és egy metodista lelkész bigott feleségétől szaftos szexuális felvilágosítást kapunk. Választ keresünk arra a kérdésre is, hogy miként lehet életben tartani évtizedeken át egy intenzív testi és lelki kapcsolatot, tágabb értelemben: hogyan lehet együtt tartani a családot? Kin múlik? A nőn? Az elmúlt párezer évben egyértelműen IGEN volt a válasz. A nő a család lelke, gyökere. Ha a nő eléggé aláveti magát a férfinek, ha eléggé biztos, nyugodt, meleg otthont tud teremteni számára úgy, hogy közben szexuálisan is izgató maradjon, akkor a férfi maradni fog. És ma mi a helyzet? Előadásunk egy száz évvel ezelőtti leánynevelő brosúra tanácsaiból kiindulva igyekszik megtalálni a mára érvényes válaszokat” – írja a Művészetek Völgye oldala.

Képek: Művészetek Völgye

Author

Ajánlott cikkek