A BEAC legütő-(és rúgó)képesebb osztaga

Németh Márk edzőt és versenyzőt hatéves korában ejtette rabul a kick-box, szenvedélye pedig azóta is töretlen. Az alábbi, vele készült interjúból megtudhatjuk, milyen képességekkel gazdagodik, aki kick-boxba vágja a fejszéjét, hogy vajon nyitottak-e lányok a küzdősportok felé, valamint szó esik a sportág közösségépítő szerepéről is

Emlékszel, mikor és hogyan szerettél bele a kick-boxba, mint mozgásformába?

Szerencsére nem olyan nehéz visszaemlékeznem, hiszen a kick-box az a sport, mely gyerekkorom óta folyamatosan az életem része. Elég harcos kissrác voltam, a szüleim pedig – mint általában mindenkinek – keresni szerettek volna egy sportot, ahol el tud fáradni a gyerkőc, így elvittek Mayer Gáborhoz a Classic Kick-Box Club vezetőedzőjéhez Szombathelyen. A választás tökéletesnek bizonyult, hiszen a csapatot erősítem a mai napig, már amennyire lehet innen Budapestről. Még kimondani is fura, de ez 6 éves koromban történt.

 Mi által érezted, hogy ez az a terep, ahol a legtöbbet hozhatod ki önmagadból?

Edzői és versenyzői tapasztalatom alapján mondhatom, hogy sajnos abban csak nagyon kevés ember lehet biztos, hogy megtalálta pont azt a sportot, amiben a legtöbbet tudja kihozni magából. Én csak azt tudom, hogy ez egy olyan komplex mozgásforma, melyet nagyon szeretek, élvezek és látom, hogy amatőr, haladó vagy versenyzői szinten is rengeteget tud adni a sportolóknak. Nem csak fizikailag, de szellemileg is. Kifejezetten hasznosnak tartom, ha az ember kipróbál valamiféle kontakt sportot is, így szembesül a valósággal, mondhatni első kézből -vagy lábból- is…

Evidens volt-e számodra, hogy továbbadod-e az évek során összegyűjtött tapasztalataid a feltörekvő generációknak, vagy spontán döntésként érkezett az életedbe az edzősködés?

Szerencse és irányultság is kellett hozzá. Véleményem szerint az ELTE és a BEAC nagy segítséget nyújt kezdő edzőknek abban, hogy elkezdhessenek foglalkozni edzősködéssel. Ha valaki nem főállásban csinálja, nem olyan egyszerű elkezdeni, rengeteg idővel, lemondással és kihívással jár. Az ELTÉ-n hallgatónak és a BEAC-ban edzőnek lenni szerintem egy abszolút szerencsés helyzet. Mi 2013-ban indítottuk útjára az ELTE kick-boxot, azóta is rengeteget tapasztaltunk és remélhetőleg fejlődtünk.

Rendkívüli népszerűség övezi a BEAC kick-box edzéseit

Mit tartasz a legnagyobb kihívásnak ennek a sportnak az oktatásában?

Először is, le kell csábítani a hallgatókat edzésre – sokan félnek, azt hiszik, véres verekedésről van szó. El kell mondani, hogy ez nem így van, ez egy kulturált sport remek csapattal, amiben lehet küzdelem, persze csak annak, aki ügyesebb, és tudja kontrollálni magát. Emellett ki kell választani a célt, melyet szeretnénk elérni az edzéssel. Reálisan kell látni, ha valaki egy-két edzésre jár csak le egy héten, akkor hobbi szinten sportol, nem szabad ugyanazt elvárnia magától, mint egy profi világbajnoknak; ezt időnként nehéz átadni. Ezen kívül természetesen motiválni kell a sportolókat, hogy egy hosszú nap után is legyen kedvük lejönni edzeni. Végül pedig egyben kell tartani a csapatot, hogy edzés előtt és után is fennmaradjon a jó viszony a sportolók közt, annak érdekében, hogy segítsék egymást az életben vagy az egyetemen.

Hogyan jellemeznél egy ideális jelentkezőt a BEAC kick-box csapatába? Melyek azok a kompetenciák, amiknek jó, ha birtokában van az illető, aki csatlakozna hozzátok?

