Politológiai, jogi vagy gazdasági területen kutatsz? Íme egy fantasztikus publikálási lehetőség

A Külügyi Alapítvány Külügyi Műhely – Gyorselemzés sorozat című kiadványában (többek közt) hallgatói publikációs lehetőség nyílt meg. A cikkesélyes kéziratok témaköreit a Biztonsági tanulmányok, Diplomácia, Európai tanulmányok, Magyarország külkapcsolatai, Magyar nemzetpolitika, Nemzetközi gazdaságtan, Nemzetközi jog, Nemzetközi szervezetek és a Regionális tanulmányok témakörökben határozták meg. A pályázat egész évben nyitott, nincs határidő!

Mi a kiadvány célja?

A Külügyi Műhely – Gyorselemzés sorozat c. online tudományos időszaki kiadványt 2018-ban hozták létre a Külügyi Műhely Alapítvány tagjai. A kiadvány tartalmában és formai követelményeit illetően szorosan illeszkedik a Külügyi Műhely c. online folyóirathoz. A kiadvány – a beérkezett kéziratok számától függően – minden hónapban megjelenhet, ennélfogva a kéziratok benyújtása és azok lektorálása is folyamatos.

A kiadvány megfelel a legmodernebb tudományos folyóiratok kívánalmainak, ezáltal számos projektbe vagy pályázatba elszámolható, továbbá teljesíti a tudomány transzparenciájának követelményeit is. Ennek része, hogy a kéziratok lektorálással kerülnek elbírálásra, Open access felületen hitelesíthető, ISSN és Crossref DOI azonosítóval rendelkezik, továbbá a Magyar Tudományos Művek Tára oldalán rögzítésre kerülnek a publikált cikkek. Emellett a kézirat publikálásakor biztosított annak archiválása az Országos Széchényi Könyvtár Elektronikus Periodika Adatbázisban és az MTA REAL repozitóriumban.

„Középtávú célunk, hogy a kiadvány a tudományos pályán mozgó oktatók és kutatók számára is vonzóvá váljon.”

– írja a Külügyi Műhely oldala. – „A tudományos elvárásokon felül gondoskodunk a megjelent publikáció minél szélesebb körű népszerűsítéséről, amely egyaránt jelenti a Külügyi Műhely Alapítvány közösségimédia-felületein történő közzétételt, valamint – a szerző közreműködésével – médiapartnereink felületén történő megjelenést.”

A Külügyi Műhely – Gyorselemzés sorozat kiadvány korábbi számai ide kattintva érhetőek el.

Kiknek szól a publikációs lehetőség?

A legfontosabb és többször is kiemelt kritérium nem is igazán a kézirat írójával, sokkal inkább annak témájával kapcsolatos. A publikálásra szánt cikknek a bevezetőben említett témakörök (Biztonsági tanulmányok, Diplomácia, Európai tanulmányok, Magyarország külkapcsolatai, Magyar nemzetpolitika, Nemzetközi gazdaságtan, Nemzetközi jog, Nemzetközi szervezetek és a Regionális tanulmányok) legalább egyikéhez kapcsolódnia kell.

Egyetemista hallgatók számára is nyitott a pályázat. A kiírás szerint elsődlegesen olyan alap- vagy mesterszakos, vagy osztatlan képzésben részt vevő hallgatókat várnak, akik szakkollégium tagjai, esetleg tanulmányi versenyeken vállalnak megmérettetést (például TDK, OTDK), bekapcsolódnak a tanszéki munkába (például demonstrátorként, tanársegédként), vagy készülnek a doktori képzésre.

Milyen formában kell leadni a kéziratot?

A publikáció elkészítése előtt a szerkesztőség erősen ajánlja, hogy figyelmesen olvassuk el a Szerzői útmutatót, amely tartalmazza a kézirat formai és strukturális követelményeit, leírja a publikálás menetét, valamint további technikai információkat tartalmaz (szerzői jogok, felhasználási feltételek, disszemináció, kapcsolattartással kapcsolatos információk).

A Szerzői útmutatót ezen a linken éritek el.

A kézirat leadásával egyidejűleg egy aláírással ellátott és szkennelt vagy lefényképezett Szerzői nyilatkozatot is el kell juttatni a szerkesztőség részére, melyet pedig erre a linkre kattintva tölthettek le.

Kéziratot leadni, valamint további információt kérni ezen az e-mail-címen lehet: kmszerkesztoseg@gmail.com

A kiírást ezen a linken érhetitek el.

Author

Ajánlott cikkek