„A tudósok előbb használnák egymás fogkeféit, mint egymás elméleteit” – Szathmáry Eörs evolúcióbiológus előadásán jártunk

Az ELTE Sikerek elnevezésű rendezvénysorozatnak köszönhetően a jelenlegi és volt ELTE-s egyetemi hallgatók bizonyos időközönként különböző izgalmas tematikájú előadásokon vehetnek részt. Ezek az alkalmak törekednek a kérdéskörök széles körű bemutatására, legyen szó például a tudomány egyes ágazatairól vagy éppen az oktatásról. Az érdeklődők tájékozódhatnak, és egyúttal kapcsolatokat építhetnek – akár az előadóval is. A legutóbb megrendezett eseményen Szathmáry Eörs evolúcióbiológus és egyben ELTE alumnus nyújtott betekintést a biológia általa kutatott területeibe.

Szathmáry Eörs 1984-ben végzett az ELTE biológia szakán, napjainkban pedig már számos kitüntetéssel díjazott, világhírű evolúcióbiológusként ismert. A Magyar Tudományos Akadémia tagja, azon belül pedig a Fenntartható Fejlődés Elnöki Bizottság jelenlegi elnöke. Előadásában a tudománynak szentelte a legtöbb figyelmet, igyekezett viszont személyes történetekkel színesíteni az elhangzottakat, bemutatva azt is, hogy milyen tényezők befolyásolták a karrierútját.

„A biológiában minden csak az evolúció fényében nyer értelmet” – kezdte meg az estet egy idézett gondolattal Szathmáry. Minden érdeklődővel és kevésbé szakavatott látogatóval is érzékeltetni kívánta, hogy mennyire fontos az általa kutatott terület, szerinte ugyanis az evolúció választ adhat a bennünk megfogalmazódó „miértekre”. Néhány alapelmélet és fogalom tisztázása töltötte ki a kezdeti szakaszt egészen Darwinig visszanyúlva, és szemléltetve az evolúció-egységek megnyilvánuló jellemzőinek legfontosabbait, nevezetesen a sokszorozódást, az öröklődést és a változékonyságot. Az előadás vázául szolgáló prezentáción a professzor röviden ismertette a génmásolódás folyamatát, és kitért a pontatlan másolódás következményeire is, mely során elveszhet, azaz „megolvadhat” bizonyos genetikai információ.

A molekuláris hiperciklus felvázolásánál arra is rámutatott az előadó, hogy ez az alapvetően fontos jelenség miért nem tud jól működni az evolúciós folyamatok esetében. Számításba kell venni ugyanis a paraziták megjelenését is, amelyek nem támogatják a fejlődési rendszert, hanem leuralják azt, és elvesznek belőle. Ezen jelenség részleteit az előadó maga is kutatta már életpályája során.

A múltbeli tudományos kitekintést követően Szathmáry Eörs sokat mesélt a karrierje kezdeti szakaszáról, illetve az őt inspiráló személyekről, professzorokról. Juhász-Nagy Pál és Vida Gábor biológusok nevét emelte ki, hiszen sokat tanulhatott tőlük az ökológia és genetika témakörében.

A továbbiakban Szathmáry időrendi sorrendben ismertette a tudomány evolúciós kutatásait magyarországi- és világviszonylatban. Az adatokat minden esetben kiegészítette az általa elért tudományos sikerekkel és magánéleti hatásokkal is. Tudományos- és magánéletében egyaránt fontos szerepet játszott a Collegium Budapest elnevezésű nemzetközi intézmény, amely 2011-ig nyújtott lehetőséget felsőfokú és doktori szintű tanulmányok folytatására. Szathmáry Eörs az itt töltött munkatársi évei alatt számottevő sikereket ért el, amelyek mind a saját szakmai életére, mind az intézmény akkori eredményességére hatással voltak. A professzor azt is megosztotta a közönséggel, hogy ezen intézményben folytatott munkája során ismerte meg későbbi feleségét is.

Szathmáry nevéhez számtalan könyv és publikáció fűződik. Ilyen kiadvány például A ​földi élet regénye és az 1997-ben megjelent Az ​evolúció nagy lépései. Utóbbit a professzor élete fő művének tartja, amit társszerzőjével, John Maynard Smith-szel adott ki. A könyv elsőként angol nyelven jelent meg 1995-ben, The Major Transitions in Evolution címmel, majd néhány évvel később a fent említett magyar címmel és fordítással.

Szathmáry Eörs mély tisztelettel mesélt megboldogult társszerzője életéről és tudományos sikereiről. A brit John Maynard Smith elismert elméleti és matematikai evolúcióbiológus és genetikus volt. Az előadó kiemelte továbbá, hogy a professzorral közösen megjelentetett könyve óta létezik keresési kapcsolat a major transitions és az evolution kifejezések között: azóta foglalkoznak más kutatók is ezen témákkal.

Az előadás végéhez közeledve Szathmáry Eörs a tudomány jövőjére igyekezett kitekinteni, és megosztotta későbbi kutatásokban való lehetséges részvételi terveit. Kitért a technológiai evolúció érdekességeire is, például arra, hogy milyen veszélyt jelentő összefüggések léphetnek fel a virtuális valóság, az elektronikus információátadás és a genetika között. Zárásként feltette azt a jelenleg is kutatott kérdést, hogy a technológia változása és fejlődése milyen hatással lehet ránk, emberekre és a későbbi evolúciós folyamatokra.

Az előadás befejezését követően az érdeklődők további témába vágó kérdéseket tehettek fel a professzornak, ezzel a lehetőséggel pedig szerencsére többen is éltek a jelenlévők közül.

Fotók: Gyüre Balázs

Author

Ajánlott cikkek