Mivel egy edzésen vesznek részt a haladók, a középhaladók és a kezdők is ezért szerencsére szinte bárki jöhet, találunk neki helyet. A lényeg, hogy legyen motivált és egészséges, mert elég pörgősek az edzések, biztos hogy fejlődni fog a fizikuma és a kitartása is.

Milyen fizikális, illetve akár mentális képességekkel gazdagodhatnak az edzések rendszeres látogatói?

Nálunk minden edzés komplex és teljes amennyire lehet. A félévek elején több hangsúlyt fektetünk az erősítésre és az állóképességre, ezen gyakorlatok aránya később csökken. Próbálunk minél több nyújtógyakorlatot csinálni a technikai edzések előtt. A haladók küzdenek, az edzések végén pedig általában van egy kis intervall gyakorlatsor is, hogy biztosan elfáradjanak a sportolók.

Tudnál mondani olyan kompetenciát, amit a kick-boxnak köszönhetsz, és a mindennapi életben (vagy akár egyetemen) hasznosítani tudod?

Kitartás, koncentrációs képességek, lélek és fizikai egyensúly és a fejlődésre való törekvés. Sosem lehetsz elég erős, gyors, technikailag képzett, idővel rájössz, hogy mindig lehetsz ügyesebb.

Edzésösszetételt tekintve, külön alkalmat tartotok az amatőröknek, illetve azoknak, akik akár versenyeken mérettetnék meg magukat?

Talán már említettem, egy edzésen vesznek részt a haladók, középhaladók és a kezdők is – természetesen más edzéstervet hajtanak végre. Sajnos nincs lehetőség a versenyzéshez szükséges plusz edzésekre, nagyon sok időt venne el.

Lányokat is találni szép számmal az edzéseken, holott az ember azt gondolná, a kick-box nem kifejezetten kisasszonyoknak való sportág. Mit gondolsz, mi motiválja a női nem tagjait arra, hogy egy túlnyomórészt férfiakból álló közeben próbálják ki magukat?

Nagyon sok lány jár hozzánk. Volt olyan félév, amikor több volt a leányzó, mint a fiú az edzéseken. Ahogy meglátják, hogy jól megmozgatjuk az egész testet az edzések során megtetszik nekik a mozgásforma és már nem félnek jönni. Páran a bunyót is kipróbálják. Egyébként a lányok sokkal kitartóbban járnak az edzésekre, mint a fiúk. Az egyetem alatt könnyebben lemondanak a rendszeres mozgásról a férfiak, persze nehéz beosztani az embernek a szabadidejét a felnőtté válás során.

Szerencsére a lányok is nyitnak a küzdősportok felé

Személy szerint te miért ajánlanád, hogy mindenki életében legalább egy alkalommal próbálja ki a kick-boxot?

Egyrészt, biztos, hogy el fog fáradni és jobb esetben kellemes izomláza lesz másnap. Másrészt megtapasztalhatja, hogy milyen nehéz és összetett is lehet egy küzdősport mérkőzés, ha már látott ilyet, legyen az box, kick-box vagy MMA. A küzdősportok bonyolult mozgásformák, szerintem mindenkinek érdemes kipróbálnia legalább egyet élete során.

Észlelhető-e a sport közösségépítő szerepe az edzéseiteken?

Nagyon. Szerencsésen egy nagyon jó kis csapat kovácsolódott össze az évek során, melyet sem a COVID, sem más kihívások sem vertek szét. Edzések végén általában maradunk és egy, szigorúan izotóniás ital mellett, elbeszélget a csapat a hétköznapi történésekről.

Amennyiben valaki a fentebbiek alapján komolyabban is érdeklődne az edzések iránt, mikor van a tagfelvételi időszak, illetve hogy néz ki az edzésbeosztásotok egy héten?

Az edzések nyitottak, ez azt jelenti, hogy bármikor lehet csatlakozni. Abszolút kezdőknek azonban minden szemeszter elejét javasolnám, mert ekkor egy kicsit többet foglalkozunk az alapokkal. Jelenleg hétfőnként és szerdánként 19:00-tól 21:00-ig vannak edzések. Mivel az összes egyetemi sporttelep és csarnok bezár decembertől februárig, ezért kénytelenek vagyunk más teremben lenni ebben az időszakban. Minden érdeklődőt kérnék, hogy nézzék meg a BEAC honlapján a tájékoztatót, vagy írjanak e-mail, ha kérdésük lenne.

Fotók: ELTE Online

Author

Ajánlott cikkek