Akik a színfalak mögül építik a minőségi élményt – 2023-ban is átadták a Szirtes Attila-díjakat

Amikor Tommaso Francini a 16-17. század környékén feltalálta a forgószínpadot a nagyérdemű nem díjazta alkotását. Mára szinte minden színházban alkalmaznak mindenféle mozgó objektumot. Előadás közben olyannyira a hatása alatt vagyunk, hogy nem is észleljük a mögötte rejlő munkát. Nézzünk egy pillanatra a látvány „mögé”. A tavalyi év végén, december 5-én harmadik alkalommal adták át a Szirtes Attila-díjakat a Jurányi Házban. Az elismerést, amely a független színházi szakma háttérembereit hivatott díjazni.

2020. november 3-án tragikus hirtelenséggel elhunyt Szirtes Attila. Mindössze 50 éves volt. A Jurányi Ház műszaki vezetője és egyik alapító tagja a független színházi szakma jelentős alakja volt. A Színház- és Filmművészeti Egyetemen műszakvezető, fővilágosító szakon szerzett diplomája után számos független társulat kollektíváját erősítette. Dolgozott a Mozgó Ház Társulatának, a Természetes Vészek Kollektívának, a Tünet Együttesnek, halála előtti hat évét pedig a Jurányi Háznak szentelte. Valódi színházi ember volt. A Színház Online-nak adott interjújában így beszélt erről: „A szagok fontos szerepet játszanak az életemben, ilyen a színházé, a függönyökről és a lámpákról leszálló por szaga, persze más szaga van a kőszínháznak és más a függetlennek.”[1] Imádott a művészekkel dolgozni túl azon, hogy megtervezte a világítást. Értekezett a darabokról, véleménye volt róluk. Azt hiszem, ilyen, amikor valaki igazán rajong a munkájáért.

A díjat Rozgonyi-Kulcsár Viktória (Jurányi Ház), Szabó Réka (Tünet Együttes), Árvai György (Természetes Vészek Kollektíva) és Hudi László hívta életre 2021-ben. Célul tűzték ki, hogy kitüntetésben részesítsék azokat a színházi embereket, akik nem beleállnak a rivaldafénybe, hanem megtervezik, elhelyezik azt. A független színházi szakma háttéremberei jelölhetők az elismerésre a marketingestől kezdve a portáson át egészen a világosítóig. A nevezéseket nem egy független bizottság dönti el, hanem teljesen szabadon rendelkezhetnek erről a független színházi intézmények vezetői, sőt, a dolgozók egymást is felterjeszthetik az elismerésre.

A 2023. évi díjátadó december 5-én került megrendezésre, immáron harmadik alkalommal, ezúttal a Jurányi Ház adott otthont neki. A kör alakban berendezett terem – melynek közepén Árvai György installációja foglalt helyet – szépen szimbolizálja az egységet, egyenlőséget. Az egy körben ülők mind ugyanolyan távolságra helyezkednek el annak közepétől.

Idén 17 jelölés érkezett 12 munkatársra, akik hosszabb vagy rövidebb ideje, de szorgosan tevékenykednek a háttérben és járulnak hozzá az előadások zavartalan lezajlásához.

A díjra felterjesztettek névsorát a Jurányi Ház oldalán olvashatják: https://juranyihaz.hu/hu/rolunk/szirtes-attila-dij

Minden jelöltről készül laudáció attól a személytől, aki felterjesztette őket a díjra, melyeket idén Valcz Péter színész, az esemény moderátora olvasott fel.  

Miután Szabó Réka és Hudi László ismertette a kuratórium döntését a megosztott díjat illetően – úgy vélték, hogy nagy az elmaradás, így idén két elismerés is gazdájára talált – azokat a tavalyi év kitüntetettjei, Marton János (Trafó Kortárs Művészetek Háza) és Payer Ferenc (MU Színház) adták át.

A kitüntetések Árvai György művészeti alkotásai. A díj mellett a nyertesek 200 000 Ft pénzjutalomban részesülnek, amelyet a Füge Egyesület, a Tünet Együttes és az idén új mecénásként csatlakozó Másik Produkció/Dante Közösségi Alkotótér ajánlottak fel.

Az idei díjazottak Dézsi Kata (Atelier-21120) és Mervel Miklós (Nézőművészeti Kft.) fénytervezők voltak.

A zenei atmoszférát, mely sejtelmes dallamokkal terítette be az enteriőrt, Philipp György szolgáltatta, gyönyörű keretes szerkezetet biztosítva az eseménynek.

A kuratórium külön kiemelte, hogy továbbra is minden színházi dolgozó bátran terjessze fel kollégáját a díjra, akiket már tavaly is, hisz mindenkinek jár az elismerés.

A képek (Gulyás Dóra fotói) és a kiemelt kép forrása: https://www.facebook.com/JuranyiProdukciosInkubatorhaz

A Jurányi Ház programkínálata: https://juranyihaz.hu/hu/eloadasok/repertoar


[1] Antal Klaudia, „Hát így…” – Kulisszainterjú Szirtes Attila fénytervezővel, Színház online, 2020[online]

Author

Ajánlott cikkek