Egy nap, egy éjszaka a színházat közel hozza – Újra megrendezték a Színházak Éjszakáját

Öt év kihagyás után ismét megrendezték a Budapesti Színházak Éjszakáját, ahol 43 teátrum tárta ki kapuit a kíváncsi tömeg előtt. Március 23-án független és állami művészeti intézmények sora összesen több mint 250 programmal töltötte meg a fényes szombati napot – és éjszakát.

Az idei volt a kilencedik alkalom, hogy a Máté Gábor fejéből kipattant ötletet megvalósították. A Katona József Színház igazgatója a TE meg ÉN-podcastben elmondta, hogy bár itthon valóban ő kezdeményezte az esemény létrejöttét, az elképzelés alapjául egy Berlinben látott hasonló rendezvény szolgált.[1] 2012-ben tizenhárom fővárosi teátrum tárta ki kapuit azzal a céllal, hogy a színház kedvelőit közelebb hozzák rajongásuk tárgyához: interaktív programokkal, kiállításokkal, előadásokkal, kulisszalátogatásokkal és szakmai beszélgetésekkel várták az érdeklődőket.[2] Az első eseményt megelőző sajtótájékoztatón Budapest akkori főpolgármester-helyettese, Csomós Miklós azt nyilatkozta, hogy a nézőszám csökkenni kezdett, így szükségét érezték a közönség megtartásának.

Szerették volna, hogy további olyan generációk nőjenek fel, akiknek a színházi kultúra[3] jelen van az életében – nyilatkozta továbbá az akkori főpolgármester-helyettes. Tizenkét év elteltével pedig kilencedik alkalommal, a Budapest 150-ünnepségsorozat részeként rendezték meg az eseményt.[4]

A Budapesti Színházak Éjszakája idei mottója: „Minden egy!”, gyönyörűen reprezentálva azt, hogy egy nap erejéig nem állami vagy független színházak, és nem kereskedelmi vagy nonprofit intézmények nyitották meg kapuikat, hanem egy egység, közös céllal: közelebb hozni az embereket a dráma világához.

A mottó az Aranyakkord együttes Az én Budapestem című szerzemény dalszövegéből származik, ami az idei esemény himnuszául is szolgált. A szervezők az utóbbi években mindig kerestek egy-egy zenei alkotást, hogy a látogatók egy dallamon keresztül is kapcsolódni tudjanak az eseményhez. A dalt Kiss Tibor, Vastag Gábor, valamint Gábor Andor dolgozta fel és adta elő, Mátyássy Áron pedig csodálatos látványvilágot álmodott meg hozzá. A Balázs Béla-díjas film- és televíziórendező a következőket nyilatkozta a műről és annak keletkezéséről a Budapesti Színházak Éjszakáján: „Annak örülök, hogy eredeti célkitűzésünk, amely az volt, hogy egy különleges látványvilágú, exkluzív prémium-spotot készítsünk, a lehetőségekhez mérten meg tudott valósulni. A film nem pusztán arról szól, hogy sok színész összegyűlik a zenészekkel, és eléneklik közösen a dalt, hanem sikerült belevinni egy kicsi csavart, egy kis meghökkentő esztétikumot; úgy érzem, a saját lábán, önmagában is megáll mint produkció.”[5]

Mátyássy célja az volt, hogy egy olyan világot jelenítsen meg a vásznon, amilyet a budapesti éjszakában sétáló ember lát, aki épp színházba, étterembe vagy akár buliba igyekszik.

A jól megszokott programok mellett, mint a kulisszalátogatás, előadásrészletek vagy akár teljes előadások és nyílt próbák, számos interaktív eseményen is részt vehettek az érdeklődők. A rajongók együtt jógázhattak Jordán Adéllal, futhattak a városban Száraz Dénessel, szinkronizálhattak Epres Attilával vagy Csőre Gáborral, és énekelhettek Füredi Nikolettel. Persze a fent említett interaktív programok a teljes kínálatnak[6] csak töredékét képezik.

Szombaton délelőtt 11-től kezdődött Terry Johnson Hisztéria című művének nyílt próbája a Thália Színház Télikertjében: a látogatók az ötödik jelenet próbafolyamatába leshettek bele. A rendező, Horváth Illés az esemény elején ismertette a darab alaptörténetét, annak valósággal való kapcsolatát. A szerző a már idős Sigmund Freud és a fiatal festő, Salvador Dalí találkozását vette alapul, és gondolta tovább egy groteszk vígjáték formájában. Freudot Szervét Tibor, Dalít Mózes András alakítja. További szerepekben Czakó Juli és Tamási Zoltán is látható. A darab április 19-én kerül bemutatásra a Thália Színház Télikertjében. A cselekmény egyelőre ideiglenes díszletelemek között folyt a színpadon, a végleges színfalak kevéssel az előadás előtt készülnek majd el. Akit érdekelnek az előadások mögött megbúvó munkálatok, azoknak a nyílt próbák tökéletes és hasznos időtöltést jelenthetnek.

Akik a kulisszalátogatást választották, felléphettek imádott teátrumuk színpadára, megtekinthették az öltözőket, jelmez- és díszlettárat, egy pillanatra benézhettek a színfalak mögé, felfedezhették az épület atmoszféráját. A Függönyt fel!-program keretén belül mi a sok lehetőség közül a Madách Színház kulisszái mögött sétáltunk. Benéztünk a ruhatárba, megcsodáltuk az Operaház fantomja díszletelemét, a kupolát, és ellátogattunk abba a térbe, ahol a zene születik: a zenekari árokba.

Az estét a Budapesti Operettszínházban zártuk, ahol egy csodálatos koncertnek lehettünk tanúi a La Mancha Lovagja díszletei között. A régi nagy operettklasszikusok mellett, mint a Cintányéros cudar világ, a Bugaci határon vagy a Húzzad csak, kivilágos virradatig, megszólaltak igazi musical-slágerek, mint az Ördögi tánc a Jekyll és Hyde-ból, és a Nincs más út, csak az Isten útja az István a királyból. Ízelítőt kaptunk továbbá az április 19-én bemutatásra kerülő Carmen-musicalből is.

Március 23. valódi kulturális örömünnep volt a színházkedvelők számára. Fiatalok és idősek, családosak és egyedülállók egyaránt megtalálhatták a számukra megfelelő programot.

Az Budapesti Színházak Éjszakájának hivatalos himnusza itt található: https://www.youtube.com/watch?v=BhP1qiHvbns&t=61s

A kiemelt kép forrása: https://www.jegy.hu/program/budapesti-szinhazak-ejszakaja-2024-karszalagra-bevaltando-belepo-155418?lang=en

Fotók: Kállai-Tóth Anett, Juhász Éva, Kovács Milán

További képek az eseményről: https://www.facebook.com/szinhazakejszakaja/photos_albums


[1] Öt év után újra: Budapesti Színházak Éjszakája! Budapestbrand.hu, 2024

[2] Színházak Éjszakája első alkalommal Budapesten, kultura.hu, 2012

[3] Színházak Éjszakája első alkalommal Budapesten, kultura.hu, 2012

[4] Köszöntő, budapestiszinhazakejszakaja.hu, 2023

[5] Mátyássy Áron rendező a BPSZÉ hivatalos dalának forgatásáról, budapestiszinhazakejszakaja.hu, 2024

[6] https://budapestiszinhazakejszakaja.hu/programok.html

Ajánlott cikkek