Újra itt a nyár legnagyobb egyetemi bulija – avagy mit kell tudni az idei EFOTT-ról?

Az egyetemisták legnagyobb örömére ebben az évben is megrendezésre kerül a Magyarország legnagyobb fesztiváljai közé tartozó EFOTT. A rendezvény idén július 12. és 16. között várja a bulizni vágyókat, a megszokott helyszínen, a Velencei-tó partján, a Sukorói-félszigeten. 2023. május 30-án zajlott le a fesztivállal kapcsolatos sajtótájékoztató, ahol szó volt többek között az EFOTT színes fellépői palettájáról, a rendezvény céljairól, valamint a fesztivál idei házigazdájáról, a Pannon Egyetemről. Kitértek még az ez évben szervezett nappali programok koncepciójára is, amely természetesen igazodni fog az aktuális trendekhez.

Május 30-án a budapesti Fiktív Café & Eventben került megrendezésre az EFOTT fesztivált beharangozó és annak részleteiről beszámoló sajtótájékoztató. Az eseményen megszólalt többek között Dr. Hankó Balázs Zoltán, a Kulturális és Innovációs Minisztérium államtitkára; Eszterhai Marcell, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke; Prof. Dr. Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora; Csillag Zsolt, az intézmény kancellárja; L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója; valamint a népszerű hazai duó, a ValMar egyik tagja, Valkusz Milán is.

Dr. Hankó Balázs Zoltán elmondta többek között, hogy kiemelten fontosnak tartja a fesztivál közösségteremtő erejét, hiszen ez az esemény képes összehozni az ország különböző területeiről és oktatási intézményeiből érkező fiatalokat és eltörölni a köztük lévő különbségeket. Pontosan emiatt nagyon lényeges számukra a társadalmi felelősségvállalás is: a rendezvény idén a törökországi földrengésben érintett hallgatókat is vendégül látja, esélyt adva ezzel számukra az átélt tragédiák után egy kis kikapcsolódásra.

Eszterhai Marcell beszélt arról, hogy az UNIversumot – a fesztivál egyetemi kampuszát – az idei évben rekordszámú felsőoktatási intézmény kereste fel, hiszen a rendezvényen a zenei és szórakoztató programok mellett kiemelt fontosságú a magyar felsőoktatási lehetőségek, illetve az egyetemi élet minél szélesebb körű bemutatása és népszerűsítése is a fiatalok között. Ehhez kapcsolódóan számos, nappal megrendezett programon vehetnek részt a kilátogatók: a pályaválasztás előtt álló tanulók képet kaphatnak a rendelkezésükre álló lehetőségekről.

A fesztivál házigazdája – a tavalyi Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemet követően – idén a Pannon Egyetem lesz. Az intézmény székhelye Veszprém, Európa Kulturális Fővárosa, mely nagy múlttal rendelkezik az egyetemi fesztiválok tekintetében. Prof. Dr. Gelencsér András elmondása alapján 1969-ben rendezték a városban az első ilyen jellegű eseményt, és rendkívül fontosnak tartják azóta is a hasonló, közösséget kovácsoló programokat. Mint házigazda, a Pannon Egyetem felel a fesztivál programjainak egy részéért. Csillag Zsolt kiemelte még, hogy az egyetem hét helyszínen, több mint 100 attrakcióval várja a látogatókat, melyek fókuszában a hallgatókat manapság igencsak foglalkoztató témák, a kultúra, az egészséges életmód, a digitalizáció és a fenntarthatóság állnak majd. Munkájukat számos önkéntes, öregdiák, oktató és jelenlegi hallgató fogja segíteni.

L. Simon László kitért arra, hogy milyen fontos szerepet tölt be a Velencei-tó térségének turizmusában az EFOTT fesztivál, árbevételük jelentős része ugyanis ebből folyik be. Ennek kapcsán megemlítette azt is, hogy kiemelt céljaik közé tartozik az ifjúsági szálláshelyek számának bővítése, melyek mind a fesztiválszezonban, mind azon kívül a fiatalok rendelkezésére állnak majd.

Az eseményen megszólalt a fesztivál egyik idei fellépője, a ValMar formáció tagja, Valkusz Milán is. Az előadó visszaemlékezett a tavalyi EFOTT-on szerzett élményeire, valamint arra, hogy miért szereti különösen ezt a fesztivált. Az idei évben először a duó a nagyszínpadon csillogtathatja meg tehetségét.

A fesztiválra mindenképp érdemes jegyet váltani, hiszen összesen hat színpadon több mint száz fellépő lesz látható! A széles zenei palettán bárki megtalálhatja a számára érdekes előadókat. A rendezvényen zenélni fog rengeteg hazai sztár, többek között a fentebb említett ValMar, a Wellhello, Dzsúdló, Azahriah, Majka, a Halott Pénz, valamint ByeAlex és a Slepp is. Azonban külföldi előadókból sem lesz hiány, a látogatók hallhatják a Blue, a La Bouche, illetve a Culture Beat együtteseket is.

Az EFOTT fesztivál részletes programját ide kattintva, a honlapon megtaláljátok, az esemény Facebook-oldalát pedig itt csekkolhatjátok le!

Forrás: EFOTT sajtóközlemény

Fotók: Zsolnai Dóri

Author

Ajánlott cikkek