Mindig akadnak felfedezésre váró terek – Barangolás a Budapest Nagyregény fejezetei között

A november 17-én megjelent Budapest Nagyregényt már az előkészületek megkezdése óta nagy érdeklődés övezi, a szervezők beszélgetésekkel és programokkal népszerűsítették a Buda, Pest és Óbuda 150 éves egyesülésének alkalmából születő művet. A Nagyregénnyel találkozni lehetett többek között a Nemzetközi Könyvfesztiválon, a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásáron és az Ünnepi Könyvhéten.

November 18-án és 19-én a Városháza a Budapest Brand rendhagyó felolvasószínházi eseményének adott otthont. A hétvége folyamán négy alkalommal indultak el a vezetett irodalmi séták, amelynek keretein belül a TÁP színház művészei vezették be az érdeklődőket a Nagyregény hat-hat fejezetébe, egyúttal hat-hat kerület történetébe.

Fotó: Draskovics Ádám

A felolvasószínháznak a Városháza hatalmas épülete kínálta lehetőségek adtak plusz réteget, a színészek izgalmas, a nagyközönség számára eddig ismeretlen terekbe vezették be a közönséget. Csákányi Eszter például a raktárban lévő portásfülke ajtajának támaszkodott, Ónodi Eszter számítógépek monitoraival telerakott asztalok között sétált, Pálos Hanna a menza ebédkiadó pultja mögött foglalt helyet. Ez utóbbi már csak azért is bravúros választásnak bizonyult, mert Pálos a Háy János által írt tizenkettedik fejezetet tolmácsolta, ami a Biopiac címet viseli. A hétvége többszörösen is az új helyek felfedezésére szolgált, ugyanis ha mindez nem lett volna elég, a séták a főváros születésnapi hétvégéjén újonnan megnyitó, legendás Merlin Színháztól indultak.

Fotó: Draskovics Ádám

A felolvasásoknak köszönhetően a résztvevők villanásokon alapuló élményben részesültek, ugyanis bele-belepillanthattak a huszonhárom kerületet átfogó nagy egész egy-egy szegletébe, kisebb egységeinek részleteibe. Mindebben Ónodi Eszter, Epres Attila, Pásztor Dániel, Kurta Niké, Jakab Balázs, Hajduk Károly, Csákányi Eszter, Tasnádi Bence, Martinkovics Máté, Patkós Márton és Gombó Viola Lotti voltak a segítségükre, akik a szokatlan, olykor meghökkentő környezetet is élettelivé tették, különleges és meglepően egységes atmoszférát teremtve a történetek köré.

Fotó: Draskovics Ádám

Az esemény művészeti vezetői a TÁP színház oldaláról Vajdai Vilmos, a Budapest Nagyregényéről Gáspár Máté voltak. Gáspár elmondta, a könyv nemcsak a huszonhárom kortárs szerző – Bartók Imre, Cserna-Szabó András, Dragomán György, Dunajcsik Mátyás, Fehér Renátó, Grecsó Krisztián, Háy János, Karafiáth Orsolya, Kemény István, Kemény Zsófi, Kiss Noémi, Krusovszky Dénes, Mán-Várhegyi Réka, Nagy Gabriella, Németh Gábor, Simon Márton, Szabó T. Anna, Szécsi Noémi, Szvoren Edina, Tompa Andrea, Tóth Krisztina, Vámos Miklós és Závada Péter – írói munkáját, de hosszas kutatási előzményeket is magába foglal. Kitért a civilek számára meghirdetett pályázatra is, amelyre bárki benyújthatta a fővároshoz kapcsolódó személyes történetét. Úgy vélte, számos remek írás érkezett, örül, amiért ennyi embert megmozgatott a téma. Megemlítette a folytatást, a projekttel számos bemutató alkalmával lehet még találkozni a jövőben.

Fotó: Budapest Nagyregény

Author

Ajánlott cikkek