Ismét nagy sikert aratott a ELTE-BEAC Táncok Gálája

Nyolcadik alkalommal került megrendezésre az ELTE-BEAC Táncok gálája, ezúttal évzáró gálaműsorként, december 13-án a Ferencvárosi Művelődési Központban. A nagyszámú közönség sokszínű műsorban gyönyörködhetett, amely során a kortárs tánctól kezdve a hastáncon és a hip-hopon át sokféle koreográfiából és műfajból kaphatott ízelítőt.

Az estet a Levendula Kortárs Táncműhely nyitotta meg, Fúzió című darabjának részletével. A Tóth-Wéber Edi vezette táncosok megadták az este alaphangulatát, egyszerre könnyed és határozott előadásukkal. Őket az ELTE Moderntánc kezdő csoportja követte. Lang Tímea tanítványai csupán négy hónapos felkészülés alatt tanulták be magával ragadó koreográfiájukat, az Álmaink tengerén-t.

Az első élesebb váltás ezután következett, az ELTE Oriental hastáncosai közönségkedvenc darabjukat, a Retro Raks Sharki-t adták elő, Molnár Ágnes irányításával. A fellépés közel-keleti hangulata magával ragadta a közönséget, amely még fel sem dolgozta a látottakat, amikor az ELTE általános testnevelés kurzus hip-hop táncosai a léptek a színpadra, és egy jóval modernebb koreográfiát adtak elő, Girls like Pink címmel. A koreográfiát, amely a csoport őszi tananyaga volt, Juranits Rita tanította be.

A Moderntánc esti középhaladó csoportja akkora népszerűségnek örvend, hogy darabjukat két különböző szereposztásban is előadták, amely a Love Me névre hallgatott. A táncosokat Bukovics Bianka készítette fel, a koreográfiát pedig mindössze másfél hónap alatt tanulták meg.

A modern tánc után újfent a Közel-Kelet hangulata telepedett a teremre. Az ELTE Oriental hastánccsoport ezúttal a 10 éves gála koreográfiáját, A Kiválasztottat mutatta be, amely leginkább abban különbözött az első koreográfiától, hogy a táncosok eszközöket, kendőket és lepleket használtak, rendkívüli ügyességükkel valóságos színkavalkádot teremtve.

A hastánc után képzeletben a földgömb másik felére repültünk, a sejtelmes és romantikus argentin tangó világába. Az esti csoport és az általános testnevelés kurzus táncosainak előadása alatt csak úgy forrt a levegő, improvizációs előadásuk nagy sikert aratott. Őket az Érdi Torna Club Orgona csoportja követte Tóth-Wéber Edi Ki vagyok én? című koreográfiájával.

Ezt követően ismét a hip-hoppé lett a tánctér, az ősszel alakult csoport hét edzés alatt sajátította el Juranits Rita vezetésével What’s poppin’? elnevezésű előadásuk lépéseit.

Nem kis meglepetésre megint egy óriási ugrás következett, az ELTE legrégebbi, 65 éves múltra visszatekintő táncegyüttese, a néptáncosok mutatták be energikus és autentikus darabjukat, a Kalotaszegi táncokat. A néptáncegyüttes két vezetője Szokolik Szabolcs és Szokolik Melinda.

A hagyományok ápolása után a tangó oktatói, Hönich Heléna és Balogh András léptek színpadra, és a tangó egyik műfaját, a milongát táncolták el. A két oktató tánctudásának és felkészültségének köszönhetően ámulatba ejtette a közönséget, a produkció pedig megidézte Dél-Amerika fülledt hangulatát.

Utánuk újra az Érdi Torna Club következett, a Liliom-csoport egy felettébb kreatív koreográfiával állt elő, Sétálós címmel. A gála utolsó előtti fellépője a az ELTE Hip-hop kezdő/középhaladó csoportja volt, a múlt hónapban tanult, Breathe! névre hallgató produkciójával. Az est méltó lezárásáról a Levendula Kortárs Táncműhely gondoskodott, amely a 2021/22-es tanévben öt egész estés fellépést is a magáénak tudhatott. Egység és egyéniség című koreográfiájukban egyszerre láthatott a közönség kiemelkedő egyéni, valamint tökéletesen összecsiszolt közös mozdulatokat.

