Megnyílt a budapesti Madame Tussauds – ajánló és interjú

 

Május 25-én nyílt meg a világhírű Madame Tussauds-franchise legújabb viaszbábu-múzeuma Budapesten. Czunyi Tímea, a budapesti Madame Tussauds marketing- és értékesítési vezetője ismertette a kiállítást, ahol a kézzelfogható hírességek élményén túl rengeteg interaktív programot próbálhattunk ki, és számos érdekes információval gazdagodtunk.

A múzeumba belépve maga Bud Spencer fogadott minket, akit egyébként csak a budapesti helyszínen láthatunk. A kiállítás már az első pillanattól ötvözi a budapesti utcaképet és a Bécsben és Londonban megismert, Madame Tussauds-ra jellemző exhibicionista atmoszférát, annak ünnepélyes zenéjével, fényeivel. Jelen esetben a belvárosi kirakatok előtt, vagy a Dunakorzón [CT1] is megpillanthatjuk Marylin Monroe-t, George Clooney-t, vagy éppen a szintén kizárólag itt látható Peter Falk (Columbo) szobrát a Bazilika és a Lánchíd kicsinyített másai között.

Ezt követően a világpolitika múltjába kalauzoltak el minket: lehetőségünk volt beülni az Ovális Irodába, vagy éppen a királyi trónon pózolni Erzsébet királynővel, sőt, beszédet mondani Reagan és Gorbacsov között. Személyes kedvencem azonban a következő nagyterem volt: megható élmény volt „élőben” látni nagy királyaink mellett Széchenyit, Kossuthot vagy éppen Karády Katalint. Nehéz eldönteni, hogy a csodaszarvas cameoja vagy Sissi tetkója lepett meg leginkább, de egy biztos: arra nem számítottam, hogy Petőfi szelleme (mint mesterséges intelligencia) is verset fog írni nekem. VR-headsetek és más interaktív elemek segítségével sportolhatunk is, Papp Lászlóval és Puskás Ferenccel egy teremben.

Ezután következtek a kortárs popkultúra ismert alakjai: Palvin Barbitól tanulhatunk pózolni, betekintést nyerhetünk Lady Gaga sminkes szobájába, Steven Spielberg oldalán instruálhatjuk Angelina Jolie-t a Halászbástyán, vagy éppen Zámbó Jimmyvel és Freddie Mercuryval duettezhetünk Rihannának és Beyoncénak. Ezután egy gyógyfürdőben kialakított diszkóban pezsgőzhetünk Leonardo DiCaprioval és Ryan Goslinggal, táncolhatunk Madonnával, egy csodás teremben találkozhatunk Sandra Bullockkal, végül pedig (igen erős kontrasztot alkotva) Neumann Jánossal is.

A múzeum több figyelmet fordít a látogatók fényképezési szokásaira is az általam eddig látott külföldi kiállításokhoz képest: a látogatókat is éri elég fény, így, személyes tapasztalatom szerint, jobb képek készülhetnek itt, mint Bécsben vagy Londonban. A kiállítás fő elemének számító szobrokon túl számos más jópofa kép-lehetőséget is teremtettek, többek között egy labdákkal feltöltött kádat.

Czunyi Tímeát kérdeztük a hírességek kiválasztásának szempontjairól, az interaktív edukációs elemekről, és a hallgatók lehetséges kedvezményeiről is.

Czunyi Tímea (bal oldalon) Óhidi Zsuzsa operatív igazgatóval

Miben tér el a budapesti Madame Tussauds a többi 23 franchise-beli múzeumtól? Van olyan különbség, amit országunk kulturális sajátosságai indokolnak?

Mindenképpen szerettük volna, hogyha Budapest mint város megjelenik az attrakcióban, és úgy gondolom, hogy ez sikerült is, hála a kollégák áldozatos munkájának. A termekben és a termeket összekötő alagúton, folyosón visszaköszönnek azok az ikonikus építészeti elemek, amelyek Budapestre jellemzőek. A korzón sétálgatsz, és közben tényleg olyan faintarziákat találsz, amilyeneket a belvárosban is láthatsz.

17 magyar történelemhez, kultúrához köthető személyt láthatunk a múzeumban. Mi alapján választották ki ezeket a személyeket?

Még 2019-ben indult a projekt, és egyrészt rögtön, indításként egy széleskörű kutatás eredményére alapoztunk, másrészt pedig a Merlin Entertainment, a franchise-partnerünk szakmai tudására és a kétszázötven éves tapasztalatára  támaszkodtunk, így alakult ki végül is a végleges figura-szelekció.

A hazai kiállítás fontos eleme az edukáció, méghozzá interaktív eszközökkel. Mi a fő célja a kiállításnak ezekkel az elemekkel?

Számunkra nagyon fontos az élményalapú edukáció; célunk, hogy a hozzánk látogató iskola csoportok, tanulók új, marandandó ismereteket szerezzenek egy olyan élménnyel összekötve, mely később is megmarad bennük. Ez az élvezetes tanulás, ami számunkra kiemelkedően fontos szempont volt a kiállítás megszervezésekor.

Bár vonzó programnak számíthatna a hazai látogatók körében is, a jegyárakat inkább külföldi tárcákra mérték. Terveznek bevezetni akciós napokat vagy diákjegyeket, hogy a kiállítást hallgatóbarát áron is látogathassák?

Jelenleg is vannak ilyen lehetőségeink, például az ún. „Bandázós” csoportos jegyünk, kedvezménnyel jár, ha négy fiatal együtt jön. Emellett tervezünk még további akciókat, kedvezményeket, de ez a jövő zenéje.

Van esetleg valamilyen fun fact, easter egg, amit elrejtettek a kiállításon, de a szemfüles látogatóknak plusz információt/élményt nyújthat?

Gondoltunk a kiállításra látogató gyerekekre is: különböző állatfigurákat rejtettünk el alul is, felül is, úgyhogy érdemes minden apró zugot megnézni, hogy az ember saját maga fedezze fel ezeket a kis meglepetés-figurákat.

A hivatalos sajtóközleményt és az ott látható hírességek listáját ide kattintva érheted el.

További információkért, jegyárakért, foglalásért látogass el a budapesti Madame Tussauds honlapjára, ezen a linken.

Kiemelt kép forrása: Csodálatos Budapest

 

 

Author

Ajánlott cikkek