Kinek a klasszikus, kinek a kortárs, de mindenkinek a költészet! – Programajánlónk a magyar költészet napjára

Április tizenegyedikén, József Attila születésének 118. évfordulóján a magyar költészet napját ünnepeljük, a főváros és egyéb települések pedig ismét bővelkedni fognak irodalmat ünneplő és éltető programokban. Egyes események hazánk klasszikus szerzői előtt tisztelegnek, mások a kortárs irodalmat népszerűsítik. Mindkét esetben találkozhatunk interaktív programokkal, előadásokkal, kortársak esetében pedig több kötetbemutatón és felolvasással egybekötött beszélgetésen is részt vehetünk.

A klasszikusokat tekintve kiemelendő az április 11–16. között megrendezésre kerülő Kortársunk, Petőfi rendezvénysorozat Csíkszeredán. „Petőfit saját szobra takarja el (…) Márpedig a költő nem szobor, nem demonstráció, hanem eledel: s a gipszet és aranyozást megenni nem lehet” – idézi Weöres Sándort a Csíki Játékszín, a nagyszabású esemény szervezője. Az idézetet részletes programleírás követi a honlapon, melyben, úgy tűnik, minden korosztályra gondoltak; költészet napi nyitóműsorként tizenegy színész ad elő tizenegy verset a színház lépcsőin, a napot pedig egy irodalmi és honismereti kvíz zárja. A 14-18 éves korosztályt a kreatív írás műhely nevű programmal igyekeznek megszólítani a szervezők, slam poetry-fellépésekkel, audiovizuális performanszokkal és Petőfi Party-val egybekötve. A legkisebbeknek bábjátékkal, versillusztrációs foglalkozással készülnek, a 10-14 éves korosztálynak pedig egy Petőfiről szóló kincskereső játékkal. A beregszászi magyar színház tagjai Csíkszeredára látogatnak, A helység kalapácsa sajátos színpadi feldolgozását adják elő.

Ferencváros ünnepséget tart a József Attila-emlékhelyen, költészet napi koszorúzással és a József Attila-díj átadásával. Fellép Gerner Csaba színművész és Dörnyei Szabolcs gitárművész, de beszélgetnek majd Fehér Renátó költővel, és József Attila szerelmes verseinek népzenei kíséretét is hallhatjuk.

A Central Grand Café & Bar is megemlékezik a hely nagy múltú irodalmi gyökereiről: „A régi Centrál Kávéház egyik legfontosabb hagyománya a híres vendéglátáson túl a kávéház intellektuális jellege, a pezsgő kávéházi szellemi élet volt. Egykor az éjjel-nappali nyitvatartás mellett festők, újságírók, színházi emberek, fotósok, muzsikusok, de legfőképp számos hazai költőnk otthona, törzskávéháza volt” – írják a szervezők az esemény Facebook-oldalán. Itt legfőképp a kávéház történelmi múltjáról emlékeznek meg, hazai költők portréinak és az 1900-as éveket idéző, korhű írógépek kiállításával.

Kortársaink közül Simon Márton költő tart kreatív írás workshopot a Virág Benedek Házban, korhatár vagy tapasztalati megkötés nélkül, 120 percben.

Emellett ismét megrendezésre kerül a Késelés Villával irodalmi est, Vida Kamilla és Csete Soma szervezésében, ahol a költészet napja alkalmából beszélgetnek a fiatal költőgeneráció kiemelkedő tehetségeivel. A kortárs irodalmi és kulturális élet megkerülhetetlen rendezvényévé nőtte ki magát a Késelés; beszélgetéseiken a kultúrát, művészetet aktuálisan érintő kérdések és problémák kivesézése vegyül művek felolvasásával. „Fiatal költőkkel beszélgetünk a fiatal költészet állásáról” – írják a szervezők. A meghívott költők: Fancsali Kinga, Horváth Florencia, Kupihár Rebeka és Locker Dávid. Mindnyájan első kötetük előtt állnak, de már jelentős helyet foglalnak el a kortárs irodalomban.       

Költészet napja alkalmából a Magvető Kiadó is rendezvénysorozatot indít, melynek keretében többnyire kötetbemutatókra lehet számítani. Több új megjelenés is várható a Magvető kifejezetten pályakezdők számára indított Időmérték sorozatában, kettőt be is mutatnak a költészet napján, köztük Pál Sándor Attila Daloskönyv című kötetét.

A kiemelt kép forrása: https://wallercolor.com/jozsef_attila

A cikkben szereplő képek minden esetben az adott események honlapjáról, illetve Facebook-oldalairól származnak.           

Author

Ajánlott cikkek