A táncokat követően a BEAC igazgatója, Simon Gábor köszönte meg az edzők, vezetők egész éves munkáját, valamint a táncosoknak a lélegzetelállító produkciókat. Az est lezárásaként a Táncszakosztály eddigi vezetője, Tóth-Wéber Edina fáradhatatlan munkájának és érdemeinek elismeréseként Simon Gábor köszönetében és egy jelképes ajándékban részesült. A szakosztályt innentől Juranits Rita vezeti majd, aki az estet követően válaszolt kérdéseinkre.

ELTE Online: Először is gratulálunk, rendkívüli sikert aratott a gála, és immáron a te szervezésedben. Hogyan élted meg az estét?

Juranits Rita: Köszönöm a gratulációt, elsősorban felszabadult és boldog vagyok, hogy minden úgy ment, ahogy elterveztük. Október közepén kezdtem el szervezni a gálát, nem számítottam arra, hogy ennyi munka lesz vele, de minden perc megérte, hiszen nagyon jól sikerült. Az utolsó pár nap különösen stresszes volt, legfőképp a sok betegség és sérülés miatt, de időben tudtuk orvosolni a problémákat. A segítőim nélkül persze mindez nem valósulhatott volna meg. Nagyon sokat köszönhetek Tóth-Wéber Edinek, aki végig fogta a kezem, a háttérmunkákban Gergely Vikinek, de természetesen az összes táncosomnak és a táncostársaimnak is.

EO: Hogyan ismerkedtél meg a tánc világával, mióta táncolsz az ELTE-BEAC keretein belül, és hogy vezetett az utad egészen a szakosztály-vezetőségig?

J.R.: 2011-től 2020-ig a Szabadidősport/Aerobik szakosztályon belül működtünk, Tóth-Wéber Edi ekkor alapította meg a most már önálló táncszakosztályt. Én személy szerint gyerekkorom óta táncolok, nagyon sok stílust próbáltam ki, a legnagyobb szerelem pedig a hip-hop volt. 2013-ban kezdtem el az ELTE-n tanulni, és 2014-ben csatlakoztam az ELTE Moderntánchoz. Edi javaslatára próbálkoztam meg a hip-hop tanításával, 2019 szeptemberétől. Idővel persze elkezdtem részt venni a szervezésben, az események lebonyolításában is. Idén tavasszal keresett meg Wéber Edi azzal, hogy szeretné, ha átvenném tőle a szakosztályvezetést. Nagyon örülök ennek a lehetőségnek, nagyon élvezem, hogy a tánccal foglalkozhatok. Az oktatók és a táncosok igazán elhivatottak, sok energiát fektetnek a közös munkába, ennek köszönhetően nemcsak egy igen jól működő szakosztály, de közösség is vagyunk.

EO: A gála sikerén is látszott, milyen jól működik a szakosztály. Van-e ennél feljebb, mik a céljaid az elkövetkezendőkben?

J.R.: Nagyon nagy megtiszteltetés számomra, hogy ilyen rövid idő alatt eddig eljutottam. Az első gálámon még táncosként voltam jelen, a következőn már táncos-oktatóként, idén pedig már táncos-oktató-szakosztályvezetőként. Jövőre szerintem ezt már nem nagyon lehet überelni, ez így tökéletes, ahogy van. Emellett persze vannak céljai a szakosztálynak, szeretnénk új szakágakat behozni, stílusokon belül szinteket bontani.

EO: Köszönjük szépen, és sok sikert kívánunk mindehhez!

J.R.: Én is köszönöm.

🎅👶

 

Fotók: ELTE Online

Author

Ajánlott cikkek