Tavaszváró filmlista – 5 napsütéses romantikus film

Az esős, szeles hetek után lassan Budapestre is beköszönt a jó idő. Azonban amíg várunk a 25 fokos napsütésre, addig filmekkel is hangolódhatunk a tavaszra. Ahol pedig sosem felhős az ég, az a romantikus filmek világa. Ezen a listán 5 olyan filmet gyűjtöttem össze, amelyek számomra a tavaszi gondtalan boldogságot jelentik. Simon Emma cikke.

  1. Szökőhév (Leap Year, 2010)

Kép forrása

Ez a 2010-es film a méltatlanul kevéssé ismert romantikus vígjátékok közé tartozik. A főszereplők a Golden Globe-díjas Amy Adams és Matthew Goode.

A történet kezdetén Annát nagy csalódás éri, mikor barátja nem kéri meg a kezét az évfordulós vacsorán. Ezután a férfi üzleti útra megy Dublinba, Anna pedig úgy dönt, saját kezébe veszi az irányítást, és barátja után indul. Egy ír hagyomány szerint ugyanis szökőnapon a nők kérhetik meg párjuk kezét. Anna útja viszont a vártnál nehezebbnek bizonyul. Írországban bolyongva egy Declan nevű férfi siet segítségére, aki megígéri, hogy némi pénz fejében eljuttatja Dublinba a lányt. A sok közös kaland során egyre szorosabb viszony alakul ki kettejük között, a makacs ír férfi lassan megmutatja igazi énjét, Anna pedig kezd elbizonytalanodni eredeti céljában.

A film könnyed, tökéletes tavaszi kikapcsolódás. A szerelmi szálat vicces pillanatok kísérik, mindenki talál benne neki tetszőt, legyen az a humor, a romantika vagy a csodaszép, zöld ír tájak.

2. Büszkeség és balítélet (Pride & Prejudice, 2005)

Kép forrása

Jane Austen híres szerelmes regényét már több alkalommal vitték filmvászonra. Ezek közül a 2005-ös adaptációt választottam, Keira Knightley és Matthew Macfadyen főszereplésével. 

A történet a XVIII. század végén játszódik egy angol vidéki városban, ahol Mrs. Bennet legnagyobb gondja, hogy kiházasítsa öt leányát, és megmentse családját az elszegényedéstől. Legnagyobb örömére egy gazdag londoni úr érkezik a városba. Az első tavaszi bálra az új vendéget elkíséri barátja, Mr. Darcy. Pár véletlenül meghallott szó miatt Darcy és Elizabeth – az öt lány egyike – esküdt ellenségekké válnak. Azonban ahogy telnek a hónapok, az utálat lassan szerelembe fordul.

A történet még ma is – több mint 200 évvel megírása után is – izgalmas csavarokat rejt; a szerelmi drámát titkok és fordulatok övezik. A film hangulata pedig nosztalgikus, boldog és teljesen tavaszi.

3. Julie és Julia – Két nő, egy recept (Julie & Julia, 2009)

Kép forrása

Újból egy kevésbé ismert Amy Adams-film következik. Azonban ennek a filmnek egy másik sikeres és kedvelt női főszereplője is van: a háromszoros Oscar-díjas Meryl Streep. A színészi játék tehát tökéletes, és még sokak kedvence, Stanley Tucci is megjelenik a vásznon.

A történet két nő életét mutatja be párhuzamosan: Julie és Julia életét. Ami összeköti őket, az a főzés iránti szeretetük. Julie egy kis New York-i lakásban él a férjével, története a 2000-es években játszódik. Elhatározza, hogy blogot indít a kedvenc hobbijáról: a főzésről. Célja, hogy Julia Child híres szakácskönyvéből egy év alatt minden receptet kipróbáljon. A blog egyre népszerűbb lesz, végül maga Julia is értesül róla. A filmben eközben megismerhetjük Julia Child történetét is, amikor férjével Párizsba költözött a második világháború után. Julie-hoz hasonlóan ő is beleszeret a főzésbe, és néhány francia barátnővel közösen elhatározzák, hogy szakácskönyvet írnak az amerikai nőknek. Ez a könyv köti össze a két nő sorsát, akik annak ellenére, hogy más korban, más kontinensen élnek, ugyanolyan ambíció és szenvedély mozgatja őket.

A film egyaránt kedvez a kosztümös drámák és a 2000-es években készült romantikus vígjátékok kedvelőinek is, a vidám, szívmelengető hangulat pedig végigkíséri a történetet.

4. Kaliforniai álom (La La Land, 2016)

Kép forrása

A musical 2017-ben 14 jelölésben részesült az Oscar-gálán, melyből hat kategóriában haza is vitte az aranyszobrot. A kíváncsiak azt is megnézhetik, ahogy a díjátadón tévesen hívják a színpadra a készítőket a „Legjobb film” kategóriában (miután átadták a díjat, kiderült, hogy azt valójában a Holdfény nyerte meg).

A történet Kaliforniában játszódik, így egymást követik a napos, pálmafákkal teli képek. A film főszereplői, Mia (Emma Stone) és Sebastian (Ryan Gosling) néhány véletlen találkozás után úgy döntenek, hogy végre valóban megismernék egymást. Ahogy több időt töltenek együtt, egyre jobban megkedvelik egymást, és rájönnek, hogy sokban hasonlítanak. Legnagyobb vágyuk, hogy kövessék álmaikat, és azzal foglalkozzanak, amit igazán szeretnek. Mia gyerekkorától fogva színésznő szeretne lenni, Sebastian pedig szenvedélyesen szereti a jazzt, és legnagyobb álma, hogy egy bárt nyisson, ahol minden este zenészek játszanak. A filmben egy teljes éven át követjük végig kapcsolatukat és céljaikért való küzdelmeiket. Végül pedig dönteniük kell, hogy szerelmük fontosabb lehet-e korábbi vágyaiknál.

A filmben nemcsak a kaliforniai táj adja a tavaszi hangulatot, hanem a zene, ének és a tánc is. Tökéletes esti film, tele nevetéssel, reménnyel és szerelemmel.

5. Sztárom a párom (Notting Hill, 1999)

Kép forrása

Ebben a filmben az angol romantikus vígjátékok visszatérő sztárja, Hugh Grant és az Oscar-díjas Julia Roberts alakítják a főszerepeket. 

William csendesen éli mindennapjait és vezeti útikönyvekkel teli londoni könyvesboltját, amikor a híres amerikai színésznő, Anna Scott betéved az üzletbe. Amikor másodjára is találkoznak, már tudják, hogy ez nem lehet a véletlen műve. William lassan ráébred, hogy egy olyan sztár, mint Anna, valóban szeretheti őt, Anna pedig megtanulja hogyan mutassa ki valódi érzéseit. Az szerelmesek sorsát azonban megnehezíti a mindig éber paparazzi és a színésznő előző barátja is. Vajon együtt tud maradni két ember, akik teljesen különböző életet élnek?

Az angol filmekben garantált a humor és a jó hangulat, ebben a filmben pedig mindez tavaszi szerelmes pillanatokkal párosul. 

Author

Ajánlott cikkek