Filmklub, macedón est, Bölcsész Napok – itt a májusi programajánló!

A vizsgákra való felkészülés mellett fontos egy kis kikapcsolódás is, amire ebben a hónapban számos remek lehetőségünk nyílik. Válogatásunkban a legkülönbözőbb programok iránt érdeklődők is találhatnak kedvükre való elfoglaltságot.

Május 2–4.: Kari Napok a TÓK-on

Különböző szakmai, kulturális és sportprogramokkal várják az érdeklődőket az immár hagyományosnak számító Kari Napokon az ELTE Tanító- és Óvóképző Karán május első napjaiban. Az órák helyett a hallgatók kiállításokat tekinthetnek meg, kirándulásokon, beszélgetéseken, sportmérkőzéseken, szakmai előadásokon és workshopokon vehetnek részt, de lesz lehetőség főzésre, fejlesztő játékok kipróbálására, sőt, pónibemutató megtekintésére is.

Május 3. 18:30 – HARMADIK MŰSZAK – láthatatlan munka a háztartásban és azon túl (Munkafesztivál az Aurórában)

Interaktív workshopot és beszélgetést szervez a reproduktív munkáról a Polémia Intézet és a Szájensz Szeánsz csapata május 3-án az Aurórában. A legtöbb nő érintett abban, hogy a munkahelyi feladatok után olyan tennivalókat is el kell végezniük, mint a főzés, mosás, takarítás vagy éppen a gondoskodás és a család életének megszervezése. Az eseményen a következő kérdések kerülnek majd a középpontba: Mitől láthatatlan a házimunka? Mi köze ennek a kapitalizmushoz? Mit nevezünk érzelmi munkának, hol vannak a határai? Hogyan erősíti a láthatatlan munka a nemek közötti egyenlőtlenségeket? És mit tehetünk ellene társadalmi szinten? A workshopot Bajnay Orsolya szociológus tartja.

Május 3., 10., 18., 24. 18:00 – NFI Egyetemi Filmklub

Igazán különleges filmekkel várja májusban az egyetem hallgatóit az NFI Egyetemi Filmklub az ÁJK A/1-es gyakorlójában. Május 3-án a Hyppolit, a lakáj című megunhatatlan komédiát, a magyar filmtörténet második hangosfilmes alkotásának digitálisan felújított változatát vetítik. A film megtekintése után a résztvevők Eperjes Károly Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművésszel, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagjával beszélgethetnek, aki a film 1999-ben újraforgatott, Kabay Barna rendezte változatában Hyppolit szerepét játssza.

Május 10-én a 2019-es Akik maradtak című filmet tekinthetik meg az érdeklődők, ami egy kamaszlány és egy középkorú férfi egymásra találásáról szól a második világháború borzalmait követően, amikor mindketten új életet szeretnének kezdeni, de közben már alakul körülöttük a Rákosi-rendszer diktatúrája. Május 24-ére pedig a még újabb, Nincs parancs! című film került a Filmklub listájára, ami Bella Árpád és Harald Jäger kísértetiesen hasonló történetét dolgozza fel. Bella Árpád ugyanis hatáskörét átlépve engedi át a magyar–osztrák határon a keletnémet tömeget, Harald Jäger pedig hasonlóan cselekedett a berlini falnál. Ezeknek az alkalmaknak is bizonyára nagyon érdekes vendégei lesznek, de kilétüket egyelőre homály fedi.

A május 18-ai alkalom igazán különleges lesz, ugyanis a szokott helyszíntől eltérve a Filmklub tagjai a Nemzeti Filmintézet Filmarchívumában tekinthetik meg a Gázolás című filmet. A vetítés előtt Barkóczi Janka, a Filmintézet kutatója nyújt betekintést az érdeklődők számára a Filmarchívum működésébe, történetébe és érdekességeibe.

 

Május 5. 20:00 – Macedón est a BudaPesme duóval

A Három Szerb Kávéházban koncerttel ünnepli fennállásának 35. évfordulóját az ELTE macedón lektorátusa. Az évforduló alkalmából a Balkán egykori kávéházainak zenei világát megidéző BudaPesme duó koncertjén népzenei dallamok és népzenei ihletésű művészi dalok hangoznak majd el harmonika-ének előadásban.

Május 9. 16:00 – Önismereti társasest

A Kortárs Segítő Csoport önismereti társasestet szervez május 9-én az ELTE BTK D épületének 117-es szobájában. Önismereti társasjátékokkal, jó társasággal és tartalmas beszélgetésekkel várják az érdeklődőket, melyek során a résztvevők próbára tehetik és fejleszthetik érzelmi intelligenciájukat, valamint kommunikációs készségeiket. Mindehhez a Kortárs Segítő Csoport oldott hangulatot és barátságos légkört biztosít. Az esten való részvételhez itt lehet regisztrálni.

Május 9–11.: Bölcsész Napok

Idén is megrendezi hagyományos tavaszi minifesztiválját az ELTE BTK. Az érdeklődőkre különféle színes programok várnak majd, többek között koncertek, esti bulik és kulturális programok. De kitelepülnek a kar intézetei is, különböző beszélgetésekkel, bemutatókkal és játékokkal várva a résztvevőket. Hallgathatunk kerekasztal-beszélgetést a vallásosságról vagy a népi kultúra modern társadalomban elfoglalt helyéről. Koncertet ad majd többek között Annie Lane, a kisbetűs ünnepnapok és a Máklikőr. A teljes program itt érhető el.

 

Május 11–14.: Budapest100

A Budapest100 egy olyan építészeti-kulturális fesztivál, amely a közösségek és a város ünnepe. Az egy hétvégét felölelő rendezvény arra hivatott, hogy közelebb hozza egymáshoz a városlakókat és a szomszédokat, valamint felhívja a figyelmet a körülöttünk lévő épített értékekre. A szervezők az érdeklődőket egy múlttól a jövőig ívelő városi időutazásra invitálják, amelynek középpontjában Pest, Buda és Óbuda 1873-as egyesítése áll. A város 150. évfordulójának apropóján felderítik, milyen volt a város másfél évszázaddal ezelőtt, hogyan fejlődött azóta, és milyen utak állnak előtte. Az esemény részletes programja itt olvasható.

Képek forrása: artnews.hu (ZeneMűvek, BudaPesme), port.hu, Facebook

Author

Ajánlott cikkek