Müpa decemberi programajánló

A Művészetek Palotája idén is sokat dolgozott azon, hogy a különböző művészeti programok egyetemisták számára is nem csupán érdekesek, de népszerűek legyenek. Arról, hogyan is valósul meg a különböző egyetemek és a rendezvényközpont közti kommunikáció és milyen élmény egy ilyen találkozón részt venni, Arcból arcba − tudósítás és interjúk a Müpa egyetemi találkozójáról címmel írtunk már korábban. Időközben elkészült a Müpa egyetemistáknak szóló decemberi ajánlója. A továbbiakban ebből csemegézünk, tartsatok velünk!

A programajánló különlegessége tehát nem csupán a változatos, egyetemista célközönséggel rendelkező programok, hanem azok ára is: minden, a programajánlóban felsorolt lehetőség diákként 500 forintos kedvezményes árral tekinthető meg. Ennek pontos részleteiről a programajánló végén nyújtunk tájékoztatást.

A hónap legelső programja december 1-jén 20 órától egy igazi jazz műhely, mely a Kaltenecker-Markó duón túl David Maxim Mimic-kel és Orsovai Reni énekesnővel egészül ki, nem beszélve az ajánlóban kiemelt titokzatos vizuális elemekről. A december harmadikai hétvégén, 3-án és 4-én egyaránt 19 órakor tekinthető meg a Kossuth-díjas táncművészről és koreográfusról elnevezett Frenák Társulat Secret Off_Man című előadása, mely a Bartók Tavasz keretében közös programként valósul meg. A darab egyéni látványvilága kiemelendő az ajánlóból, valamint az, hogy 18 éves kor alatt nem ajánlják – így inkább ne erre a programra hozd a kistesódat.

December ötödikén, hétfőn 19 órakor pedig Casanova-é lesz a főszerep: a vetítés eredeti, olasz nyelven, magyar felirattal valósul meg, míg a rendező, Frederico Fellini előtte és az utána következő beszélgetésen magyar tolmácsolás segítségével osztja meg gondolatait a nézőközönséggel egy olyan műről, mely a mítosz egy más, árnyaltabb és komorabb oldalát mutatja meg. Másnap, december 6-án, kedden szintén 19 órakor a T:he Great Hungarian Songbook 3 című program az 1950-től egészen az 1990-es évekig kalauzol el minket, neves magyar slágerek átírásával, mely koncepció 2014-ig nyúlik vissza. A hét végéhez közeledve december 9-én, pénteken 20 órától vérpezsdítő latin dallamok költöznek a Müpába a Les Orangutanes tolmácsolásában.

December 12-én, hétfőn 20 órakor a Literárium keretein belül, mely a rendezvényközpontba invitálja jeles kortárs íróinkat, Solymosi Bálint-est lesz porondon. A költőként és prózaíróként ismert művész egyébként ritkán szerepel, így különösen érdekes lehet ez a közönségtalálkozó az arra vállalkozóknak. Másnap, december 13-án, kedden 19 órakor ismét a magyar kultúráé a főszerep: a Duna Művészetegyüttes Szépséges Mezőség címmel a tájegységre fókuszáló előadást tart a Liszt Ünnep keretén belül. December 14-én, szerdán 20 órakor a francia-algériai csellista és dalszerző, Nesrine Belmokh, a NES trió után szólistaként nyűgözi le a hazai közönséget. December 15-én, csütörtökön 19.30-tól karácsonyi hangversenyt tart a King’s Consort elnevezésű, nagy múltú angol együttes Handel Messiásából, egy világszínvonalú szólistagárdával. A hét zárásaként december 17-én, szombaton 20 órakor ismét jazz tölti majd be a Müpát: Chris Potter szaxofonos a délszláv népzenei hagyományokat ápoló Söndörgővel lép fel. A szokatlanul hangzó párosítás a tavasszal rögzített zenei anyagaival tölti be a színpadot, egyedi élményt nyújtva a résztvevőknek.

December 19. hétfőn és 20. kedden 19 órától egy új világba kalauzol el minket a Győri Balett a Fesztiválszínház programsorozat keretein belül. A Giselle című előadásuk tökéletesen illik az advent álmodozós időszakát éltetőkhöz és a klasszikus balett csodálóihoz. Hétfőre azonban három választási lehetőségünk is van, ugyanis december 19-én tartják a Müpa Filmklubbot is, a hónap elején látható struktúrában: olasz nyelven, magyar felirattal láthatja a nagyérdemű a Zenekari próba című művet, mely előtt és után a rendezővel, Frederico Fellini-vel tolmácsolás segítségével lehet beszélgetni. A film pikantériáját a művészi elemek mellett a zenekar motívumai adják, továbbá a filmbe épített interjú, a rendező kedvelt eszköze. A harmadik hétfői rendezvény pedig nem más, mint az egyik legnépszerűbb hazai formáció estje, a Carson Coma Ensemble, a Budapest Orchestra Project fúvózenekara tagjainak közreműködésével. A sajátos koncert hétfőn és december 21-én, szerdán 20 órától látható.

A karácsonyi időszak lecsengésével a Fesztiválszínház program keretein belül ismét egy hazai gyöngyszem mutatkozik be a Recirquel újcirkusz társulat képében. A 2018-as Edinburgh Festival Fringe-en legjobb produkciónak ítélt My land előadás az ember és az anyaföld közötti kapcsolatot mutatja be december 27. (kedd) és 31. (szombat) 19 órától, valamint december 28-án, szerdán 21 órától.

Amennyiben felkeltette az érdeklődésedet az egyetemistáknak szóló ajánló, érdemes a Müpa honlapját is böngészni hasonlóan színvonalas és kreatív programokért, erre a linkre kattintva érhetitek el a listát.

A diákjegyek az előadás előtt egy órával szerezhetők be személyesen. Ennek menetéről és feltételeiről bővebben ezen a linken tájékozódhattok.

A programfüzet online lapozható verzióját erre a linkre kattintva érhetitek el.

A kiemelt kép forrása: Müpa Egyetemi Találkozó


🎄

Author

Ajánlott cikkek